Nadeszło nieuchronne – wakacje za nami, a za oknami coraz krótsze dni. Jesień oficjalnie rozpoczęta. Choć staramy się utrwalić wakacyjne wspomnienia - robimy setki zdjęć, kupujemy lokalne wyroby, to niestety nie „przechowamy” smaków, którymi zachwycaliśmy się podczas wakacyjnych podróży. A już zaczynamy do nich tęsknić. Recepta? Przygotujmy we własnej kuchni dania inspirowane wakacyjnymi podróżami – okazuje się, że to nic trudnego. Oto kilka inspiracji szefów kuchni Knorr.
Szefowie kuchni Knorr prześledzili najpopularniejsze tegoroczne kierunki wakacyjnych podróży Polaków: Grecja, Turcja, Egipt, Maroko, Hiszpania. Przygotowali przepisy na dania, które mieliśmy okazję i ogromną przyjemność jeść podczas urlopów w tych krajach, a które z łatwością przyrządzimy w domowej kuchni. Kucharze poradzą nam, jak tamtejsze smakołyki przenieść do rodzimej kuchni.
Degustacja w cieniu Olimpu
Niekwestionowanym liderem, jeśli chodzi o tegoroczne destynacje wakacyjne Polaków, jest Grecja. Zielone gaje cytrusowe, krystaliczna woda, powiew starożytnej kultury - oto Grecja w całej swej okazałości. Mówi się, że ten kraj powinno się odkrywać wszystkimi zmysłami, a najważniejszymi z nich jest węch i smak. Kuchnia grecka jest lekka, prosta i bardzo domowa. Jak na śródziemnomorski klimat przystało, jada się tam dużo warzyw i owoców, ponadto ryby, owoce morza i nabiał. Oczywiście Grecy jedzą również mięso, a jednym z popularniejszych przysmaków jest moussaka, czyli zapiekanka z mięsem mielonym, bakłażanem i sosem pomidorowym. Kwintesencja smaku tkwi w sosie - odpowiednio gęstym oraz przyprawionym ziołami w idealnie dobranych proporcjach. Gwarancją udanego sosu do moussaki będzie Fix Spaghetti bolognese Knorr, którego najlepszej jakości suszone składniki zapewnią doskonały pyszny smak potrawy. Poniżej przepis na tradycyjną moussakę:
http://www.przepisy.pl/przepis/moussaka#zaawansowana/t:5
Obiad po turecku
Innym popularnym kierunkiem wakacyjnym Polaków jest Turcja. Turystów przyciąga tam egzotyka i czar Orientu, piękne plaże oraz bogata historia. Na wakacjach w Turcji powinno się obowiązkowo skosztować tureckiej herbaty, podawanej w małych szklaneczkach - bardzo gorącej i słodkiej, jak również narodowego trunku - raki, czyli anyżowej wódki. Turcja przedstawia bardzo bogatą ofertę kulinarną, którą zawdzięcza wpływom z różnych stron Imperium Osmańskiego. Można wybierać w daniach ryżowych (pilaw), mięsnych (kofte) lub skosztować dolmy, czyli potrawy podobnej do naszych gołąbków (ryż i mięso zawijane są tam w liście winogron). Nie ulega wątpliwości, że najpopularniejszym tureckim daniem, które dawno już podbiło nasze podniebienia, jest jednak kebab. Wcale nie trzeba go jeść pospiesznie poza domem, a można przygotować w swojej kuchni, ciesząc się aromatem pysznie doprawionego mięsa. Wspólnym mianownikiem tureckich dań jest właśnie ten wyrazisty i intensywny smak przypraw, który szefom kuchni Knorr udało się zamknąć w Fix kebab z sosem czosnkowym. Oto szczegółowy przepis:
http://www.przepisy.pl/przepis/kebab-z-sosem-czosnkowym#zaawansowana/t:25
Popularnym daniem, zarówno w kuchni tureckiej, jak i greckiej, są kofty, czyli szaszłyki z mięsa mielonego – najczęściej z jagnięciny, baraniny lub wołowiny z dodatkiem świeżych ziół i aromatycznych przypraw. Szaszłyki najlepiej będą smakować w towarzystwie sałatki z pomidorków koktajlowych. Jak wydobyć z tego dnia maksimum smaku? Poniżej przepis polecany przez Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr:
http://www.przepisy.pl/przepis/kofty-z-salatka-z-pomidorow-i-jogurtem#szukaj/salatka
Afryka północna od kuchni
Na północy kontynentu afrykańskiego wabi nas swym urokiem głównie Egipt i Maroko. Egzotyka i pewna pogoda działają jak magnes na polskich turystów. Wielu z nich przyznaje, że jednym z najciekawszych aspektów wyjazdu są właśnie orientalne przysmaki, które oferuje nam tamtejsza kuchnia.
