Ostropest plamisty i Nasiona Chia to nowe produkty w serii „Skarby Ziemi” firmy Sante. Oba z nich, dzięki swoim wyjątkowym właściwościom zdrowotnym zaliczane są do tzw. grupy superżywności. Neutralny smak ostropestu i chia pozwala również na ich szerokie zastosowanie w kuchni.
W skład serii „Skarby Ziemi” Sante wchodziło do tej pory sześć produktów: Jagody Goji, Len Mielony Złoty, Quinoa Komosa Ryżowa, Amarantus BIO, Ksylitol i Łuska Gryczana. Każdy z nich zalicza się do grupy tzw. „superżywności” („superfoods”).
– Unikalna seria produktów „Skarby Ziemi” cieszy się dużym zainteresowaniem wśród naszych konsumentów. Pewnie głównie z uwagi na jej wyjątkowe właściwości zdrowotne – mówi Patrycja Zwolińska, Kierownik działu marketingu Sante. Z myślą o nich zdecydowaliśmy się na rozszerzenie serii również o ostropest plamisty oraz nasiona szałwii hiszpańskiej. Oba produkty mogą być stosowane zarówno przez osoby odżywiające się w sposób standardowy, dla których zdrowe żywienie jest szczególnie ważne, jak i przez wegetarian i wegan. Dodatkowo ich neutralny smak pozwala na szereg kombinacji w kuchni, a więc tworzenie kolejnych, niezwykłych połączeń smakowych – dodaje Zwolińska.
Ostropest plamisty, czyli fenomen ziołolecznictwa
Jest nazywany również ostem mlecznym i stanowi źródło wielu cennych składników odżywczych. Jego zdrowotne właściwości znane są już od wieków – w średniowieczu roślinę okrzyknięto fenomenem ziołolecznictwa. Jego najważniejszy składnik – kompleks flawolignanów, zwany sylimaryną, wykazuje m.in. działanie przeciwzapalne, przeciwrodnikowe, rozkurczowe i detoksykacyjne. Jest szczególnie zalecany osobom z problemami trawiennymi oraz tym, które opierają swój jadłospis na ciężkostrawnych, przetworzonych posiłkach. Ostropest to dobry wybór także dla osób zmagających się z cukrzycą typu II. Badania pokazują, że systematyczne spożywanie rośliny przyczynia się do utrzymania właściwego poziom glukozy we krwi.
Zalecana dzienna dawka: do 2 łyżeczek dziennie (nie zaleca się spożycia przez niemowlęta i dzieci do lat trzech).
Nasiona Chia nie tylko na lato!
Chia to gatunek rośliny zielnej kwitnącej latem, której nasiona wykazują szereg prozdrowotnych właściwości. Dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3 (ok. 18 g na 100 g, w tym bardzo dużo kwasu alfa-linolenowego) pozwalają zachować wysoką sprawność umysłową, korzystnie wpływają na procesy pamięciowe i szybkość przyswajania wiedzy. Zdrowe tłuszcze nienasycone pozytywnie oddziałują także na nasze samopoczucie – wspomagają układ nerwowy oraz sercowo-naczyniowy, wykazują działanie uspokajające i relaksacyjne.
Nasiona Chia, co szczególnie może ucieszyć wegan i wegetarian, są również źródłem pełnowartościowego, dobrze przyswajalnego białka. Szałwię docenią sportowcy i osoby aktywne z uwagi na jej wysokoenergetyczne działanie.
W swoim menu Chia mogą uwzględnić zarówno dorośli jak i dzieci. Zalecana dzienna dawka: do 3 łyżeczek dziennie.
Super… dodatek w kuchni!
Neutralny smak ostropestu i chia sprawia, że znajdują one bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Pasują zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek, omletów czy chociażby płatków śniadaniowych. Można nimi posypywać kanapki, dodawać do past, zup lub gulaszu.
Produkty dostępne również TUTAJ.
dostarczył infoWire.pl