Nawet z prostych i niedrogich składników, ziół i przypraw można przygotować smaczne, pomysłowe dania. Jak to zrobić, uczyło się ponad 8 tysięcy osób z różnych zakątków Polski na zorganizowanych lokalnie warsztatach. Takich spotkań odbyło się łącznie 567. Wszystkie były częścią projektu Kulinarnie mocni, realizowanego przez Banki Żywności i McCormick Polska, właściciela marki KAMIS.
Cykl spotkań pod tym hasłem był możliwy do zrealizowania m.in. dzięki zaangażowaniu 24 wolontariuszy Banków Żywności z 16 oddziałów w całym kraju. Pod okiem Macieja Wawryniuka – szefa kuchni KAMIS uczyli się, jak stworzyć wyjątkowe dania dzięki odpowiedniej kompozycji prostych składników, ziół i przypraw. Podczas trzech spotkań tematycznych: pasty i dodatki do chleba, kasze, ryże i makarony oraz dania jednogarnkowe sprawdzali w praktyce tę magiczną zasadę.
Potem wyruszyli w Polskę, do swoich miast, by przekazywać zdobytą wiedzę innym. Projekt Kulinarnie mocni skierowany był do mieszkańców korzystających z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa. Łącznie w całym kraju od września ubiegłego roku do kwietnia odbyło się ponad pół tysiąca warsztatów, w których wzięły udział 8164 osoby.
- Warsztaty Kulinarnie mocni to nie tylko okazja do zdobycia przydatnej wiedzy, którą potem można wykorzystać w praktyce, we własnym domu. To także możliwość nawiązania kontaktów z innymi i miłego spędzenia czasu. Ponadto, projekt przeciwdziała wykluczeniu społecznemu, a umiejętności zdobyte podczas warsztatów przekładają się także na inne sfery życia – mówi dr Piotr Raźniewski, socjolog współpracujący z Bankami Żywności. Natomiast Aleksandra Damentko, koordynatorka programów edukacji żywnościowej z Federacji Polskich Banków Żywności dodaje: – Zależy nam, aby uczestnicy warsztatów wyszli z nich wzmocnieni, bardziej twórczy. Wierzymy, że to, czego się tu nauczą przełoży się na poprawę jakości ich życia.
Była to II edycja Kulinarnie mocnych. Niebawem wystartuje kolejna.