Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2022-06-29

A A A POLEĆ DRUKUJ

Letnie inspiracje w kuchni

 

Lato to bez wątpienia ta pora roku, w której królują świeże warzywa i owoce. Jednocześnie im cieplej na zewnątrz, tym bardziej mamy ochotę by przygotowywać dania pod gołym niebem. Na co warto wtedy postawić?

W okresie wakacyjnym często wybieramy takie przepisy na przekąski i dania, których przyrządzanie nie zajmuje wiele czasu, a zarazem łączą w sobie kilka różnych smaków, np. ostrość z delikatnością czy ze słodyczą. Do stworzenia sosu czy marynaty doskonale sprawdzą się na przykład Musztardy Kieleckie – chrzanowa, delikatesowa lub czeska!

Smakowita grillowa (i nie tylko!) przekąska z nieoczywistym dodatkiem

Jeśli myślimy o lecie – od razu w głowie pojawia się scena z rodzinnego grillowania. A jeśli już o gotowaniu na świeżym powietrzu mowa nie można zapomnieć o najbardziej popularnym daniu. Kiełbasce! Wiadomo, że najprościej wystarczyłoby wrzucić gotową na ruszt, jednakże warto przyrządzić ją w zupełnie nowy i oryginalny sposób – w marynacie miodowo-musztardowej. Do jej przygotowania będziemy potrzebowali:

·        3 lub 4 łyżki miodu

·     3 łyżki Musztardy Kieleckiej chrzanowej (jeśli zależy nam subtelnej, ale i ostrzejszej nucie wzbogaconej o pikantny chrzan) lub czeskiej (jeśli chcemy lekko słodkawy, pikantny i wyrazisty smak z wyczuwalnymi cząstkami gorczycy) czy też tradycyjnej delikatesowej (z łagodnym smakiem i aksamitną konsystencją)

·  opcjonalnie można dodać kilka łyżek ketchupu lub koncentratu pomidorowego

Na początek zanim zaczniemy przygotowywać marynatę, należy sięgnąć po kiełbaski i odpowiednio je ponacinać – zarówno z jednej, jak i drugiej strony. Następnie do miski dodajemy miód, czosnek, wybraną przez siebie musztardę oraz opcjonalnie ketchup lub koncentrat pomidorowy. Po wymieszaniu składników

dodajemy kiełbaski i ponownie łączymy ze sobą składniki. Odstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny (lub przygotowujemy je dzień wcześniej). A jaki dodatek sprawdzi się do dań z rusztu? Grillowany, letni i przede wszystkim sezonowy, świeży kalafior. Nie potrzebujemy wiele czasu i składników, aby go przyrządzić. Wystarczy, że pokroimy go w plastry na ok. 1,5-2 cm, a w misce zamieszamy przyprawy i dodatki:

·        kilka łyżek oleju lub oliwy z oliwek,

·        sól do smaku

·        2 łyżeczki suszonego czosnku

·        pół łyżeczki soku z cytryny lub limonki

·        paprykę ostrą i wędzoną do smaku

Po wymieszaniu wszystkich składników, smarujemy marynatą wcześniej pokrojone kawałki kalafiora z obydwu stron. Wrzucamy na ruszt i czekamy aż nabiorą złoto-brązowego koloru. Podajemy w towarzystwie grillowanych kiełbasek.

Wiele przepisów z wykorzystaniem produktów WSP „Społem” znajduje się na kanale YouTube producenta z instrukcją przygotowania dań krok po kroku - https://www.youtube.com/user/KieleckiMajonez/videos.

Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej chrzanowej: ok. 2 zł brutto/ 190g

Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej delikatesowej: ok. 2 zł brutto/ 190g

Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej czeskiej: ok. 2 zł brutto/ 190g

 

 





Słowa kluczowe:WSP "Społem"

Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS