Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2014-09-05

A A A POLEĆ DRUKUJ

Gofry na ostro - ze szpinakiem, łososiem lub boczkiem. Co za smak!

150x110

Któż z nas nie zna gofrów? Pulchne, chrupiące ciasto w kształcie prostokąta z charakterystyczną kratownicą z obu stron. Przywołują skojarzenia z wakacyjnym wyjazdem nad polskie morze, gdzie imponujące jest zagęszczenie budek z goframi na metr kwadratowy. Zazwyczaj podawane w postaci słodkiego deseru, od niedawna podbijają nasze podniebienia w wydaniu „na ostro”. Oto najsmaczniejsze i najbardziej pożądane przepisy tej jesieni.

Przypominacie sobie, jak to było z goframi? Najpierw dostępne były tylko na nadmorskich promenadach, wielkomiejskich deptakach i górskich miasteczkach. Z czasem, a właściwie wraz z pojawieniem się na rynku gofrownic w przystępnych cenach, przysmak dzieci, turystów i urlopowiczów zawitał „pod strzechy” - odtąd można było cieszyć się ich smakiem nie tylko od święta. Oczywiście od momentu, w którym na ciasto „w kratę” położymy nadzienie, dzieli nas ważny proces pieczenia - receptura, którą wybierzemy, zdecyduje, czy będziemy zdrapywać widelcem z gofrownicy przypalone ciasto, czy może uda nam się przygotować je chrupiące i takie, jakie pamiętamy z wakacyjnych podróży.

Drugie wcielenie gofra

Dotychczas oblicze gofrów było jedno - słodka przekąska z bitą śmietaną, owocami lub dżemem, ewentualnie wszystkimi tymi przysmakami jednocześnie. Na szczęście smakosze szukają wciąż nowych sposobów na przyrządzanie ulubionych potraw i także w przypadku gofrów wpadli na genialny pomysł - można je przecież podawać na ostro! „Bitą śmietanę z powodzeniem może zastąpić farszem z cebuli, szpinaku i pomidorów” – proponuje Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. „Przygotowując gofry na ostro, należy także pamiętać, aby z farszem współgrało ciasto – niekoniecznie słodkie, ale o wyrazistym, ziołowym smaku” – dodaje szef kuchni. Poniżej pyszny i prosty przepis na Gofry ze szpinakiem na ostro:

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

Ciasto:

- 1 szklanka mąki,

- 2 jajka,

- 1 łyżka cukru,

- 100 g jogurtu naturalnego,

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

- szczypta ostrej papryki,

- 1 łyżeczka przyprawy warzywnej Knorr,

- 100 g margaryny Kasi.

Szpinak:

- 450 g mrożonego szpinaku,

- 1 opakowanie Sosu do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo serowego Knorr,

- 1 mała cebula,

- 100 g suszonych pomidorów,

- pół łyżeczki ostrej papryki,

- 100 g żółtego sera,

- 200 ml śmietany 18%,

- 2 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Ubij białka na sztywną pianę.
  2. Pozostałe składniki precyzyjnie wymieszaj i dodaj do nich ubitą pianę.
  3. Rozgrzej gofrownicę i piecz w niej gofry. Gofr powinien piec się 3-4 minuty.

Szpinak:

  1. Rozgrzej tłuszcz i zarumień na nim wcześniej pokrojoną cebulkę. Dodaj rozmrożony i odsączony szpinak oraz suszone pomidory pokrojone w kostkę.
  2. Wszystko chwilę smaż. Śmietankę zmieszaj z sosem Knorr, by przyrządzić doskonały dressing. Dodaj go do warzyw.
  3. Całość zmieszaj i gotuj przez chwilę. Kiedy sos zgęstnieje, posyp go papryką. Szpinakowy farsz nałóż na gofry, wierzch dania ozdób startym serem żółtym.

Gofry dla mięsożerców i nie tylko

Kto powiedział, że gofrów nie można jeść z mięsem? Ależ oczywiście, że można. Takie gofry, np. z boczkiem, mogą stanowić pyszną przekąskę na spotkaniu ze znajomymi, którzy przy okazji na pewno pochwalą nowatorskie kulinarne podejście. Przekąska będzie przy tym naprawdę smaczna!

Gofry ze szpinakiem i boczkiem

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: proste

Składniki:

Ciasto:

- 1 szklanka mąki,

- 2 jajka,

- 1 łyżka cukru,

- 1 szklanka mleka,

- 100 g jogurtu naturalnego,

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

- odrobina ostrej papryki,

- 1 łyżeczka warzywnej przyprawy Knorr,

- 100 g margaryny Kasi.

Wykończenie gofrów:

- 450 g mrożonego szpinaku,

- 1 opakowanie Sosu do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo serowego Knorr,

- 300 g wędzonego boczku,

- 2 łyżki kaparów,

- 1 mała czerwona papryka,

- ser parmezan do dekoracji.

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Ubij białka na sztywną pianę.
  2. Resztę składników zmieszaj i dodaj do nich przygotowaną pianę.
  3. Każdego gofra piecz przez 3-4 minuty w gofrownicy.

Wykończenie gofrów:

  1. Rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę paprykę. Dodaj obraną i posiekaną cebulę oraz rozmrożony i odciśnięty szpinak.
  2. Całość chwilę smaż i dodaj sos Knorr połączony ze śmietaną – w ten sposób przygotujesz aromatyczny dressing.
  3. Gotuj chwilę. Do gęstego sosu dodaj posiekane kapary i pokrojonego w paski łososia. Farsz nałóż na gofry i posyp startym parmezanem.

Jeśli natomiast szukamy alternatywy dla mięsa, doskonałym pomysłem są gofry z łososiem. Najlepiej będą one smakowały z dużą ilością rukoli oraz dodatkiem sera feta. Efekt wizualny jest zachwycający, natomiast smakowy… no cóż, o tym trzeba się przekonać samemu, bo nie sposób opisać walorów smakowych takiego połączenia. Poniżej szczegóły przepisu:

Gofry z rukolą i łososiem wędzonym

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: proste

Składniki:

Ciasto:

- 1 szklanka mąki,

- 2 jajka,

- 1 łyżka cukru,

- 1 szklanka mleka,

- 100 g jogurtu naturalnego,

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

- 1 łyżeczka posiekanego koperku,

- 1 łyżeczka przyprawy warzywnej Knorr,

- 100 g Kostki do mięs pieczeniowej Knorr.

Wykończenie gofrów:

- 300 g rukoli,

- 200 g wędzonego łososia,

- 150 g sera typu feta,

- 1 mała cytryna,

- 1 opakowanie francuskiego sosu sałatkowego winegret Knorr,

- 3 łyżki oliwy,

- pęczek rzodkiewki,

- pół łyżeczki Delikatu warzywnego Knorr.

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Z białek jajek przygotuj sztywną pianę.
  2. Pozostałe produkty wymieszaj, pod koniec dodaj ubitą pianę.
  3. Upiecz gofry w uprzednio nagrzanej gofrownicy.

Wykończenie gofrów:

  1. Fetę połącz ze stratą skórką cytryny. Z cytryny wyciśnij też trochę soku, dodaj Delikat i precyzyjnie wymieszaj. Tak przygotowany serek nałóż na gofra.
  2. Umyj rukolę i rzodkiewkę. Następnie pokrój rzodkiewkę i połącz ją z sałatą. By przygotować pyszny sos, dodaj sos sałatkowy, oliwę i trzy łyżki wody.
  3. Sałatę ułóż na gofrze, na wierzch połóż dekoracyjnie uformowany płat łososia.

Gofry po włosku - polubią je nawet dzieci!

Choć z drzew lecą już pierwsze liście, w naszych głowach żywe jest wspomnienie wakacji. Także w kuchni jest jeszcze mocno wakacyjnie - świeże warzywa, dorodne owoce – doskonałe do dań kuchni włoskiej. Jeśli zatem lubimy przepisy rodem ze słonecznej Italii, spróbujmy przygotować gofry na włoską modłę. Taka przekąska z pewnością zachwyci rodzinę lub gości, a co najważniejsze... dzieci. Pozwoli do ich diety przemycić warzywa, których zapewne nie zjadłyby na kanapce czy w sałatce do obiadu. Na pysznym gofrowym cieście warzywa powinny być o wiele łatwiejsze do przełknięcia. Smacznego!

Gofry po włosku

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: proste

Składniki:

Ciasto:

- 1 szklanka mąki,

- 2 jajka,

- 1 łyżka cukru,

- 100 g jogurtu naturalnego,

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

- odrobina ostrej papryki,

- 1 łyżeczka przyprawy warzywnej Knorr,

- 100 g kostki do pieczenia Kasia.

Wykończenie gofra:

- 400 g mixu sałat,

- 200 g szynki parmeńskiej,

- 50 g parmezanu,

- 50 g zielonych oliwek,

- 1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr,

- 2 średnie czerwone papryki,

- 3 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Białka jajek ubij na sztywno. Pozostałe składniki wymieszaj, na koniec dodaj do nich ubitą pianę.
  2. Rozgrzej gofrownicę i piecz w niej poszczególne porcje ciasta.

Wykończenie gofrów:

  1. Sos Knorr połącz z oliwą i trzema łyżkami wody – tak przyrządzisz ziołowy dressing.
  2. Umyte papryki natrzyj lekko oliwą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Następnie zdejmij z nich skórki, usuń pestki i pokrój w paski.
  3. Tak przygotowaną paprykę zmieszaj z sałatą i oliwkami. Następnie skrop sosem sałatkowym. Porcje sałaty nałóż na gofra. Wierzch dania ozdób plastrami szynki parmeńskiej. Całość wykończ parmezanem pokrojonym w cienkie płaty.

Więcej pysznych przepisów na inspirujące dania znajdziemy na www.przepisy.pl


dostarczył infoWire.pl




Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS