SzukajSzukaj
dołącz do nas Facebook Google Linkedin Twitter

Mleko roślinne ma na ogół mniej wapnia i białka niż mleko krowie

Mleko roślinne wytwarzane z migdałów, owsa, ryżu i soi zawiera na ogół mniej składników odżywczych niż mleko krowie – poinformowali naukowcy na konferencji organizowanej przez American Society for Nutrition.

Większość produktów zaliczanych do kategorii mleko roślinne zawiera mniej białka niż mleko krowie. Jedna trzecia nie zawiera wapnia i witaminy D.

Wcześniejsze badania wykazały, że mleko roślinne ma niską zawartość czterech kluczowych minerałów: fosforu, magnezu, cynku i selenu.

Zespół naukowców z University of Minnesota w USA przeanalizował etykiety 237 alternatywnych produktów mlecznych wykonanych z migdałów, owsa, ryżu i soi, które są obecnie dostępne w USA lub były dostępne do niedawna. Następnie porównali poziomy białka, wapnia i witaminy D w produktach roślinnych z poziomami tych samych składników w mleku krowim. Wyniki zaprezentowali na konferencji naukowej Nutrition 2023, organizowanej przez American Society for Nutrition w Bostonie w stanie Massachusetts (USA).

Jak działa białko

Naukowcy ustalili, że tylko 19 proc. produktów zaliczanych do kategorii mleko roślinne zawiera białko na poziomie równym lub przewyższającym poziom białka w mleku krowim. Białko odgrywa ważną rolę w procesie wytwarzania energii, wzrostu mięśni i procesie trawienia. Produkty roślinne, które dorównywały lub przewyższały zawartość białka w mleku krowim, były zazwyczaj na bazie soi.

Badanie wykazało, że mleko roślinne zawiera średnio zaledwie 2 gramy białka na 240 mililitrów, podczas gdy mleko krowie zawiera 8 gramów białka na 240 mililitrów, niezależnie od tego, czy jest odtłuszczone, półtłuste czy pełnotłuste.

69 proc. badanego mleka roślinnego zostało wzbogacone wapniem i witaminą D. Oznacza to, że zawierały one składniki odżywcze na poziomach, które nie występują naturalnie. Zarówno wapń, jak i witamina D pomagają wzmocnić kości, a witamina D wzmacnia również układ odpornościowy.

„Są to ważne ustalenia, ponieważ te składniki odżywcze są obecnie spożywane w niedostatecznym stopniu” - powiedział rzecznik amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków.

 

  • Więcej informacji:
  • Mleko

Dołącz do dyskusji: Mleko roślinne ma na ogół mniej wapnia i białka niż mleko krowie

1 komentarze
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wirtualnemedia.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Jeżeli którykolwiek z postów na forum łamie dobre obyczaje, zawiadom nas o tym redakcja@wirtualnemedia.pl
User
kratky
jakie k.... mleko roślinne?? jakąś roślina zaczęła laktację??? kto wydoil soję albo migdała??? skończcie z tą marketingowa papka... albo napój roślinny albo nic. nie istnieje coś takiego jak mleko roślinne...
0 0
odpowiedź