Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2017-07-25

A A A POLEĆ DRUKUJ

Anatol – kawa zbożowa nie tylko do picia

Smak kawy zbożowej wielu z nas kojarzy ze śniadaniami z czasów dzieciństwa. Jest świetną alternatywą dla małej czarnej, jak i źródłem mnóstwa cennych składników odżywczych, np. magnezu, witamin i błonnika. Choć doskonale smakuje podana z mlekiem, warto dać porwać się kulinarnej fantazji i stworzyć z niej coś wyjątkowego. Szczególnie polecamy Krem z kawy z jabłkami i różyczkami jabłkowymi. Mimo że deser wygląda na pracochłonny, jego przygotowanie jest niezwykle proste i nie zajmuje wiele czasu.

Krem z kawy Anatol z jabłkami i różyczkami jabłkowymi

Składniki:

Ciasto:

·         1 opakowanie ciasteczek zbożowych Delecta

·         125 g pokrojonej zimnej margaryny

·         3 łyżki wody

Nadzienie:

·         3 torebki kawy zbożowej Anatol 5 zbóż

·         100 ml wody

·         1 opakowanie budyniu śmietankowego Delecta

·         300 ml mleka

·         150 g mascarpone

·         2 łyżki masła orzechowego

·         20 g cukru

·         200 g jabłek

·         50 g rodzynek Bakalland

 

Sposób przygotowania:

1.       Zawartość torebki z budyniem rozpuść w 100 ml mleka. Torebki kawy zbożowej zalej 100 ml wrzątku i zaparz przez kilka minut i zalej pozostałym mlekiem.

2.       W garnku umieść połączoną kawę zbożową z mlekiem, dodaję cukier i zagotowuj. Następnie dodaj rozpuszczony w mleku budyń i mieszaj całość do zgęstnienia. Garnek z budyniem przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia.

3.       Przygotuj ciasto z przepisu na ciasteczka zbożowe. Jabłka pokrój w ćwiartki i pokrój na cienkie plasterki.

4.       Ciasto rozwałkuj i pokrój na paski o szerokości ok. 2 cm i długości ok. 15 cm. Na przygotowanych paskach ciasta ułóż na zakładkę plasterki jabłek i zacznij zwijać je w ciasny rulon. Zwinięte w rulony różyczki jabłkowe piecz przez 25 min w temp. 180 stopni.

5.       Wystudzony budyń przełóż do misy miksera, dodaj serek mascarpone i masło orzechowe, a następnie miksuj do uzyskania gładkiego kremu. Budyń rozlej do miseczek i umieść w każdej z nich różyczkę jabłkową.

6.       Pozostałe jabłka umyj, obierz i krój w kostkę. Dodaj odrobinę wody i duś w rondelku z dodatkiem rodzynek. Gotowy budyń podawaj z duszonymi owocami.

 

 

Smacznego!





Słowa kluczowe:Delecta, Anatol

Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS