Wyjątkowe smaki
Co sprawia, że ta kuchnia jest szczególna? Jej wyróżnikiem jest wykorzystanie regionalnych produktów, których smaku nie spotkamy nigdzie indziej. Produkuje się tu nalewki, kompoty, powidła oraz wina z jagód, borówek i głogu. Powodem do dumy jest też Miód Wrzosowy z Borów Dolnośląskich, wpisany do unijnego systemu ochrony nazw produktów regionalnych. Uznanym produktem jest również Bochen Chleba Starowiejskiego, wypiekany na liściu chrzanu lub kapusty. – Takich przysmaków jest bardzo wiele – mówi Mariusz Leszczyński ze stowarzyszenia „Bory Dolnośląskie” – Bory obfitują także w wiele rodzajów grzybów oraz zwierzynę leśną – dodaje M. Leszczyński.
Niezwykłe otoczenie
Oprócz kulinarnych walorów, konkurs ma jeszcze jedną, niezwykle ważną zaletę – lokalizację. Bory Dolnośląskie to jedna z najpiękniejszych krain polskich, największy w Polsce zwarty kompleks leśny. W jej sercu znajduje się zabytkowy Zamek Kliczków, który dzięki gruntownej renowacji, wykonanej przez wrocławską firmę Integer S.A., jest obecnie jedną z najpiękniejszych ozdób tego regionu. – Wspaniałe sale zamkowe są otwarte dla zwiedzających – mówi Adam Różycki, dyrektor Zamku Kliczków. Natomiast w restauracji można skosztować lokalnych smakołyków – między innymi pasztetu z dzika w cieście, podanego na musie borowikowym, w tonacji konfitury z runa leśnego.
Konkurs kulinarny
W tym roku konkurs organizowany jest przez: Fundację Bory Dolnośląskie, Fundację Pro Cultuare Bono, Dolnośląską Organizację Turystyczną, Zamek Kliczków oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników. Konkurs wpisany został do Kulinarnego Pucharu Polski. Jego głównym celem jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycji kulinarnej Regionu. Dodatkowymi atrakcjami będą pokazy oraz warsztaty kulinarne. W ramach imprezy odbędą się również konkursy adresowane do uczniów szkół o profilu gastronomicznym, profesjonalnych szefów kuchni oraz dla amatorów, czyli wszystkich mieszkańców regionu i lokalnej branży gastronomicznej. W programie znalazły się także liczne pokazy i warsztaty kulinarne prowadzone przez członków Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników.