1. Utrzymuj swojego grilla w czystości. Brudny grill często prowadzi do niekontrolowanych i nieustannych zapłonów. Powoduje to przypalanie potraw grillowanych na ruszcie i pozostawia na nich gorzki smak spalenizny. Utrzymanie w czystości swojego grilla gazowego oznacza więcej niż jego wypalenie przed i po użyciu. Na pewno dużo pozostałości się wtedy wypali, ale pamiętajmy, że niestety nie wszystkie. Dlatego zaleca się, aby co najmniej dwa razy do roku dokładnie wyczyścić piekarnik grilla, wyjąć ruszty i palniki i dokładnie wyczyścić jego wnętrze. Jeśli grillujemy bardzo często to czyszczenie piekarnika powinniśmy wykonywać również częściej niż dwa razy do roku. Utrzymując grilla w czystości naprawdę zauważycie różnicę!!.
2. Odpowiednia kontrola płomienia. Sztuką jest odpowiednio kontrolować płomień w grillu. Wiadomo, że skapujące soki i tłuszcze często powodują niekontrolowane zapłony i przypalanie potraw. Warto zwrócić tutaj uwagę, aby grillując pozostawić sobie miejsce na grillu gdzie w przypadku nadmiernego zapłonu będziemy mogli odłożyć grillowaną potrawę aby uniknąć jej przypalenia. Jeśli natomiast dopuściliśmy do nadmiernego zapłonu i nie jesteśmy w stanie go kontrolować np. zmniejszając moc pokrętłami, wtedy należy usunąć jedzenie z grilla, wyłączyć palniki oraz gaz na zaworze butli gazowej. Pozostawić otwartą pokrywę grilla i pozwolić się wygasić grillowi samemu.
3. Stosowanie cukru w marynatach. Cukier spala się w około 130 stopniach C. Więc jeśli przygotowujemy potrawy z sosami czy marynatami w których skład wchodzi cukier musimy pamiętać aby utrzymywać nie większą temperaturę niż właśnie wspomniane 130 stopni. Powyżej tej temperatury cukier się spali i potrawa nabierze gorzkiego aromatu.
4. Częste zwracanie uwagi na grilla. Udane grillowanie oznacza zwracanie uwagi na to co grillujemy. Jest to szczególnie ważne w odniesieniu do potraw które grillujemy szybko takie jak: hamburgery, kotlety i steki.
5. Bezpieczeństwo żywności. Udane grillowanie to bezpieczne grillowanie. Pamiętajmy o dokładnym oczyszczaniu półproduktów, dokładnym ich myciu, czystości samego rusztu i używaniu rożnych naczyń na surowe i grillowane potrawy. Upewniajmy się, że grillujemy potrawy do odpowiednich temperatur wewnętrznych, aby zniszczyć szkodliwe bakterie, takie jak Salmonella i E. Coli. Aby sprawdzać temperatury wewnętrzne używajmy termometrów do mięsa.
6. Zapasowa butla gazowa. Miejmy zawsze pod ręką zapasowy zbiornik z gazem. Unikniemy wtedy sytuacji, że cała nasza impreza grillowa legnie w gruzach. Mając dodatkową butlę gazową będziemy czuć się pewniej, a nawet w sytuacji gdy skończy się nam gaz wymiana butli to tylko chwila!
7. Używaj odpowiednich temperatur. Nie wszystko grillujemy w jednakowych temperaturach. Cienkie kawałki jagnięciny, wieprzowiny lub wołowiny, w tym hamburgery powinny być grillowane w wysokich temperaturach i szybko. Bardziej delikatne potrawy, takie jak ryby, warzywa i kurczak powinny być gotowane w średnich temperaturach i nieco wolniej. Natomiast pieczenie, całe kurczaki i grube, duże kawałki mięs powinny być gotowane w niskich temperaturach metodą pośrednią.
8. Konserwacja grilla. Wykonywanie regularnej konserwacji grilla nie wpływa tylko na lepsze jego działanie ale również wydłuży czas jego działania. Proces ten zaczyna się od utrzymania czystości wewnątrz grilla, kontroli jego części i elementów wewnętrznych. Szczególnie ważne tu jest aby dokładnie sprawdzić planiki czy pracują prawidło, nie są przepalone, rozwarstwione itp.