Któż z nas nie zna gofrów? Pulchne, chrupiące ciasto w kształcie prostokąta z charakterystyczną kratownicą z obu stron. Przywołują skojarzenia z wakacyjnym wyjazdem nad polskie morze, gdzie imponujące jest zagęszczenie budek z goframi na metr kwadratowy. Zazwyczaj podawane w postaci słodkiego deseru, od niedawna podbijają nasze podniebienia w wydaniu „na ostro”. Oto najsmaczniejsze i najbardziej pożądane przepisy tej jesieni.
Przypominacie sobie, jak to było z goframi? Najpierw dostępne były tylko na nadmorskich promenadach, wielkomiejskich deptakach i górskich miasteczkach. Z czasem, a właściwie wraz z pojawieniem się na rynku gofrownic w przystępnych cenach, przysmak dzieci, turystów i urlopowiczów zawitał „pod strzechy” - odtąd można było cieszyć się ich smakiem nie tylko od święta. Oczywiście od momentu, w którym na ciasto „w kratę” położymy nadzienie, dzieli nas ważny proces pieczenia - receptura, którą wybierzemy, zdecyduje, czy będziemy zdrapywać widelcem z gofrownicy przypalone ciasto, czy może uda nam się przygotować je chrupiące i takie, jakie pamiętamy z wakacyjnych podróży.
Drugie wcielenie gofra
Dotychczas oblicze gofrów było jedno - słodka przekąska z bitą śmietaną, owocami lub dżemem, ewentualnie wszystkimi tymi przysmakami jednocześnie. Na szczęście smakosze szukają wciąż nowych sposobów na przyrządzanie ulubionych potraw i także w przypadku gofrów wpadli na genialny pomysł - można je przecież podawać na ostro! „Bitą śmietanę z powodzeniem może zastąpić farszem z cebuli, szpinaku i pomidorów” – proponuje Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. „Przygotowując gofry na ostro, należy także pamiętać, aby z farszem współgrało ciasto – niekoniecznie słodkie, ale o wyrazistym, ziołowym smaku” – dodaje szef kuchni. Poniżej pyszny i prosty przepis na Gofry ze szpinakiem na ostro:
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki,
- 2 jajka,
- 1 łyżka cukru,
- 100 g jogurtu naturalnego,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta ostrej papryki,
- 1 łyżeczka przyprawy warzywnej Knorr,
- 100 g margaryny Kasi.
Szpinak:
- 450 g mrożonego szpinaku,
- 1 opakowanie Sosu do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo serowego Knorr,
- 1 mała cebula,
- 100 g suszonych pomidorów,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- 100 g żółtego sera,
- 200 ml śmietany 18%,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Ciasto:
- Ubij białka na sztywną pianę.
- Pozostałe składniki precyzyjnie wymieszaj i dodaj do nich ubitą pianę.
- Rozgrzej gofrownicę i piecz w niej gofry. Gofr powinien piec się 3-4 minuty.
Szpinak:
- Rozgrzej tłuszcz i zarumień na nim wcześniej pokrojoną cebulkę. Dodaj rozmrożony i odsączony szpinak oraz suszone pomidory pokrojone w kostkę.
- Wszystko chwilę smaż. Śmietankę zmieszaj z sosem Knorr, by przyrządzić doskonały dressing. Dodaj go do warzyw.
- Całość zmieszaj i gotuj przez chwilę. Kiedy sos zgęstnieje, posyp go papryką. Szpinakowy farsz nałóż na gofry, wierzch dania ozdób startym serem żółtym.
Gofry dla mięsożerców i nie tylko
Kto powiedział, że gofrów nie można jeść z mięsem? Ależ oczywiście, że można. Takie gofry, np. z boczkiem, mogą stanowić pyszną przekąskę na spotkaniu ze znajomymi, którzy przy okazji na pewno pochwalą nowatorskie kulinarne podejście. Przekąska będzie przy tym naprawdę smaczna!
Gofry ze szpinakiem i boczkiem
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: proste
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki,
- 2 jajka,
- 1 łyżka cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 100 g jogurtu naturalnego,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- odrobina ostrej papryki,
- 1 łyżeczka warzywnej przyprawy Knorr,
- 100 g margaryny Kasi.
Wykończenie gofrów:
- 450 g mrożonego szpinaku,
- 1 opakowanie Sosu do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo serowego Knorr,
- 300 g wędzonego boczku,
- 2 łyżki kaparów,
- 1 mała czerwona papryka,
- ser parmezan do dekoracji.
Przygotowanie:
Ciasto:
- Ubij białka na sztywną pianę.
- Resztę składników zmieszaj i dodaj do nich przygotowaną pianę.
