Chyba każdy z nas docenia sprytne triki, które pomagają łatwiej i szybciej przygotować smaczne potrawy. Niezależnie od tego, czy brakuje nam czasu, czy może po prostu chcemy ułatwić sobie życie - warto skorzystać z kilku prostych wskazówek.
Gdy nie mamy czasu lub ochoty spędzać w kuchni długich godzin, z pomocą zawsze mogą nam przyjść gotowe produkty. Pamiętajmy jednak o tym, że im krótszy mają skład, tym lepiej. Odwiedzają nas niespodziewani goście i nie zdążymy z przygotowaniem wymyślnych potraw? Idealnie sprawdzą się nachosy lub słupki warzyw podane np. z Sosem Kieleckim cygańskim. Produkowany jest on na bazie naturalnego koncentratu pomidorowego z dodatkiem przecieru z jabłek, dzięki czemu w niczym nie ustępuje domowemu dipowi. To jeden ze sposobów, ale jakie jeszcze triki przydadzą się w kuchni, aby gotowało nam się szybko i przyjemnie?
Bulion zawsze w zanadrzu
Przygotowanie zup wydaje się wyjątkowo czasochłonne? Całkowicie się to zmienia, kiedy w zamrażarce mamy wcześniej przygotowany bulion, który wystarczy przełożyć do garnka, podgrzać i dodać pozostałe składniki zupy. Takie rozwiązanie pozwala zaoszczędzić nam przynajmniej półtorej godziny. Poza tym, gotowy bulion może mieć znacznie więcej zastosowań - możemy użyć go chociażby do sosów lub risotto. Warto ugotować go raz na jakiś czas i zamrozić w mniejszych porcjach do wykorzystania w przyszłości!
Jak szybko pokroić zioła?
Okrągły nóż do pizzy nadaje się tylko do… pizzy? Nic bardziej mylnego! To idealne narzędzie do siekania szczypiorku, natki pietruszki, bazylii lub innych świeżych ziół. W ten sposób da się pokroić je szybciej, łatwiej i bardziej precyzyjnie.
Masło z dodatkami
Jak w mgnieniu oka podbić smak dowolnej potrawy? Zwykłe masło wystarczy zamienić na masło z dodatkami. Możliwości jest mnóstwo - czosnek przeciśnięty przez praskę, świeża natka pietruszki lub bazylia, a nawet chili lub curry. Takiego smakołyku warto użyć nie tylko do smarowania pieczywa, ale także do smażenia (w tym wypadku najlepiej przygotować je na bazie masła klarowanego). Ulubiony chleb na zakwasie, masło z ziołami i czosnkiem, a na to dobrej jakości wędlina, dojrzały pomidor i odrobina Sosu Kieleckiego cygańskiego - oto przepis na doskonałe śniadanie gotowe w niespełna minutę.
Papier do pieczenia, który czyni cuda
Przygotowywanie potraw z piekarnika w papierze do pieczenia, specjalnym pergaminie lub rękawie ma wiele zalet. Pozwala na ograniczenie ilości użytego tłuszczu, dzięki czemu posiłki są mniej kaloryczne, a często także po prostu zdrowsze. Taka metoda może nam również zaoszczędzić całkiem sporo sprzątania - nic się nie przypala, nie przywiera, a dzięki temu nie musimy później szorować blachy. Jeżeli zdecydujemy się na przyrządzanie mięsa w specjalnym rękawie do pieczenia, z pewnością będzie ono wyjątkowo soczyste i aromatyczne, ponieważ cała wilgoć zostanie wewnątrz. To także niezawodny sposób na przygotowanie ryb z rozmaitymi dodatkami. Przed zawinięciem dorsza czy pstrąga w pergamin możemy dodać do środka odrobinę ziołowego masła, dzięki czemu mięso będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej soczyste.
Sugerowana cena Sosu Kieleckiego cygańskiego: ok. 3 zł brutto / 200 g