W obecnym pędzie standardowego dnia wizja nadchodzących świąt nie wywołuje w nas ochoty do zwolnienia i odpoczynku, a raczej stres związany z organizacją i logistyką spotkań z rodziną. Jak można przygotować się do świąt i czerpać z nich radość?
Dziel obowiązki
Kto powiedział, że jedna osoba musi przygotować wszystko? Jeśli boisz się, że nie masz wystarczająco czasu na gotowanie zorganizuj resztę członków rodziny zaproszonych na śniadanie i umówcie się, żeby każdy przyrządził jedną potrawę. W ten sposób każdy będzie miał swój wkład, wszystkie potrzebne dania znajdą się na stole, a nikt nie odczuje zbytniego obciążenia. Tak samo podzielić można zadania w kwestii przygotowania stołu i porządków, rozkładając działania na kilka dni i dzieląc się nimi z partnerem spokojnie przygotujesz wszystko. Nie bój się, że coś nie będzie idealnie, przecież nie o to w tym wszystkim chodzi.
Jadłospis jest kluczem
Nie wszystko musi wyglądać jak z restauracji z gwiazdką Michelin, a menu składać się z wielu dań. Przemyśl jakie potrawy lubisz jeść i gotować i to na nich się skup. Zdecyduj się na rzeczy, których przygotowanie wymaga mniej czasu i to je doprowadź do perfekcji. Mniej znaczy więcej, a w tym przypadku mniej pracy, znaczy więcej spokoju ducha dla ciebie.
A może ucieczka?
Jeśli w tym roku nie masz siły na święta w domu to zawsze możesz wyjechać i w kilka godzin znaleźć się w miejscu, w którym wszystko przygotowane będzie od A do Z. To wcale nie oznacza rezygnowania ze świątecznej atmosfery i potraw, które na polskich stołach pojawiają się tylko raz do roku. To też nie znaczy, że musisz opuścić rodzinę, na taki wyjazd możesz pojechać z najbliższą i trochę dalszą rodzinę, dzięki temu nie tylko spędzicie wspólnie czas, ale będziecie mogli odkryć nowe miejsca. Doskonałym miejscem na taki wyjazd jest Kraków, to właśnie tam grasować będzie Lajkonik i Siuda Baba, a na Rynku Głównym odbędzie się doroczny Targ Wielkanocny. Małopolskie tradycje pięknie wzbogacają okres Wielkanocny i warte są poznania, dlatego też hotele przygotowują specjalne menu, w których miejsce mają tradycyjne dania, jak i potrawy regionalne. Znajdujący się kilka minut od Runku Głównego Mercure Kraków Stare miasto przygotowuje żurek i comber z królika, a położony przy Wawelu Novotel Kraków Centrum serwować będzie krem chrzanowy i kaczkę, natomiast szef kuchni Novotel Krakow City West przygotuje polędwiczki z indyka zrobione techniką sous vide. To oczywiście tylko przykłady, przygotowane menu są dopracowane w każdym, najdrobniejszym szczególe i zachwycą nawet znawców kulinarnych.