- Każdego gofra piecz przez 3-4 minuty w gofrownicy.
Wykończenie gofrów:
- Rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę paprykę. Dodaj obraną i posiekaną cebulę oraz rozmrożony i odciśnięty szpinak.
- Całość chwilę smaż i dodaj sos Knorr połączony ze śmietaną – w ten sposób przygotujesz aromatyczny dressing.
- Gotuj chwilę. Do gęstego sosu dodaj posiekane kapary i pokrojonego w paski łososia. Farsz nałóż na gofry i posyp startym parmezanem.
Jeśli natomiast szukamy alternatywy dla mięsa, doskonałym pomysłem są gofry z łososiem. Najlepiej będą one smakowały z dużą ilością rukoli oraz dodatkiem sera feta. Efekt wizualny jest zachwycający, natomiast smakowy… no cóż, o tym trzeba się przekonać samemu, bo nie sposób opisać walorów smakowych takiego połączenia. Poniżej szczegóły przepisu:
Gofry z rukolą i łososiem wędzonym
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: proste
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki,
- 2 jajka,
- 1 łyżka cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 100 g jogurtu naturalnego,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka posiekanego koperku,
- 1 łyżeczka przyprawy warzywnej Knorr,
- 100 g Kostki do mięs pieczeniowej Knorr.
Wykończenie gofrów:
- 300 g rukoli,
- 200 g wędzonego łososia,
- 150 g sera typu feta,
- 1 mała cytryna,
- 1 opakowanie francuskiego sosu sałatkowego winegret Knorr,
- 3 łyżki oliwy,
- pęczek rzodkiewki,
- pół łyżeczki Delikatu warzywnego Knorr.
Przygotowanie:
Ciasto:
- Z białek jajek przygotuj sztywną pianę.
- Pozostałe produkty wymieszaj, pod koniec dodaj ubitą pianę.
- Upiecz gofry w uprzednio nagrzanej gofrownicy.
Wykończenie gofrów:
- Fetę połącz ze stratą skórką cytryny. Z cytryny wyciśnij też trochę soku, dodaj Delikat i precyzyjnie wymieszaj. Tak przygotowany serek nałóż na gofra.
- Umyj rukolę i rzodkiewkę. Następnie pokrój rzodkiewkę i połącz ją z sałatą. By przygotować pyszny sos, dodaj sos sałatkowy, oliwę i trzy łyżki wody.
- Sałatę ułóż na gofrze, na wierzch połóż dekoracyjnie uformowany płat łososia.
Gofry po włosku - polubią je nawet dzieci!
Choć z drzew lecą już pierwsze liście, w naszych głowach żywe jest wspomnienie wakacji. Także w kuchni jest jeszcze mocno wakacyjnie - świeże warzywa, dorodne owoce – doskonałe do dań kuchni włoskiej. Jeśli zatem lubimy przepisy rodem ze słonecznej Italii, spróbujmy przygotować gofry na włoską modłę. Taka przekąska z pewnością zachwyci rodzinę lub gości, a co najważniejsze... dzieci. Pozwoli do ich diety przemycić warzywa, których zapewne nie zjadłyby na kanapce czy w sałatce do obiadu. Na pysznym gofrowym cieście warzywa powinny być o wiele łatwiejsze do przełknięcia. Smacznego!
Gofry po włosku
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: proste
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki,
- 2 jajka,
- 1 łyżka cukru,
- 100 g jogurtu naturalnego,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- odrobina ostrej papryki,
- 1 łyżeczka przyprawy warzywnej Knorr,
- 100 g kostki do pieczenia Kasia.
Wykończenie gofra:
- 400 g mixu sałat,
- 200 g szynki parmeńskiej,
- 50 g parmezanu,
- 50 g zielonych oliwek,
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr,
- 2 średnie czerwone papryki,
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Ciasto:
- Białka jajek ubij na sztywno. Pozostałe składniki wymieszaj, na koniec dodaj do nich ubitą pianę.
- Rozgrzej gofrownicę i piecz w niej poszczególne porcje ciasta.
Wykończenie gofrów:
- Sos Knorr połącz z oliwą i trzema łyżkami wody – tak przyrządzisz ziołowy dressing.
- Umyte papryki natrzyj lekko oliwą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Następnie zdejmij z nich skórki, usuń pestki i pokrój w paski.
- Tak przygotowaną paprykę zmieszaj z sałatą i oliwkami. Następnie skrop sosem sałatkowym. Porcje sałaty nałóż na gofra. Wierzch dania ozdób plastrami szynki parmeńskiej. Całość wykończ parmezanem pokrojonym w cienkie płaty.
Więcej pysznych przepisów na inspirujące dania znajdziemy na www.przepisy.pl
dostarczył infoWire.pl