W przypadku, gdy organizm jest codziennie silnie obciążony z powodu używek takich jak tytoń, alkohol, kawa lub czarna herbata, a do tego dochodzi stresujące życie i nieodpowiednia dieta, osłabienie i złe samopoczucie jest nieuniknione. Ze względu na codzienny pośpiech i brak czasu korzystamy z najprostszych form konsumowanych dań, które oferują nam bary typu bistro lub fast food, a także sklepów z działem ekspresowych dań i łatwych w przygotowaniu produktów. „Ciężkostrawne, wysoko przetworzone produkty zawierające duże ilości polepszaczy, substancji konserwujących, barwników, a także pestycydów, antybiotyków i hormonów. Powodują odkładanie się chorobliwie zmienionej tkanki tłuszczowej w organizmie, która kumuluje wszystkie szkodliwe substancje. Obciążają one nie tylko układ pokarmowy, ale również immunologiczny. Jedynym ratunkiem dla zdrowia w takim przypadku jest zastosowanie indywidualnie dobranej diety detoksykującej, czyli odtruwającej organizm, która pozwoli przywrócić jego równowagę i odporność.” - tłumaczy dalej mgr Katarzyna Fizia ekspert dietetyk z portalu Vivalavita.pl - „Dietę DETOX stosować może każdy, jeśli tylko nie ma przeciwwskazań ze strony lekarza. Polecana jest zarówno dzieciom, osobom dorosłym jak i ludziom starszym. Jest to idealna dieta dla pragnących nie tylko schudnąć, ale również zadbać o swój wygląd i samopoczucie. Można ją zacząć wdrażać o każdej porze roku, niekoniecznie na wiosnę. Jest to dieta bezpieczna, zdrowa i pełnowartościowa.”
Odpowiednia dieta detoksykująca polecana jest szczególnie dla osób prowadzących intensywny i stresujący tryb życia, palaczy oraz dla tych osób, które odżywiały się do tej pory w niezdrowy i mocno obciążający organizm sposób. Prawidłowo skomponowana dieta odtruwająca powinna być oparta przede wszystkim o świeże, ekologiczne produkty oraz proste w przygotowaniu potrawy. Brak półproduktów oraz wysoko przetworzonej żywności pozwala w sposób naturalny oczyścić organizm z toksyn oraz doprowadzić do równowagi. Wzmocniona odporność w okresie jesienno-zimowym pomoże ustrzec się przed przeziębieniami i grypą. Cały program żywieniowy powinien być wzbogacony w antyoksydanty oraz odtruwające produkty mające zdolność wchłaniania metali ciężkich, substancji chemicznych, a także usuwania złogów i spalania chorobowo zmienionej tkanki tłuszczowej.
Wprowadzenie powszechnie znanych zasad zdrowego żywienia do codziennej diety, spożywanie odpowiedniej ilości posiłków oraz produktów świeżych i niezawierających żadnych dodatkowych substancji chemicznych uchroni nas przed zatruciem organizmu oraz powstaniem wielu chorób związanych z nieprawidłową dietą i stylem życia.