Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2016-03-22

A A A POLEĆ DRUKUJ

Koszyk pełen pomysłów na wielkanocne potrawy z marką WINIARY!

150x110

Cieplejsze, wiosenne dni, zielone pąki na drzewach, czy rozkwitające żonkile to pierwsze zwiastuny zbliżającej się wiosny, ale także i Świąt Wielkanocnych. Ten radosny czas pełen spotkań z najbliższymi kojarzymy z tradycyjnymi, pysznymi potrawami. Nie wyobrażamy sobie przecież, aby na świątecznym stole zabrakło białego barszczu bądź żurku, jajek w majonezie czy kolorowych mazurków. Zanim jednak zasiądziemy do uroczystych, wielkanocnych specjałów, czekają nas jeszcze, równie przyjemne, wspólne przygotowania. Porządki, malowanie pisanek czy przyrządzanie święconki z całą rodziną to dodatkowy czas spędzony razem, który okaże się frajdą nie tylko dla najmłodszych. Zachęćmy, więc bliskich do wspólnego gotowania wielkanocnych potraw, w których przyrządzeniu, jak co roku pomogą niezawodne produkty marki WINIARY!

  • Majonez Dekoracyjny WINIARYjego wyjątkowy smak, doskonała jakość oraz kremowa konsystencja zdobyła sobie serca Polaków i od lat jest najczęściej wybieranym majonezem w naszym kraju. Doskonały do warzywnych sałatek i świątecznych przystawek.
  • Żurek Nasza Specjalność WINIARYniezastąpiony do uzyskania odpowiedniego smaku zupy. Zawiera składniki, które znamy z naszej kuchni: mąkę żytnią z polskich zbóż, majeranek oraz czosnek i cebulę, co daje gwarancję pysznego wielkanocnego dania.
  • Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY – odpowiednio dobrana kompozycja zawierająca składniki dobrze znane z naszej kuchni: mąkę pszenną z polskich zbóż, mleko i majeranek gwarantuje idealnie doprawiony smak i konsystencję świątecznej zupy.
  • Kostka Mięsna WINIARY– doskonale nadaje się do pieczonych i duszonych mięs. Sprawdzi się także jako dodatek do zup, sosów  czy gotowanych kasz. Podkreśla smak i aromat mięs, które jednocześnie stają się bardziej soczyste. Dodaje gęstości i odpowiedniego koloru pieczeniowym sosom.
  • Sos czosnkowy WINIARY – to niezastąpiony dodatek do mięs, wędlin, kanapek lub warzyw. Podkreśli smak ulubionych dań i przekąsek.
  • Sugerowana cena detaliczna produktów:

Majonez Dekoracyjny WINIARY (400 ml) – ok. 5,20 zł
Żurek Nasza Specjalność WINIARY – ok. 1,90 zł
Kostka Mięsna WINIARY (opakowanie 6 kostek) – ok. 1,75 zł
Sos czosnkowy WINIARY – ok. 4,20 zł

Kiedy za oknem pojawiają się pierwsze cieplejsze promienie słońca, a na drzewach pokazują się bazie, to oznaka, że już zbliża się Wielkanoc. Te wyczekiwane nie tylko przez maluchy wiosenne święta, w tym roku obchodzimy w pierwszy tydzień wiosny. Przed wielkanocnym odpoczynkiem czeka nas jednak wiele pracy. Porządki, malowanie pisanek, ustrajanie domu żonkilami i ozdobnymi zajączkami…, ale przede wszystkim przyrządzenie wielkanocnych potraw, które znajdą się na naszym uroczyście nakrytym stole. Gotowanie świątecznych zup, pieczenie apetycznych mięs, przygotowywanie dań z jajkami i wielu innych wielkanocnych potraw to nasza polska tradycja. Aby ułatwić sobie organizację świąt, a naszym potrawom zapewnić zawsze idealny smak, sięgnijmy po wielkanocne porady marki WINIARY.

Podstawą świątecznego stołu jest tradycyjny żur lub barszcz biały. Bez niego trudno wyobrazić sobie Wielkanocy. Jednak ugotowanie tych smacznych polskich zup od podstaw to nie lada wyzwanie. Jeśli chcemy przygotować idealnie doprawione, gęste świąteczne zupy z gwarancją zawsze pysznego smaku, warto sięgnąć po Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY oraz Żurek Nasza Specjalność WINIARY. Te tradycyjne zupy od marki WINIARY powstają z mąki z polskich zbóż, uprawianych przez naszych rolników. A dodatkowo zawierają składniki dobrze znane w naszej codziennej kuchni - m.in. czosnek, cebulę czy majeranek. Aby zachwycić bliskich ich efektownym podaniem proponujemy przyrządzić barszcz biały z jajkiem sadzonym. Zaczynamy od przygotowania zupy - do garnka wlewamy 1 litr zimnej wody, wsypujemy zawartość opakowania Barszczu białego Nasza Specjalność WINIARY i dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany (18%). Zupę doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez około 5 minut. Szynkę kroimy w paseczki i dodajemy do zupy. Następnie na patelni rozpuszczamy masło, wbijamy ostrożnie 4 jajka, solimy, a gdy białko lekko się zetnie, wlewamy 3 łyżki gorącej wody, przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy jeszcze przez 1-2 minuty. Kiedy jajka już będą gotowe szklanką lub foremką wykrajamy je tak, aby żółtko było w środku. Tak przygotowaną zupę podajemy w bulionówkach, do których wkładamy jajko sadzone i posypujemy ją natką pietruszki. Taki barszcz z pewnością będzie nie tylko pysznym elementem menu, ale także wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu.

Na naszym świątecznym stole nie może zabraknąć także tradycyjnych potraw z jajkami. Oprócz tej najpopularniejszej wielkanocnej wersji - ugotowanych na twardo i podanych z dodatkiem Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, możemy podawać je na wiele różnych sposobów - faszerowane, w cieście, szynce, czy wykorzystać je do przygotowania past, a nawet pieczeni. Aby w tym roku zaskoczyć bliskich niecodzienną wielkanocną przystawką proponujemy przyrządzić jajka zapiekane w kokilkach. Wystarczy 4 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY wymieszać z oliwą truflową (0,5 łyżeczki) i pokroić w plasterki rzodkiewki (4 sztuki). Następnie w kokilkach rozkładamy po 1 łyżeczce majonezu i kilka plasterków rzodkiewki. Do każdej miseczki wbijamy po jednym jajku, oprószamy je solą i pieprzem i dodajemy po łyżeczce wędzonego twarogu, szczypiorku i wbijamy kolejne jajko. Na wierzch rozkładamy pozostałe plasterki rzodkiewki, a na koniec doprawiamy ponownie do smaku solą
i pieprzem. Następnie do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika wkładamy blaszkę wypełnioną do 1/3 wysokości wodą i wkładamy do niej kokilki. Tak przygotowane jajka zapiekamy przez 10 minut i pyszna, oryginalna przystawka na świąteczny stół gotowa!

W wielu polskich domach święta bez sałatki to nie święta, dlatego podczas Wielkanocy wybierzmy tę tradycyjną jarzynową potrawę przygotowaną na bazie jajek. Aby ją przygotować wystarczy ogórki, szynkę konserwową i wielkanocne jajka pokroić w grubą kostkę. Następnie do pokrojonych składników dodajemy Majonez Dekoracyjny WINIARY i posiekany wcześniej szczypiorek. Na koniec mieszamy wszystkie składniki sałatki. Całość doprawiamy chrzanem, solą i pieprzem i podajemy na wielkanocny stół. Smacznego!

Planując wielkanocne menu, nie możemy zapomnieć także o pieczeni. Proponujemy pyszną marynowaną szynkę, która będzie smakować zarówno zaraz po wyjęciu
z piekarnika, jak i jako przekąska serwowana na zimno. Na początku gotujemy 1,5 litra wody, w której rozpuszczamy Kostkę mięsną WINIARY i dodajemy ziarenka jałowca. Obieramy i kroimy cebulę w plastry, a następnie dodajemy razem z obranym wcześniej czosnkiem, przyprawą w płynie MAGGI oraz mięsem do zalewy. Naczynie przykrywamy
i wstawiamy do lodówki na około 4 dni. Mięso wyjmujemy z zalewy i przekładamy do naczynia do zapiekania. Całość oprószamy pieprzem. Tak przygotowaną potrawę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 90 minut. Szynkę podajemy pokrojoną w plastry, na ciepło lub na zimno, z Sosem czosnkowym WINIARY.

Więcej inspiracji na pyszne, wielkanocne potrawy znajdziemy na www.winiary.pl.

 


dostarczył infoWire.pl




Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS