Osoby posiadające większą powierzchnię użytkową, taką jak garaż lub spora spiżarnia, mogą pozwolić sobie na zakup zamrażarki skrzyniowej. Pomieści ona znacznie więcej pożywienia, co jest szczególnie przydatne w przypadku dużych rodzin. Jak sama nazwa wskazuje, jedzenie wkładane jest do jednej komory, posiadającej czasem dodatkowe przegrody, które można w razie potrzeby usunąć. Mięso z ekologicznych gospodarstw jest coraz popularniejsze, jednakże zwykle można je kupić nieprzetworzone, co wiąże się często z problemem jego przechowania w takiej formie. Posiadanie dużej zamrażarki jest więc bardzo przydatne, gdy chcemy zamrozić na przykład całą półtuszę. Posiadając mniejsze porcje jedzenia, powinniśmy pamiętać o jednej rzeczy. Główną zasadą przechowywania pożywienia w zamrażarce skrzyniowej jest: świeże na spód, starsze na wierzch. Chodzi o to, by nowe produkty, które mają odleglejszą datę przydatności do spożycia zostawić na później, a w pierwszej kolejności spożytkować te, które leżą już jakiś czas. Jeśli będziemy regularnie dbać o porządek, na pewno z łatwością odnajdziemy wszystko, czego akurat będziemy potrzebować.
Zarówno w przypadku zamrażarki szufladowej jak i skrzyniowej, warto pamiętać, by były one wyposażone w system No Frost, który zapobiega osadzaniu się pary wodnej na ściankach urządzenia i na jedzeniu. Jest to możliwe dzięki odpowiedniej cyrkulacji powietrza w urządzeniu. Szukając zamrażarki, w sklepie internetowym redcoon.pl można zastosować specjalny filtr „No Frost”, który ułatwi nam wyszukiwanie modeli z tym konkretnym systemem.
http://www.redcoon.pl/c08040600-Zamrażarki-wolnostojące#encodex