Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2013-07-13

A A A POLEĆ DRUKUJ

Gyoza z Częstochowy

150x110
15 maja 2013 roku spółka Jawo podpisała umowę o współpracę z Ajinomoto Frozen Foods, która jest częścią ogólnoświatowej korporacji Ajinomoto Group, specjalizującej się w produkcji artykułów spożywczych i farmaceutycznych, z główną siedzibą w Tokio.

Japońska firma została założona w 1909 roku i obecnie działa w 26 krajach na całym świecie zatrudniając ponad 27 tysięcy pracowników. Jej produkty znane są w 130 krajach, a sprzedaż netto spółki za zeszły rok kształtowała się na poziomie 14,1 miliarda dolarów.

W związku z rosnącym w ostatnich latach zainteresowaniem japońską kulturą, a przede wszystkim japońską żywnością firma Ajinomoto Frozen Foods postanowiła uruchomić produkcję gyozy również w Europie i powierzyć ją firmie Jawo. Według badań rynkowych – przeprowadzonych przez Japończyków - liczba restauracji oferujących kuchnię z kraju wschodzącego słońca wzrosła w ostatnim czasie na starym kontynencie o około 8 tysięcy lokali, dzięki czemu wzrosła też popularność japońskich pierogów.

Aby utrzymać japońskie standardy jakości wytwarzania żywności w częstochowskiej firmie została uruchomiona nowa specjalna linia produkcyjna dedykowana tylko pierogom gyoza. Obecnie w Jawo będą produkowane pierogi z nadzieniem drobiowo-warzywnym. W przyszłości Ajinomoto Frozen Foods ma zamiar poszerzyć ofertę o kolejne mrożone wyroby. Produkcja, która rozpoczęła się z końcem czerwca 2013 roku, w pierwszym roku współpracy planowana jest na 300 ton. Sprzedaż produkowanej w Jawo gyozy na rynek całej Unii Europejskiej będzie obsługiwana przez Ajinomoto Foods Europe SAS.

www.jawo.pl




Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS