Po mroźnej zimie z radością witamy wiosnę. Słońce, budząca się do życia natura i… długo wyczekiwane świeże warzywa. O czym warto pamiętać wybierając się na wiosenne zakupy, podpowiada FRoSTA.
Wczesna wiosna, zwana „przednówkiem”, dawniej stanowiła czas, kiedy kończyły się zapasy zimowe, a świeżo zasiane rośliny nie zdążyły jeszcze wydać plonów. Był to najtrudniejszy okres w całym roku. Teraz na szczęście nie przysparza już tylu problemów, w niektórych przypadkach należy jednak zachować czujność, kiedy sprzedawcy kuszą dopiskami „wiosenny”. W rzeczywistości często okazuje się być to tylko chwytem reklamowym.
W okresie zimowym większość warzyw sprzedawanych w Polsce jest sprowadzanych z krajów, w których aktualnie trwa sezon polowy – mówi Alicja Ponder, ekspert FRoSTY i specjalista ds. żywienia człowieka. Aby produkty te przetrwały tak daleką drogę, najczęściej traktowane są różnego rodzaju chemicznymi konserwantami. Natomiast już od marca sprzedawane są produkty krajowe, jednak uprawiane w warunkach szklarniowych. Podczas ich uprawy, rolnicy stosują intensywne nawożenie azotowe, które ma na celu przyspieszenia zbiorów. Ze względu na niewystarczającą ilość światła, ograniczonego w krótkie wczesnowiosenne dni, rośliny nie są w stanie wykorzystać całej ilości dostarczonego azotu. Jego nadmiar odkłada się w częściach roślin w postaci azotanów, a produkty ich przemian mogą być szkodliwe dla organizmu człowieka.
Aby jeść smacznie i dobrze bez względu na porę roku, wysokiej jakości składników należy szukać w produktach mrożonych. Warzywa FRoSTY uprawiane są na polach – nie w szklarniach, z zachowaniem naturalnego cyklu ich wzrostu. W odpowiednim dla każdej z roślin sezonie są zbierane oraz zamrażane, co daje gwarancję ich świeżości i smaku. Warzywa na patelnię przygotujemy łatwo i w zaledwie kilka minut. Zgodnie z polityką 100% naturalnego smaku nie znajdziemy w nich żadnych dodatków do żywności.
Warzywa toskańskie to włoska mieszanka cukinii, brokułów, marchewki, pomidorów koktajlowych, i cebuli. Całość dopełnia sos na bazie oliwy z pierwszego tłoczenia z bazylią.
Więcej informacji: https://goo.gl/wqpEdi
Wielbicielom azjatyckiej nuty do smaku przypadną Warzywa chińskie. To połącznie wyjątkowych składników: grzybów mun, trawy cytrynowej, kiełków fasoli mung, marchewki, pora, papryki, marchewki żółtej i groszku cukrowego. Z sosem z imbirem i sambal oelek smakują wyśmienicie.
Więcej informacji: https://goo.gl/VJPaaE
Warzywa francuskie to gratka dla fanów prostej i smacznej kuchni. Sos na bazie miodu kwiatowego i masła, z warzywami: kalafiorem, zielonym groszkiem, marchewką junior oraz żółtą. Brzmi pysznie!
Więcej informacji: https://goo.gl/6EG3eM
Warzywa na patelnię: francuskie, toskańskie oraz chińskie, znajdziemy w sklepowych zamrażarkach w całej Polsce w cenie ok. 6 zł/ 400 g.