Producent: Rieber Foods Polska S.A. (www.delecta.pl)
Produkt: Karpatka Królewska (410 g), Po wypieku 1500 g = ok. 20 porcji.
Sugerowana cena det. 5,89 zł.
***
Pierwszy Krem Karpatka został wprowadzony na rynek w 1986 roku przez Kujawskie Zakłady Koncentratów Spożywczych we Włocławku (obecnie Rieber Foods Polska S.A. z marką Delecta). Był to ówcześnie jedyny, tego rodzaju, krem w proszku do samodzielnego przygotowania w domu, opracowany do zastosowania z ciastem. Wypiek nawiązujący nazwą do gór Karpat szybko zyskał uznanie konsumentów, a Karpatka stała się sztandarowym produktem marki Delecta. Co więcej, ta propozycja zdefiniowała ciasto karpatka takim, jakie znamy je dzisiaj - jako wypiek z kremem budyniowym. Wcześniej karpatka nie miała jednej receptury. Powszechnie funkcjonowała jako ciasto ptysiowe przełożone dowolnym kremem, wybranym według preferencji cukiernika.
Rynkowy sukces pierwszego produktu pociągnął za sobą decyzję o rozbudowaniu oferty. Obecnie linia Karpatek Delecty obejmuje cztery produkty: Krem karpatka oryginalny, Krem karpatka 5 minut, Karpatka ciasto + krem oraz najnowsza Karpatka Królewska.