Za produkty o niskim indeksie glikemicznym uważa się surowe warzywa i niektóre owoce, np. gruszki, wiśnie czy winogrona, a także nasiona roślin strączkowych, np. soczewica czy fasola, i produkty z pełnych ziaren zbóż, np. otręby owsiane czy pieczywo i makarony razowe. To one stanowią ważny trzon posiłków w diecie LightBox. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym, których spożywanie należy ograniczyć do minimum, to między innymi płatki kukurydziane, gotowane ziemniaki, gotowana marchewka, dojrzałe banany, miód, popcorn. Przy cukrzycy z diety należy wyeliminować słodycze, ciasta, słodzone napoje.
Eksperci w profilaktyce chorób dietozależnych, w tym w stanach przedcukrzycowych, polecają dietę jako dobre rozwiązanie dla osób zapracowanych, ceniących swój czas, które chcą dbać o zdrowie. Opracowane przez dietetyków menu LightBox opiera się na zaleceniach Instytutu Żywności i Żywienia.
O diecie LightBox
LightBox jest czołowym producentem zestawów wysokiej jakości świeżych dań dietetycznych z codzienną dostawą pod wskazany adres. Menu LightBox opracowują dietetycy, starając się w jak największym stopniu wzorować na diecie śródziemnomorskiej jako diecie o udowodnionym działaniu prozdrowotnym, rekomendowanej przez wszystkie renomowane placówki naukowe i towarzystwa medyczne na świecie, zajmujące się żywieniem i chorobami cywilizacyjnymi. Stosowanie diety LightBox zalecane jest w odchudzaniu oraz profilaktyce chorób dietozależnych. Misją firmy LightBox jest czynne poparcie dla Narodowego Programu Przeciwdziałania Chorobom Cywilizacyjnym opracowanego i realizowanego przez Ministerstwo Zdrowia.