Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2013-05-31

A A A POLEĆ DRUKUJ

Dzień Dziecka - zachęcamy dzieci do jedzenia

150x110

Zbliża się Dzień Dziecka – w tym dniu zrobimy wszystko, by nasze pociechy czuły się najszczęśliwsze na świecie. Z pewnością będziemy im też serwować same pyszności. Szefowie kuchni Knorr przekonują, że niekoniecznie muszą być to jedynie słodkie smakołyki. Dzień Dziecka to bowiem znakomita okazja, by zastanowić się nad codziennym menu naszych dzieci i spróbować przekonać je także do innych, czasem mniej lubianych potraw i składników, jakże ważnych dla ich rozwoju. Jak to zrobić? Przepisy na pyszne smakołyki z warzywami i owocami oraz dania mięsne poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Zielone, a jednak dobre!

Szpinak, brokuły, sałata – to na pewno nie są ulubione składniki naszych milusińskich. Podane w formie tradycyjnej, na przykład jako dodatek do drugiego dania, najczęściej nie zachęcają ich do spróbowania. Można jednak podać je dzieciom w nieco innej postaci, przygotowując potrawy, które swymi kolorami, formą podania, ułożeniem na talerzu przekonają je do jedzenia. Z pewnością najmłodszych zaintryguje Zielona zupa ufoludków. Zdziwieni intensywną barwą zupy, tak różną od tych znanych z codziennych obiadów, z chęcią sięgną po łyżkę. A my będziemy zadowoleni, że nasze dzieci zajadają się zupą przygotowaną z brokułów i zielonego groszku, której przyrządzenie jest tak proste:

http://www.przepisy.pl/temat/gotowanie-z-dziecmi/przepis/zielona-zupa-ufoludkow

Także szpinak nie kojarzy się dzieciom najlepiej. Warto go odczarować i przekonać siebie i pociechy, że może smakować pysznie! Pokuśmy się więc o przygotowanie Kosmicznych ślimaków – uwielbiane przez dzieci ciasto naleśnikowe z dodatkiem szpinaku podbije ich podniebienia. Poprośmy je, by same zawijały do ciasta szynkę i twarożek – będą zachwycone powstającymi w ich rękach zielonymi ślimakami. Nie mogą nie spróbować!

http://www.przepisy.pl/temat/gotowanie-z-dziecmi/przepis/kosmiczne-slimaki

Bajecznie kolorowe

Dzieci niechętnie sięgają także po inne warzywa, które często kojarzą się im z tradycyjnymi kanapkami jedzonymi na śniadanie lub kolację. Dlatego koniecznie spróbujmy przemycić je w innej postaci – w daniach, które przypadną im do gustu. Takim pysznym sposobem na podanie dzieciom warzyw jest przygotowanie na obiad Potrawki z kurczaka z warzywami z dodatkiem pora, marchewki, pietruszki, selera. Prawdziwie warzywna kombinacja! Dzieci będą się zajadać! Smakowitą alternatywą będzie również Zapiekanka makaronowo-warzywna.

http://www.przepisy.pl/temat/gotowanie-z-dziecmi/przepis/potrawka-z-kurczaka-z-warzywami

http://www.przepisy.pl/przepis/zapiekanka-makaronowo-warzywna#szukaj/warzywny/przepisy

Jeśli chcemy natomiast podać dzieciom warzywa w postaci surowej, nieprzetworzonej, postawmy na ciekawą kompozycję na talerzu, która przykuje ich uwagę. Uśmiechnięte kotleciki to cielęcina przyozdobiona warzywami tworzącymi uśmiechniętą buzię – plastry pomidora, kawałki papryki i ogórka, natka pietruszki pozwolą dzieciom samodzielnie stworzyć prawdziwe dzieło sztuki!

http://www.przepisy.pl/temat/gotowanie-z-dziecmi/przepis/usmiechniete-kotleciki

Jeszcze innym sposobem na przekonanie dzieci do jedzenia warzyw jest przyrządzenie bajecznie kolorowej kompozycji. Czerwień pomidorków cherry i rzodkiewki, zieleń ogórka, i sałaty lodowej, cukinia, a do tego kulki mozzarelli to przepis na Sałatkę tagliatelle warzywne. Również Mysia sałatka to kolorowa propozycja dla naszych milusińskich:

http://www.przepisy.pl/przepis/salatka-tagliatelle-warzywne#szukaj/sałatka warzywna/przepisy

http://www.przepisy.pl/przepis/mysia-salatka-1#szukaj/dzieci/przepisy

Mięso na pirackiej łodzi

Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, ma także ciekawe propozycje dla małych niejadków stroniących od mięsa. Czapka krasnala to smacznie przyrządzona pierś z indyka zawinięta w placek tortilli. Wystarczy ułożyć na talerzu buzię krasnala z warzyw i zawołać dzieci do stołu – będą prawdziwie zainteresowane podanym daniem! Również Szaszłyki prawdziwych piratów zaostrzą ich apetyty. Kulki z mięsa mielonego staną się niezbędnymi elementami pirackiej łodzi wykonanej z ogórka! Cała naprzód – płyniemy!

http://www.przepisy.pl/temat/gotowanie-z-dziecmi/przepis/czapka-krasnala-gyros-w-tortilli

http://www.przepisy.pl/temat/gotowanie-z-dziecmi/przepis/szaszlyki-prawdziwych-piratow

A teraz nagroda! Naszym pociechom, które skuszą się na pyszne warzywne smakołyki lub dania z mięsa, przygotujmy na deser w tym wyjątkowym dla nich dniu słodką niespodziankę. Tropikalne naleśniki z bananami lub Placuszki z cynamonem – mmm… i buzie same się śmieją!

http://www.przepisy.pl/przepis/tropikalne-nalesniki-z-bananami#szukaj/Tropikalne naleśniki z bananami/przepisy

 

Inspiracje na smakołyki, które można przygotować w Dniu Dziecka, znajdziecie:





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS