Przygotowania do hiszpańskiego Bożego Narodzenia, czyli Navidad, zaczynają się od pierwszych dni adwentu, kiedy to rozpoczyna się tradycyjna dekoracja ulic różnokolorowymi światełkami, ozdobami i świątecznymi symbolami. Wszyscy prześcigają się w ozdabianiu domów, a szczególnie w przygotowaniu belén czyli szopki bożonarodzeniowej. Mają one znacznie większe znaczenie niż choinka czy Święty Mikołaj! Dlatego Hiszpanie poświęcają wiele czasu, pracy i pieniędzy, by szopki były zjawiskowe, jak najbardziej dopracowane i realistyczne. Na dwa dni przed Wigilią, 22 grudnia, organizowana jest jedna z największych loterii na świecie „El Gordo Navidad”, czyli Bożonarodzeniowy Grubasek, w której pula nagród przekracza nawet 2 miliardy euro! Tego dnia każdy mieszkaniec Hiszpanii trzyma kciuki, by właśnie numer jego losu odśpiewały dzieci z chóru Colegio San Ildefonso w Madrycie.
Wigilijne frykasy na hiszpańskim stole
Hiszpańska Wigilia, zwaną Nochebuena, czyli Dobrą Nocą to, podobnie jak w Polsce, kluczowy moment Świąt. Jednak jest obchodzony odrobinę inaczej niż w naszym kraju. Wigilia rozpoczyna się hucznymi paradami – mieszkańcy ubrani w kolorowe stroje w asyście ozdobionych szarfami zwierząt, wesoło maszerują przez ulice miasta. Świąteczne festiwale odbywają się w towarzystwie radosnej muzyki, trąbek, bębenków, piszczałek i śpiewu. Wieczorem, po paradzie cała rodzina spotyka się na uroczystej kolacji.
Hiszpański stół wigilijny cechuje się wyjątkowym bogactwem potraw – od pieczonych mięs, przez pasztety, wędliny oraz jamon czyli suszoną szynkę po desery. Tradycyjnie na stole musi się też znaleźć consome, czyli hiszpański rosół. Dania główne różnią się w zależności od regionu. W środkowej Hiszpanii podaje się Cochinillo, czyli pieczone prosię lub jagnię, na południu, w Andaluzji drób, głównie indyka, a na wybrzeżu – owoce morza i ryby. Hiszpańskie Święta obfitują też w słodkie wypieki m.in. Roscon de Reyes, czyli ciasto Trzech Króli, w którym zapieka się drobny upominek przynoszący szczęście, temu kto go odnajdzie w swoim kawałku ciasta. Zgodnie z tradycją w Wigilię podawany jest turrón, migdałowo-miodowy nugat, który jest hiszpańskim odpowiednikiem opłatka. W czasie Wigilii Hiszpanie schłodzonym białym wytrawnym winem popijają owoce morza, mięsa czerwonym, a przy deserze raczą się katalońskim winem musującym Cava. Taka obfitość i różnorodność smaków nie może obejść się bez hiszpańskich oliwek, które idealnie pasują do wigilijnych specjałów.
Z Hiszpanii do Polski – wigilia z Oliwką!
Przygotowując wigilijną wieczerzę warto poszukać inspiracji w kuchni hiszpańskiej. Proste połączenia tradycyjnych polskich specjałów z hiszpańskimi oliwkami, nie tylko zaskoczą całą rodzinę, ale wniosą powiew świeżość do tradycyjnych dań serwowanych podczas Świąt Bożego Narodzenia.
Wigilijny śledzik z dodatkiem hiszpańskich oliwek
Składniki:
• hiszpańskie zielone oliwki
• kawior
• oliwa z oliwek
• ocet jabłkowy
• pieczona czerwona papryka
• śledziki w occie
Sposób przygotowania:
W miseczce wymieszaj kawior, oliwę z oliwek oraz ocet jabłkowy. Następnie dodaj hiszpańskie zielone oliwki. Mieszaninę odstaw na godzinę do lodówki, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły. Następnie pokrój paprykę oraz śledziki w plastry o grubości 1 cm, dodaj do wcześniej przygotowanych składników i delikatnie połącz.
Bożonarodzeniowy łosoś z Hiszpańskimi Oliwkami
Składniki:
• 800 g filetów z łososia
• 150 g hiszpańskich zielonych oliwek
• 50 g hiszpańskich czarnych oliwek
• 1 cebula dymka
• 7 łyżek oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka musztardy
• sól i pieprz
Sposób przygotowania:
W miseczce wymieszaj hiszpańskie czarne oliwki z 2 łyżkami oliwy z oliwek i musztardy. W oddzielnym naczyniu wymieszaj pokrojone w talarki hiszpańskie zielone oliwki z drobno posiekaną cebulą dymką oraz 4 łyżkami oliwy z oliwek. Odstaw by smaki dobrze się połączyły. Filety z łososia dopraw sola i pieprzem. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż łososia na średnim ogniu przez 4 minuty. Podawaj na półmisku udekorowanym hiszpańskimi oliwkami.
Świąteczne śledziki z Hiszpańskimi Oliwkami
Składniki:
• hiszpańskie zielone oliwki
• pokrojony w kostkę marynowany śledź
• świeżo wyciskany sok z pomarańczy
• obrany pomidor
• suszone pomidory
• oliwa z oliwek, drobno posiekany szczypiorek
• cebula dymka, ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
W miseczce dobrze wymieszaj oliwę z oliwek, drobno posiekany ząbek czosnku oraz sok z pomarańczy. Następnie dodaj szczypiorek oraz kilka suszonych pomidorów posiekanych w cienkie paseczki. Pokrój pomidora oraz śledzia w kostkę grubości 1 cm, dodaj do wcześniej przygotowanych składników. Dorzuć hiszpańskie zielone oliwki, wszystko delikatnie połącz. Wskazówka: Danie doskonale smakuje także z wędzonym łososiem oraz anchois.
El Día de los Reyes Magos – Dzień Trzech Króli
Święta Bożego Narodzenia w Hiszpanii kończą się 6 stycznia w Dzień Trzech Króli i jest to jedno z najhuczniej obchodzonych świąt. El Día de los Reyes Magos jest dedykowane szczególnie dzieciom – tego dnia najmłodsi otrzymują prezenty, na które czekali cały rok. Wieczorem, tuż przed pójściem spać, maluchy wystawiają w ogrodzie lub na balkonie miseczki z wodą dla wielbłądów i poczęstunek dla trzech strudzonych wędrowców. Obok stawiają swoje buty. Następnego dnia rano dzieci znajdują w nich upominki, które, według wierzeń i tradycji, zostawili im Kacper, Melchior i Baltazar – na pamiątkę darów, które Jezus otrzymał od mędrców ze Wschodu.
Bez względu na szerokość czy długość geograficzną Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Wyczekiwany i radosny, a wyjątkowy smak Świąt sprawia, że z uśmiechem na twarzy powracamy do chwil spędzonych w gronie rodziny i przyjaciół przy suto zastawionym stole.
Feliz Navidad, czyli Wesołych Świąt! życzy Hiszpańska Oliwka
Więcej informacji na temat hiszpańskich oliwek na www.hiszpanskieoliwki.pl
oraz na: www.facebook.com/hiszpanskieoliwki