Kiedyś - sprowadzany z zagranicy symbol luksusu. Dziś urządzenie powszechne w polskich domach. Śmiało można stwierdzić, że kuchenka mikrofalowa należy do najczęściej używanych sprzętów w kuchni. Sprawdzi się ono również w bardziej ambitnym gotowaniu niż podgrzewanie wczorajszego obiadu czy przygotowaniu popcornu. Jak jednak wybrać najlepszą mikrofalę?
Zacznijmy od odpowiedzi na podstawowe pytanie – zabudowana czy wolnostojąca? Tradycyjną, wolnostojącą kuchenkę mikrofalową, jak modele Kernau KFMO 231 EG S czy KFMO 202 EG S, można umieścić w dowolnie wybranym przez nas miejscu, co może okazać się niezwykle przydatne podczas przemeblowania, remontu czy zmiany mieszkania. Bez problemu możemy je dokupić jak już cała kuchnia będzie gotowa. Wolnostojąca mikrofala nie należy jednak do małych urządzeń – potrzebuje ona dość sporo miejsca, dlatego warto przemyśleć jej umiejscowienie trochę wcześniej. Jeśli widok wolnostojącego urządzenia na blacie czy półce nie będzie zgodny z estetyką kuchni, warto przemyśleć zakup kuchenki zabudowanej. Schowany sprzęt nie zagraca kuchni, nie zajmuje miejsca na blacie roboczym. Na takie rozwiązanie decyduje się coraz więcej osób – szczególnie ci, którzy urządzają kuchnię w stylu nowoczesnym czy minimalistycznym. Zabudowana mikrofala umieszczona w wygodnym miejscu – najczęściej nad piekarnikiem, tuż pod nim lub obok - prezentuje się bardzo estetycznie.
Przy wyborze kuchenki mikrofalowej bardzo ważną kwestią jest moc urządzenia. Większa moc przekłada się na szybsze działanie oraz lepsze podgrzanie naszej potrawy. Oczywiście krótszy czas wiąże się z mniejszym poborem energii, więc tak naprawdę oszczędzamy! Modele dostępne na rynku różnią się między sobą mocą. Możemy przebierać pomiędzy mikrofalówkami o mocy od 700 do 1000 W. Jakość i komfort użytkowania to kolejne istotne kwestie, które powinny być brane pod uwagę przy wyborze kuchenki. Modele wykonane ze stali nierdzewnej wyróżniają się dużą odpornością – nie straszne im zarysowania czy uszkodzenia. Stal nierdzewna ma ponadto właściwości aseptyczne, co pomaga w utrzymaniu czystości we wnętrzu urządzenia. Wygodzie korzystania mogą sprzyjać udogodnienia takie jak w modelu Kernau KMO 252 G B, gdzie drzwiczki otwierają się automatycznie, za jednym dotknięciem palca.
Mikrofalówki posiadają mnóstwo funkcji oraz innowacyjne mechanizmy a producenci prześcigają się w wymyślaniu nowych. Przykładem może być grill kwarcowy mikrofalówkach do zabudowy Kernau, który zapewnia lepsze efekty pieczenia niż zwykła grzałka. Dzięki temu urządzenie pracuje krócej, redukując koszty jego eksploatacji. Funkcja podgrzewania wieloetapowego umożliwia ugotowanie w czasie jednego procesu potraw głęboko zamrożonych. Urządzenie najpierw delikatnie rozmrozi potrawę a następnie przejdzie do procesu jej gotowania. Dzięki tej funkcji mrożona pizza nigdy nie będzie „gumowa” po przygotowaniu. Nowoczesne modele jak KMO 251 G X czy KMO 252 G B wyposażone są też w programy automatyczne, każdy dopasowany do rodzaju podgrzewanej potrawy. Wystarczy określić rodzaj potrawy, jak np. pizza, mięso, warzywa, makaron, ziemniaki, ryby, napoje czy popcorn, i jej wagę a urządzenie samo wybierze moc mikrofal oraz czas podgrzewania. W kuchence mikrofalowej można bardzo szybko podgrzać wiele potraw, jeśli jednak i to nam nie wystarcza z pomocą przychodzi funkcja Quick Start, która na 30 sekund uruchamia mikrofalówkę z maksymalną mocą.
W kuchence mikrofalowej możemy dziś w stanie zrobić naprawdę wiele. Zupy gotowane w głębokich naczyniach żaroodpornych mają bogaty smak i aromat, nie przywierają do naczynia i nie przypalają się. Kuchenkę mikrofalową można również wykorzystać do przyrządzania tradycyjnych legumin, pasztetów, sosów, konfitur, warzyw, gulaszu czy popularnych w polskiej kuchni potrawek mięsnych – mówi Tomasz Bytnar, Product Manager marki Kernau.
Więcej informacji o modelach kuchenek mikrofalowych Kernau na stronie:
https://www.kernau.com/kategoria/gotowanie/kuchenki-mikrofalowe.html