Nowe, wygodne opakowanie 125 g ma lubiany kształt i atrakcyjną cenę 4,40 zł
Mniejszy format to większe możliwości zastosowania serów pleśniowych w kuchni. Niezależnie czy ma się ochotę na samotny wieczór z winem czy kameralne spotkanie w gronie przyjaciół – małe opakowanie kremowego sera Valbon Brie zawsze będzie smacznym komponentem posiłku. Można się nim delektować w połączeniu ze świeżym pieczywem, np. chrupiącą bagietką, lub ułożyć na desce jako samodzielną przekąskę. Valbon Brie z ziołami świetnie pasuje do orzechów włoskich, zaś Valbon Brie z oliwkami komponuje się z krakersami, masłem, zieloną sałatą i sosami: czosnkowym, żurawinowym czy – modnym ostatnio – z owoców granatu. Ser pleśniowy Valbon to nie tylko solista, ale także wyśmienity dodatek do sałat czy zapiekanek, gdzie nowe opakowanie 125 gram bardzo ułatwi odmierzanie właściwych porcji Brie, dzięki czemu realizacja nawet najbardziej wymagających kulinarnych fantazji okaże się prostsza niż kiedykolwiek wcześniej.
Brie – król serów i ser królów
Sery Brie pobudzają kulinarną wyobraźnię ludzi z wszystkich niemal zakątków globu. Wśród ich miłośników znajduje się m.in. Kelly Osbourne, aktorka Jennifer Love Hewitt czy znana ze zdrowego stylu życia modelka Heidi Klum. Do grona sławnych osób, które delektowały się nimi w przeszłości należał już sam Karol Wielki, który w VIII wieku spróbował tego przysmaku w klasztorze w Reuil-en-Brie. Bogaty, kremowy smak serów pleśniowych oczarował też innych władców – Ludwik XVI i Maria Antonina w trakcie ucieczki z Wersalu zostali schwytani w Varennes niedaleko Meaux. Podobno zatrzymali się tam, gdyż zapragnęli pokosztować nieco lokalnego, wyśmienitego sera Brie.
Legenda głosi, że faktyczne ukoronowanie pleśniowych przysmaków miało miejsce podczas Kongresu Wiedeńskiego, kiedy to urządzono konkurs na najlepszy ser. Szef delegacji francuskiej zaprezentował Brie, który obwołano zwycięzcą nazwanym królem serów i serem królów. Jednocześnie w trakcie i po Rewolucji Francuskiej mówiło się, że "Brie, kochany przez bogatych i biednych, głosił równość zanim ktokolwiek marzył, że jest ona możliwa".
Godząc równościową i monarszą wizję serów pleśniowych najlepiej po prostu skupić się na ich wyśmienitym smaku i pamiętać o pewnym francuskim powiedzeniu głoszącym, że „dobry posiłek kończy się kawałkiem dobrego sera”.
Więcej informacji na temat dobrych serów i smakowitych kompozycji z nimi w roli głównej można znaleźć na stronie www.seromaniacy.pl
Zioła – ciekawostki
• Ta wyjątkowa mieszanka ziół została sporządzona po raz pierwszy przez francuskich kucharzy zamieszkujących historyczny obszar południowo-wschodniej Francji – Prowansję, która swoja nazwę zawdzięcza rzymskim legionistom nazywających tę krainę Provincia Nostra.
• Jeden z najbardziej znanych składników mieszanki, oregano, nazywany jest również lebiodką.
• Mieszanka ma bardzo korzystny wpływ na organizm człowieka, ponieważ wspomaga procesy trawienne. Z tego powodu zioła prowansalskie szczególnie polecane są do potraw tłustych i ciężkostrawnych.
Oliwki – ciekawostki
• Drzewa oliwkowe uprawiano już 3500 lat temu, w klimacie śródziemnomorskim. Najstarsze dziś drzewo oliwne znajduje się w malutkiej wiosce na Krecie – Vouves i niektórzy szacują, że ma nawet 3000 lat.
• Owoce drzew oliwkowych zbierane są od końca września do połowy listopada. Oliwki zielone i czarne pochodzą z tych samych roślin – o ich kolorze decyduje etap dojrzewania owocu.
• Oliwki są naturalnym źródłem zdrowia: powodują obniżanie poziomu „złego” cholesterolu, dostarczają organizmowi szereg związków mineralnych (witaminy A, E, K, sole mineralne i mikroelementy: sód, magnez, żelazo, jod), są lekkostrawne i mają właściwości przeciwmigrenowe.