Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2014-09-30

A A A POLEĆ DRUKUJ

Chrup na zdrowie z Felixem

Intensywny tryb życia powoduje, że nie masz czasu jeść regularnie? Kiedy odczuwasz głód najczęściej sięgasz po coś słodkiego żeby jakoś przetrwać kolejną godzinę w pracy lub szkole? Zapomnij o tym. Wysokokaloryczne przekąski, batoniki i czekoladki dają poczucie chwilowego nasycenia i dodatkowo odkładają się w niechcianych miejscach. Jeśli nie chcesz zyskać dodatkowych kilogramów, a przy okazji pragniesz dostarczyć swojemu organizmowi właściwości odżywczych, sięgnij po orzeszki Felix i chrup na zdrowie!  

Szkoła, praca, popołudniowe zajęcia angielskiego czy jogging – żyjąc szybko, musisz mieć energię do bycia w ciągłej gotowości. Wysokokaloryczne napoje pobudzające, słodkie batoniki czy czekoladki to chętnie wybierane przekąski, które wspomagają naszą aktywność w ciągu dnia. Są dostępne na każdym kroku, jednak ich nadmiar może prowadzić do niepożądanej nadwagi, pogorszenia kondycji skóry, włosów i paznokci, a nawet poważnych chorób. Naukowcy badający wpływ naszego żywienia na stan zdrowia rekomendują zwiększenie spożycia produktów pochodzenia roślinnego (owoców, warzyw, ziaren, zbóż, grzybów i orzechów). To właśnie one są niezastąpionym źródłem cennych składników odżywczych i wykazują największy pozytywny wpływ na nasze zdrowie potwierdzony badaniami klinicznymi. Zdaniem eksperta marki Felix, dietetyczki Agaty Ziemnickiej - Łaskiej, osoby stosujące w swej diecie produkty roślinne, rzadziej cierpią z powodu chorób dietozależnych, takich jak cukrzyca, choroby serca, miażdżyca czy niektóre nowotwory. Dlatego, zamiast zamykać się w słodkiej pułapce, znajdź alternatywę i zmień swoje nawyki. Pamiętaj, wybór należy do Ciebie!

Co więcej, orzechy – dzięki swoim właściwościom oraz bogactwu białka i dobrych tłuszczy – stanowią również doskonałe uzupełnienie diety osób uprawiających sport zarówno rekreacyjnie, jak i wyczynowo. W czasie każdego treningu, pocąc się, nasz organizm traci ogromną ilość minerałów i elektrolitów. Sięgając po orzechy, dostarczamy naszym mięśniom, ścięgnom i tkankom składników, które pomogą je odbudować. Pochodzące z orzechów tłuszcze i białka zaspokajają głód po aktywności fizycznej i pomagają zbudować tkankę mięśniową, węglowodany natomiast uzupełnią utracone zapasy glukozy w mięśniach. Dla zawodowców, orzechy mogą stanowić wspaniały dodatek chociażby do węglowodanowego posiłku proteinowego.

Orzechowy zawrót głowy

Orzechy dzięki swoim skoncentrowanym składnikom odżywczym są źródłem zdrowia, eliksirem młodości oraz prawdziwą bombą witalną dodającą energii w ciągu dnia. Dietetyk Agata Ziemnicka
– Łaska, podpowiada, które z nich wybrać, aby skutecznie poprawić i prawidłowo odpowiedzieć na potrzeby organizmu.

  • Migdały: zawierają najwięcej ze wszystkich orzechów witaminy E, która bywa nazywana witaminą młodości, ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne, chroniące nasze komórki przed starzeniem i dbające o piękny wygląd skóry. Już nawet jedna garść migdałów może dostarczyć od 20% do 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę E. Migdały zwierają również witaminy z grupy B, które są kluczowe dla prawidłowego działania naszego metabolizmu oraz wspierają pracę układu nerwowego. Z kolei, zawarty w nich kwas foliowy jest niezwykle cenny dla układu nerwowego i mózgu – o jego wysokie spożycie powinny dbać panie ceniące piękny wygląd oraz kobiety w ciąży lub planujące dziecko.
  • Nerkowce: posiadają dużą dawkę żelaza, dzięki którym zyskamy dodatkowe pokłady energii. Wspomagają również koncentrację, a zawarty w nich magnez pomoże zwalczyć niekorzystne skutki stresu.
  • Pistacje: są najmniej kaloryczne, a obieranie ich z łupinek zwiększa poczucie sytości, ponieważ proces konsumpcji rozkłada się w czasie – powinny po nie sięgnąć osoby aktywne, dbającym o linię.
  • Orzeszki ziemne: w rzeczywistości nie są orzechami a rodzajem fasoli, zawierają najwięcej białka, dlatego są świetną przekąską po wysiłku fizycznym i dają długotrwałe uczucie sytości.
  • Orzechy laskowe: uplasowały się w pierwszej trójce orzechów z największą zawartością kwasu tłuszczowego alfa-linolenowego, który ma zdolność regeneracji pracy mózgu – są idealne dla analityków, wykładowców czy studentów.

Pamiętaj, że orzechy oprócz swoich nieocenionych właściwości zdrowotnych mają również wiele innych zalet: są małe, poręczne i dostępne niemal w każdym sklepie! Możesz je zabrać do szkoły czy pracy, przegryzać w czasie powrotu do domu lub zaproponować jako przekąska na spotkaniu z przyjaciółmi!


dostarczył infoWire.pl




Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS