Dłuższe dni i wyższa temperatura to znak, że zima powoli się kończy. Początek wiosny to moment, w którym zdejmujemy czapki i szaliki i spędzamy więcej czasu na dworze. Zmienna pogoda powoduje jednak, że na przełomie tych pór roku szczególnie łatwo o przeziębienie. Jak się przed nim ustrzec? Najlepiej, czerpiąc odporność prosto z natury – pijąc owocowo warzywne soki i koktajle, które bardzo łatwo przygotować dzięki blenderom i wyciskarkom Amica.
Przez długie zimowe miesiące z niecierpliwością czekaliśmy na nadejście cieplejszych dni. Na początku wiosny nasze organizmy są osłabione po zimie, a przez to, szczególnie narażone na zachorowanie. Aby nie dać się wirusom powinniśmy zadbać o wzmocnienie naszej odporności. Choć aptekach można znaleźć całe spektrum różnych suplementów lub pastylek, dużo smaczniej i taniej jest czerpać witaminy z owoców i warzyw!
Pyszne soki
Wyciskane soki to samo zdrowie! Ich regularne picie buduje prawdziwą tarczę, która broni organizm przed wirusami i zarazkami! Soki dostarczają ogromną ilość wartości odżywczych, które bardzo łatwo i szybko się przyswajają! Dzięki temu, nasza odporność wzrasta i mamy siłę do walki z przeziębieniem! Wprowadzenie do naszej diety świeżo wyciskanych soków to także dobry pomysł na to, by oczyścić organizm na wiosnę. Przygotowanie takiej warzywno-owocowej bomby witaminowej jest bardzo proste – wystarczy do tego wyciskarka wolnoobrotowa. Model Amica JSD4011 jest wyposażony w sito ze stali nierdzewnej, dzięki czemu cząstki przeciskanych produktów nie zatykają wyciskarki - znacząco skraca to czas przyrządzenia napoju! Zdrowym sokiem warto poczęstować całą rodzinę – specjalna konstrukcja silnika w wyciskarce Amica chroni go przed przegrzaniem i uszkodzeniem więc przygotowanie większej ilości soku to nie problem.
Zielone koktajle
Nie wszystkie owoce czy warzywa nadają się do wyciskania – z bananów, awokado, czy truskawek lepiej jest przyrządzić koktajl. Warto dodać do niego też składniki, które nie tylko sprawiają, że napój ma soczyście zielony kolor, ale przede wszystkim zawierają wiele witamin np. szpinak, który jest bogaty w składniki wspomagające nasz układ odpornościowy jak karoten czy jod. Warto też dodawać do koktajli natkę pietruszki – znajduje się w niej więcej witaminy C niż w cytrynie czy grejpfrutach! Koktajl jest bardzo prosty w przygotowaniu dlatego świetnie sprawdzi się jako pożywne śniadanie – obrane i pokrojone warzywa lub owoce można przygotować wieczorem, tak by rano były gotowe do zmiksowania. Zastosowana w blenderach kielichowych Amica BTK5011 IN. funkcja Pulse pozwala na dokładne i szybkie miksowanie nawet twardych składników takich jak marchew czy buraki. Dzięki temu zdrowe śniadanie jest gotowe w zaledwie chwilę.
Codzienne picie owocowo-warzywnych soków czy koktajli w znaczący sposób zwiększa odporność organizmu, daje nam siłę do walki z wirusami, a nawet pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie i dodaje nam energii do działania!
dostarczył infoWire.pl