Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2016-03-11

A A A POLEĆ DRUKUJ

Jak mazurek to tylko z Warmii i Mazur! Kulinarna podróż do Krainy Tysiąca Jezior

Klops z jajkiem i babka ziemniaczana ze skwarkami - to tylko niektóre specjały przygotowywane na Wielkanoc na Warmii i Mazurach. O charakterystycznych dla tego regionu smakołykach opowiadają przedstawicielki firmy OCTIM z Olsztynka. Kulinarną podróż zwieńczy przepis na lekką sałatkę, idealną na przywitanie wiosny!

Święta i uroczystości to doskonała okazja, by przekonać się jak bogata i ciekawa jest polska kuchnia. Tradycyjne dania regionalne mogą zaskoczyć nawet największych miłośników gotowania. Przykładem tego są dania doskonale znane na Warmii i Mazurach. W Krainie Tysiąca Jezior z okazji Wielkanocy przygotowuje się m. in. babkę. Nie jest to jednak typowy, słodki wypiek z lukrem, gdyż jej składnikami są ziemniaki. Babkę okrasza się skwarkami i doprawia sporą ilością czarnego pieprzu. Równie ciekawym daniem jest klops z jajkiem. - To upieczone w foremce mięso mielone, w którego środek wkłada się ugotowane na twardo jajko - wyjaśnia Ewa Panasewicz, menadżer produktu firmy OCTIM z Olsztynka, laureata programu promocyjnego „Doceń polskie”. 

Jakie specjały goszczą jeszcze na stołach mieszkańców Warmii? - W naszym regionie w Wielkanoc tradycyjnie nie może zabraknąć parzonej białej kiełbasy, tak samo jak faszerowanych jaj - mówi Ewa Panasewicz. Tak jak w innych regionach Polski, w jej północno-wschodniej części, popularnością cieszy się także żur z białą kiełbasą i świeżo tartym chrzanem. - Aby uzyskać jego charakterystyczny kwaskowy smak, warto dodać odrobinę octu, np. jabłkowego OCTIM - radzi Małgorzata Kuźniewska, menadżer produktu OCTIM. 

Na deser mieszkańcy Warmii raczą się m. in. babami piaskowymi z domowym lukrem i słodkimi, pięknie zdobionymi mazurkami, bo jak mazurki, to tylko z Mazur!

Wspomniany wcześniej ocet jabłkowy ma w kuchni wszechstronne zastosowanie. Produkt doskonale sprawdzi się np. jako składnik dressingu do wiosennej sałatki.

Wiosenna sałatka z jajem, łososiem wędzonym i dresingiem cebulowo-miodowym 

Składniki:
- 150 g ulubionej mieszanki sałat
- 4 jaja
- 100 g łososia wędzonego w plastrach
- 10 szt. pomidorków koktajlowych
- 20 szt. małych cebulek złocistych z zalewy octowej
- świeżo siekany szczypiorek
- garść kiełków rzodkiewki

Dresing cebulkowy:
- 1 łyżka stołowa Musztardy ze smażoną cebulką OCTIM
- 1 łyżeczka Musztardy francuskiej OCTIM
- 2 łyżki stołowe Octu jabłkowego 6% OCTIM (dwukrotnie uhonorowanego certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka miodu
- 50 ml wody
- 150 ml oleju rzepakowego
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

W miseczce łączymy musztardę ze smażoną cebulką OCTIM, ocet jabłkowy 6% OCTIM musztardę francuską OCTIM, miód, wodę oraz sok z cytryny. Mieszamy wszystkie składniki, po czym dolewamy małym strumieniem olej rzepakowy, aż dresing się zagęści. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Jaja gotujemy na twardo i kroimy na ćwiartki. Pomidory koktajlowe także kroimy na cztery cząstki, a wędzonego łososia dowolnie zawijamy. 

W dużej misce układamy sałatę, jaja, pomidory koktajlowe i łososia wędzonego. Rozkładamy nierównomiernie kiełki rzodkiewki, cebulki z zalewy i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Całą sałatkę polewamy dresingiem.

Ocet jabłkowy OCTIM zdobył certyfikat „Doceń polskie” w 2015 roku, podczas XIV audytu żywności organizowanego w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Loża Ekspertów, grono specjalistów z branży spożywczej podejmujące decyzję o nadaniu wyróżnień, przyznała mu maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Tym samym potwierdzono najwyższą jakość i polskie pochodzenie produktu z Olsztynka. Co ważne, Ocet jabłkowy OCTIM został nagrodzony dwukrotnie. Oznacza to, że mimo upływu czasu (godło nadawane jest na 2 lata), jego producent utrzymuje najwyższą jakość.

 

* * *

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl 

Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni. 

Twórca programu „Doceń polskie” jest  także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) - innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych. 

* * *

KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl

Kontakt dla mediów:
Anna Koza
anna.koza@adventure.media.pl
Adventure Media s. c. Agencja Public Relations
www.adventure.media.pl
tel. 32 724 28 84
fax 32 417 01 70





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS