Zainspirowana sukcesem kawy Crealto wśród indywidualnych Członków Klubu, firma Nespresso wprowadza ją dla biznesu
Warszawa, czerwiec 2013 r. – Kawa Crealto powraca tego lata - inspirowana profesjonalną sztuką kulinarną, uznana przez indywidualnych konsumentów propozycja Grand Cru od Nespresso – pojawia się tym razem w rozwiązaniach dla biznesu. Letnia edycja dostępna będzie dla klientów biznesowych i HORECA od 10 czerwca 2013 r. do wyczerpania zapasów.
Mieszanka Crealto powstała poprzez połączenie doświadczeń z dziedziny gastronomii i zamiłowania do produkcji kawy najwyższej jakości. Jej nazwa wywodzi się z połączenia słów „Createur” i „Alto” oznaczającego alta cucina (kuchnia wyrafinowana). Alexis Rodriguez, specjalista ds. kawy zielonej w Nespresso, zainspirował się technikami kulinarnymi stosowanymi przez Mauro Colagreco – szefa kuchni w restauracji uhonorowanej gwiazdkami Michelin. Dzięki metodzie długiego palenia w niskiej temperaturze ziarna mieszanki Crealto długo utrzymują pełnię smaku.
Crealto Limited Edition harmonijnie uwalnia wszystkie subtelne nuty smakowe, co zawdzięcza intensywności 8 w dziesięciostopniowej skali i wybornej mieszance kaw Arabica. Najlepiej smakuje w formie espresso (40 ml), ale można podawać ją także z mlekiem – pozostawia wtedy na podniebieniu delikatny, orzechowy posmak. Miłośnikom wyrazistej kawy przypadnie do gustu serwowana w postaci cappuccino, w którym aromat orzecha dominuje.
Firma Nespresso stale poszukuje innowacyjnych sposobów, by zaskoczyć miłośników kawy niekonwencjonalnymi odkryciami, dostarczając oryginalnych przeżyć smakowych – komentuje Alexis Rodriguez, specjalista ds. zielonej kawy w Nestlé Nespresso S.A. - Od dawna współpracujemy z szefami kuchni światowej klasy, gdyż istnieje wiele zbieżności pomiędzy Nespresso i wyrafinowaną sztuką gastronomiczną. Zainspirowała nas kreatywność Mauro Colagreco oraz jego innowacyjne techniki kulinarne, które zaowocowały stworzeniem unikalnej propozycji Crealto.
Rodriguez do stworzenia mieszanki Crealto wykorzystał ziarna kawy Arabica pochodzącej z Ameryki Środkowej, Ameryki Południowej i z Indonezji, najlepiej nadających się do długiego palenia.Unikalny charakter Crealto osiągnięto dzięki wypalaniu ziaren w trzy razy niższej temperaturze niż innych kaw Nespresso. Skrupulatny, wielogodzinny proces pozwolił wydobyć smak z każdego ziarna i zapewnić napojowi bogaty, długo utrzymujący się aromat.
By móc w pełni delektować się limitowaną edycją Grand Cru od Nespresso, Mauro Colagreco opracował cztery ekskluzywne przepisy na bazie Crealto: Dark Coco Zest, Velvet Pistachio, Oriental Perfume Espresso oraz Orange Refresher.
Limitowana edycja Crealto dostępna będzie w sezonie letnim, od 10 czerwca do wyczerpania zapasów.
***
Mauro Colagreco
Wschodząca gwiazda sztuki gastronomicznej pochodzenia włosko–argentyńskiego. Wykazuje zdumiewającą kreatywność dzięki doskonałemu wykorzystaniu składników. W 2012 roku uzyskał drugą gwiazdkę Michelin za nowoczesną i ciekawą kuchnię w swojej restauracji Le Mirazur w Menton, na Lazurowym Wybrzeżu. Francuskie Ministerstwo Kultury przyznało mu prestiżowe wyróżnienie Chevalier des arts et des lettres za wkład we francuską sztukę kulinarną.
Alexis Rodriguez
Kolumbijczyk Alexis Rodriguez jest specjalistą ds. zielonej kawy w Nestlé Nespresso S.A. Odpowiada za Rozwój Produktu i Kontrolę Jakości w firmie Nespresso. Jego głównym zadaniem jest przygotowywanie nowych kaw Grand Cru i edycji limitowanych. Alexis odwiedza plantacje kawy na całym świecie w celu odkrywania nowych odmian i dbania o najwyższą jakość jej owoców.
***
Informacje o Nestlé Nespresso S.A.
Nestlé Nespresso S.A., światowy pionier i lider rynku kawy porcjowanej najwyższej jakości, koncentruje się na dwóch segmentach rynku: gospodarstwach domowych (B2C) oraz miejscach pracy i wypoczynku (B2B). Nespresso Business Solutions to połączenie ośmiu kaw Grand Cru, najnowocześniejszych ekspresów oraz innowacyjnych systemów płatności, dzięki którym Nespresso jest dostawcą kawy w najbardziej prestiżowych restauracjach, hotelach oraz w branży biurowej, handlowej i lotniczej. Dodatkowe informacje dostępne na stronie internetowej http://www.nespresso-pro.com/ooh/home_pl_pl.html.
***
Kontakt dla prasy:
Edyta Płuciennik-Skalska, Weber Shandwick
tel: + 48 22 210 12 37, e-mail: eskalska@webershandwick.com
***
Dodatkowe informacje dostępne są:
pod numerem bezpłatnej całodobowej Infolinii 800 41 42 43,
na stronie www: www.nespresso.com/pro.