Jak to się je?
Karczochy można przyrządzać na wiele sposobów: gotować, smażyć lub piec. Są nieco kłopotliwe w przygotowaniu, ponieważ wymagają specjalnego obierania – przed obróbką termiczną trzeba odciąć łodygi, usunąć twarde, wierzchnie liście oraz niejadalne części ze środka. Typowo włoską metodą przygotowywania karczochów jest ich przechowywanie w zalewie octowej z dodatkiem oliwy z oliwek – wówczas otrzymujemy to, co w karczochach najsmaczniejsze, czyli wspomniane już „serca”. Także kapary najczęściej spotykane są w formie marynowanej – w occie, zalewie solnej lub oleju.
Kapary i karczochy w zalewie z octu winnego to klasyczne pozycje włoskiej kuchni – mówi Katarzyna Barwińska – przedstawiciel marki LaSelva w Polsce. Bardzo dobrze komponują się z bazylią, pomidorami, mozzarellą, oregano, estragonem, czosnkiem i oliwkami, czyli z tym wszystkim, z czego kuchnia Półwyspu Apenińskiego słynie. Co ważne dla świadomych konsumentów, dostępne są u nas także w wersji ekologicznej, właśnie dzięki pochodzącej prosto z Italii marce LaSelva. Marynowane karczochy są także pyszną i wykwintną przystawką na przyjęcia i uroczystości – najlepiej zawijane w cieniutkie plastry rostbefu i podawane z białym, świeżym pieczywem.
Karczochy cenione są w Europie nie tylko za swój smak, ale także za właściwości prozdrowotne. Są one nie tylko niskokaloryczne, ale przepełnione witaminami i minerałami. Co ciekawe, zarówno kapary, jak i karczochy uważane są również za silne afrodyzjaki. Sprawdźcie sami.
www.victualia.pl