Kuchnia egipska czerpie z kuchni arabskiej, tureckiej i śródziemnomorskiej, a więc jest wypadkową tego, co najlepsze. Na każdym niemal kroku unosi się zapach smażonych owoców morza, czosnku, cebuli oraz intensywnych przypraw. Przekąski zazwyczaj podawane są z gęstymi sosami, a najpopularniejszym z nich jest tahina, czyli pasta z rozgniecionych nasion sezamu z dodatkiem oliwy, czosnku i/lub bakłażana. W kuchni marokańskiej prym wiedzie ciecierzyca, kuskus i jagnięcina, a w powietrzu króluje zapach przypraw takich jak kardamon, pieprz, chili, kminek, kurkuma, cynamon i szafran. Z inspiracji tymi smakami powstał Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr, który bez trudu pozwoli przenieść północno-afrykańskie smaki do rodzimej kuchni. Oto propozycja szefa kuchni Knorr na obiad, dzięki któremu wrócimy myślami do wakacyjnych wojaży:
http://www.przepisy.pl/przepis/marokanski-kurczak#szukaj/kuchnia marokańska/przepisy
Hiszpańska zupa
Podium już zajęte, ale miejsca w czołówce wakacyjnych kierunków nie można odmówić Hiszpanii. Kraj zachwyca zróżnicowanym krajobrazem i architektoniczną odmiennością poszczególnych regionów, a także radosną atmosferą, która udziela się odwiedzającym. Kuchnia czerpie mocno z tradycji, wyczuwalne są arabskie wpływy - zwłaszcza w Kraju Basków i Andaluzji. To właśnie z tego ostatniego regionu pochodzi gazpacho, czyli hiszpańska zupa podawana na zimno, składająca się z warzyw, octu, oliwy i rozmoczonego chleba. Składniki można pokroić lub rozdrobnić mikserem, a zupę podaje się z dodatkami takimi jak okruchy chleba, szynka, jajka, drobno pokrojone warzywa - wedle uznania. Najważniejsze, że zupa smakuje świetnie w upalne dni, a jesienią lub zimą niezawodnie przypomni o słonecznej Hiszpanii. A oto sprawdzony przepis szefów kuchni Knorr:
Hiszpańskie gazpacho
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4 osób
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 400 g pomidorów z puszki,
- 1 opakowanie Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr,
- 2 małe cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 kolorowe papryki,
- 1 zielony ogórek,
- oliwa z oliwek,
- ocet z czerwonego wina do smaku.
Przygotowanie:
- Czosnek i cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż.
- Pomidory wraz z sokiem przelej na patelnię, dodaj Fix Knorr, wszystko razem zagotuj. Następnie odstaw do ostygnięcia.
- Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, umyj, pokrój. Obranego ogórka pokrój na kawałki.
- Surowe warzywa dodaj do sosu, wlej 0,5l wody (może być też bulion) i zmiksuj blenderem.
- Zupę dopraw octem i podawaj z grzankami.
- Do gazpacho możesz dodać także kolendrę.
W Hiszpanii można spróbować również tamtejszego specjału, który przybył do kraju z Meksyku, a mianowicie burrito. W pszenicznej tortilli zawija się pyszny farsz, który tworzą m.in. fasola, meksykański ryż, mięso, ser, cebula, papryka i mnóstwo aromatycznych przypraw. A co zrobić, jeśli wspomnienie burrito nie daje nam spokoju jeszcze długo po wakacjach? W prosty sposób możemy ten niezwykły smak osiągnąć w swojej kuchni, bazując na rodzimych składnikach i specjalnie przygotowanej kompozycji suszonych ziół, warzyw i przypraw, czyli Przyprawie do mięsa Knorr. Poniżej smakowite szczegóły:
Burritos
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 1 opakowanie placków tortilli,
- 400 g polędwicy wołowej,
- łyżeczka Przyprawy do mięs Knorr,
- 4 średniej wielkości cebule,
- 2 papryczki chili,
- łyżeczka kminu,
- łyżeczka mielonej kolendry,
- łyżeczka cynamonu,
- pół łyżeczki mielonych goździków,
- 50 g rodzynek,
- pęczek kolendry.
Przygotowanie:
- Wołowinę pokrój w plastry, a następnie w kostkę. Dodaj oliwę i przyprawę Knorr. Dopraw cynamonem, goździkami i posiekaną kolendrą. Mięso włóż do lodówki na pół godziny.
- Rozgrzej patelnię i podsmaż na niej mięso. Dodaj 2 łyżki kolendry, dopraw solą i pieprzem, wrzuć rodzynki. Gotowe mięso przełóż do miski.
- Na tej samej patelni zeszklij cebulę, a potem dodaj ją do mięsa. Wszystko wymieszaj.
- Placki tortilli pokrój na pół, każdy z nich zwiń w rożek. Do środka włóż kawałek sałaty i mięso. Podawaj z pomidorową salsą i guacamole.
Meksykańska uczta
A jeśli nie w Europie, to może wakacje spędziliśmy za Oceanem? I nie mowa tu o Stanach Zjednoczonych, ale egzotycznym Meksyku, w którym trzeba spróbować burrito i chili con carne. Swój oryginalny i wyrazisty smak danie mięsne na bazie wołowiny zawdzięcza przede wszystkim papryczce chili oraz innym drobno posiekamy warzywom, takim jak pomidory, cebula i czosnek. Na całość składa się również fasola lub kukurydza oraz aromatyczne przyprawy – chili con carne słynie z tego, że jest intensywnie doprawione. Podane jesienią z ryżem lub tortillą, przeniesie nas w gorące i słoneczne rejony Meksyku. Poniżej przepis na pyszne meksykańskie danie przygotowane z pomocą Fix Knorr Chili con carne:
http://www.przepisy.pl/przepis/pieczarkowe-chili-con-carne#szukaj/chilli con carne/przepisy
Wakacje muszą się kiedyś skończyć, ale wspomnienia zachowujemy na długo! Więcej sposobów na przywołanie w swojej kuchni wakacyjnych smaków znajdziemy na www.przepisy.pl.
dostarczył infoWire.pl