Życie bez słodkości dla wielu z nas byłoby pozbawione pierwiastka szczęśliwości. Słodkie znaczy zazwyczaj pyszne oraz kuszące. Problem w tym, że tradycyjny cukier posiada wysoki indeks glikemiczny i jest bardzo kaloryczny. Znalezienie najzdrowszej substancji dającej słodki smak, zamiennika białego cukru przez wiele lat zdawało się nierealne. Teraz wiemy, że najlepszym rozwiązaniem jest stosowanie naturalnej substancji z kory fińskiej brzozy - ksylitol.
„Ksylitol” dla wielu może być enigmatyczną nazwą, kojarzącą się ze skomplikowanym związkiem chemicznym. Nic bardziej mylnego! Ksylitol firmy Sante to wysokiej jakości substancja słodząca pochodzenia naturalnego. Stanowi najlepszą alternatywę dla tradycyjnego cukru.
Przewaga ksylitolu nad tradycyjnym cukrem
Cechami wspólnymi cukru tradycyjnego i ksylitolu jest podobny wygląd i stopień słodkości. Taka sama słodkość, prawie identyczna konsystencja, biały kolor. Posłodzenie herbaty ksylitolem w takiej samej ilości jak tradycyjnym cukrem, gwarantuje otrzymanie prawie identycznej słodkości. Używając ksylitolu można dodatkowo wyczuć bardzo przyjemny, miętowy aromat.
Dlaczego warto postawić na Ksylitol Sante?
Przede wszystkim z powodu mniejszej kaloryczności i niższego indeksu glikemicznego. W przeciwieństwie do cukru ksylitol zawiera jednak aż o 40% mniej kalorii i posiada zdecydowanie niższy indeks glikemiczny. W rezultacie może być stosowany również przez diabetyków. Spożywanie potraw i napojów na jego bazie zamiast cukru może się przyczynić do zmniejszenia poziomu glukozy we krwi.
Naturalna substancja słodząca z kory brzozowej przeciwdziała również niekorzystnym procesom zachodzących w organizmie. Ksylitol zapobiega powstawaniu chorób zębów ze szczególnym uwzględnieniem próchnicy i chorób dziąseł. Tworzy on niekorzystne środowisko dla rozwoju bakterii i drobnoustrojów czego nie można powiedzieć o tradycyjnym cukrze.
Napoje, herbata, kawa, desery z Ksylitolem Sante
Ksylitol Sante może być stosowany wszędzie tam, gdzie dotychczas sięgaliśmy po cukier. Napoje, herbata, kawa, desery… możliwości jest bez liku. Ksylitol jest idealny do wszelkiego rodzaju ciast i przetworów owoców! Dlaczego? Otóż w przeciwieństwie do innych substancji dodających słodkości, ksylitol jest odporny na działanie wysokich temperatur i nie traci swoich naturalnych właściwości. Gwarantuje przechowywanie przetworów w korzystnym dla nich środowisku, a po otwarciu możemy rozkoszować się słodkimi owocami, dżemami, konfiturami. I wszystko przy aprobacie naszego organizmu i niskim poziomie glukozy we krwi.
Potrzeba matką wynalazku
Ksylitol, czyli naturalny, pozbawiony bakterii, niemodyfikowany genetycznie słodzik został odkryty przypadkiem podczas II wojny światowej. Finowie inwestujący pieniądze w sprzęt wojskowy w obliczu walki z ZSRR, pogrążali się w kryzysie gospodarczym. Brakowało produktów codziennego spożycia m.in. cukru. Zamiennik znaleziono w postaci przetworzonej masy drzewnej z drewna brzozowego i po wojnie zaczęto go powszechnie używać.
Dziś ksylitol należy do kategorii Skarby Ziemi Sante, którą tworzą produkty szczególnie docenianie w różnych cywilizacjach i kulturach ze względu na swój prozdrowotny wpływ. Wszystkie Skarby Ziemi swoimi właściwościami zapewniły sobie stałe miejsce w historii i długiej tradycji odżywiania.
dostarczył infoWire.pl