Unijne logo dla miłośników ekologicznych produktów
Od 2010 r. obowiązuje nowe, unijne logo ekologiczne. Obecność tego logotypu na produkcie oznacza zgodność danego wyrobu z rozporządzeniem UE w sprawie rolnictwa ekologicznego.
Jedną z firm, której wyroby uzyskały unijny certyfikat żywności ekologicznej jest Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe TABIT Sp. z o.o. z Otwocka, producent makaronów marki Bartolini. Unijny znak posiadają trzy z nich: Eko Żytni razowy, Eko Orkiszowy oraz Eko Pszenny razowy. Firma oferuje różne rodzaje tych ekologicznych makaronów - świderki, muszle, rurki, pappardelle czy tagliatelle.
- Uzyskany w 2009 r. certyfikat jest co roku odnawiany przez jednostkę certyfikującą AgroBioTest – mówi Paweł Wojnicz z P.P.H. TABIT. Co musi zrobić firma, aby uzyskać unijne godło? - Zakład musi spełniać bardzo restrykcyjne wymogi, zarówno pod względem higieny, jak i bezpieczeństwa produkcji, ponadto musi być w nim wdrożony system HACCP. Dodatkowym atutem jest posiadanie wdrożonego systemu jakości ISO. Nasza firma spełniała te wymogi i mogła przystąpić do audytu – wyjaśnia P. Wojnicz.
Jednostka udzielająca certyfikatu bada cały zakład pod względem przestrzegania norm higieniczno-sanitarnych, kontrolowany jest także sam proces produkcji, etykietowanie i przepływ dokumentów. Oprócz tego, w ciągu roku przeprowadza się kontrolę, aby sprawdzić czy firma zachowuje standardy produkcji. Sednem audytu jest jednak sprawdzenie, czy wyrób składa się wyłącznie z ekologicznych składników.- Każdy surowiec używany do produkcji makaronu ekologicznego musi posiadać certyfikat surowca ekologicznego i świadectwo pochodzenia. Cały proces produkcji musi być stale monitorowany. Jeśli, jak w naszym przypadku, maszyny są również używane do produkcji wyrobów konwencjonalnych, muszą być one myte i dezynfekowane przed i po produkcji wyrobów z ekologicznym certyfikatem. Całość procesu jest zapisywana w dokumentacji HACCP - podsumowuje P. Wojnicz.
Patriotyzm konsumencki zawsze w modzie
Konsumenci, którzy chcą mieć pewność, że kupują rodzime wyroby naprawdę dobrej jakości, powinni z kolei szukać produktów oznaczonych logotypem Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Proces przyznawania certyfikatów składa się z dwóch części. - Celem pierwszej jest sprawdzenie, czy wyrób jest związany z naszym krajem. Godło programu mogą otrzymać wyłącznie produkty posiadające „polski akcent”; wyprodukowane wg tradycyjnej receptury lub bazujące na polskich składnikach - wyjaśnia Marek Bielski, organizator programu „Doceń polskie”.
Drugim etapem jest audyt przeprowadzany przez piątkę ekspertów zawodowo zajmujących się technologią żywienia i żywnością. - Członkowie Loży Ekspertów, niezależnie od siebie i bez konsultacji, oceniają wszystkie wyroby i przyznają im noty. Ocenie podlegają smak i wygląd oraz stosunek jakości produktu do jego ceny. Artykuły spożywcze, które zdobędą najwyższe noty, otrzymują certyfikat „Doceń polskie”. Wyroby, którym Loża przyzna maksymalną liczbę punktów, zdobywają dodatkowo miano TOP PRODUKT - dodaje M. Bielski.
Posiadaniem certyfikatu „Doceń polskie” może poszczycić się blisko 400 różnorodnych produktów. Wśród nich jest ekologiczny makaron Bartolini Eko Żytni razowy, który zdobył dodatkowo miano TOP PRODUKT. Makaron firmy TABIT to pierwszy certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego, który wziął udział w programie „Doceń polskie”.
Logotyp programu „Doceń polskie” nawiązuje do konturów Polski, dzięki czemu na sklepowych półkach łatwo odnaleźć produkty z tym znakiem. „Euro-liść” także jest charakterystyczny, na zielonym tle widnieje liść utworzony z białych gwiazdek.
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www,docenpolskie.pl
Program „Doceń polskie” ma na celu promocję wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP.