Wakacyjne dni to czas, by wprowadzić do kuchni cukinię. Jej wspaniały smak docenia wielu, dlatego warto dowiedzieć się, jak szerokie zastosowanie ma to warzywo w kuchni! W jaki sposób wprowadzić cukinię do codziennego menu, radzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski!
Ojczyzną cukinii są Włochy i tam warzywo to zyskało szczególne uznanie, stając się nieodłącznym składnikiem tamtejszej kuchni. Należy do rodziny dyniowatych, o czym świadczy także włoska nazwa cukinii - „zucchino”, oznaczająca „małą dynię”. W zależności od odmiany na polskich straganach najczęściej spotkamy się z cukiniami o barwie od żółtej do ciemnozielonej. „Jednak niezależnie od koloru ich smak jest podobny – delikatny, raczej neutralny, znakomicie komponujący się z czosnkiem, oregano, tymiankiem, rozmarynem, sokiem i skórką z cytryny” – opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.
„Cukinia jest niezwykle wdzięcznym warzywem, bo możemy ją smażyć, dusić, piec, gotować, także podawać na surowo, a nawet grillować. Ze względu na swój neutralny smak pomoże nam ona wyczarować potrawy zarówno łagodne, jak i bardziej pikantne, a nawet słodkie, bo cukinia to znakomity składnik ciast i słodkich placuszków. Co więcej, z jej pomocą możemy przyrządzić proste szybkie przekąski, dania obiadowe, ale też mamy możliwość pokusić się o potrawy o prawdziwie wyrafinowanym smaku” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Prosto i smacznie!
Cukinia sprawdzi się doskonale w prostych, ale jednocześnie pysznych daniach. Pomysłem na szybką popołudniową przekąskę może być na przykład Cukinia z oliwą bazylikową, czyli lekko podsmażona i uduszona na patelni. Plastry cukinii możemy przyrządzać w ten sposób, tworząc kompozycje z innymi składnikami. W rezultacie rodzinie zaserwujemy na przykład Plastry cukinii z pomidorami i cynamonem. Także letnia Zielona sałatka z cukinii, w której warzywo zjemy na surowo, to strzał w dziesiątkę jeśli chodzi o wakacyjne menu. Nieco więcej czasu na przygotowanie to z kolei możliwość podania Sałatki z grillowanych warzyw, w której główne role odgrywają cukinia oraz inne warzywa sezonowe: bakłażan i czerwona papryka. A może Chrupiąca cukinia? Nic prostszego – wystarczy obtoczyć ją w cieście i podsmażyć na patelni. Oto dokładne przepisy:
http://www.przepisy.pl/przepis/chrupiaca-cukinia
Obiadową porą
Cukinia w porze obiadowej to równie dobry pomysł. Pozwala bowiem stworzyć zarówno pyszne zupy o intrygującej zielonej barwie, jak i wyszukane drugie danie. I tak na przykład możemy zaproponować rodzinie placuszki z cukinii, idealne na upalne dni. Świetnym rozwiązaniem będzie także Tarta z ciasta filo z cukinią i serem cheddar lub Zapiekanka z cukinii. Warto przygotować i ratatouille, w którym wykorzystamy warzywa sezonowe, a cukinia odegra znaczącą rolę. Możemy ją dodać także do dań makaronowych, przyrządzając na przykład Tagliatelle z cukinią.
Szef kuchni Knorr poleca:
http://www.przepisy.pl/przepis/zupa-z-cukinii-4
http://www.przepisy.pl/przepis/tarta-z-ciasta-filo-z-cukinia-i-serem-cheddar
http://www.przepisy.pl/przepis/placuszki-z-cukinii-2
Wyrafinowany smak
Cukinia, choć często wydaje nam się tak zwyczajna, pomoże nam stworzyć w domowej kuchni naprawdę wyrafinowane dania i przekąski. Takie możliwości daje grillowana cukinia, której smakiem wielu jest zaskoczonych. Warto takie zgrillowane plastry warzywa połączyć z pastą powstałą z połączenia serków kremowego i pleśniowego - http://www.przepisy.pl/przepis/grillowane-roladki-z-cukinii-i-serka. Taka przekąska potrafi zaskoczyć gości! Podobnie jak Łosoś z cukinią, także przyrządzony na grillu - http://www.przepisy.pl/przepis/losos-z-cukinia.
Cukinia znajdzie swoje miejsce również w daniach mięsnych. Szaszłyki wieprzowe z cukinią czy gulasz jagnięcy z cukinią uczynią z nas mistrzów kuchni!
http://www.przepisy.pl/przepis/gulasz-jagniecy-z-cukinia
http://www.przepisy.pl/przepis/szaszlyki-wieprzowe-z-cukinia
Smacznego!
Inspirujące przepisy z wykorzystaniem cukinii znajdziecie:
- na stronie www.przepisy.pl
- na kulinarnym blogu szefów kuchni Knorr http://www.przepisy.pl/blog/
- na profilu na portalu Facebook www.facebook.com/przepisypl
- na kanale „Przepisy.pl” na You Tube www.youtube.com/user/codzisnaobiad
- pobierając przepisy na telefon po zeskanowaniu kodu QR.