Kreatywni są wśród nas
Pewność siebie, autonomia poglądów, mocno rozwinięta intuicja, szerokie zainteresowania z różnych dziedzin, fascynacja złożonymi zagadnieniami czy zdolność porządkowania oraz wyjaśniania rzeczywistości to tylko niektóre z długiej listy cech, charakteryzujących osoby pomysłowe. Nic więc dziwnego, że kreatywność budzi żywe dyskusje wśród różnych grup społecznych, zarówno specjalizujących się w dziedzinach humanistycznych, jak i ścisłych. Każdy człowiek ma przecież wrodzoną zdolność do innowacyjności, której ośrodkiem jest mózg – najważniejszy organ wewnętrzny naszego ciała, odpowiadający za funkcjonowanie całego organizmu. Jak dowodzą najnowsze badania w procesie twórczym biorą udział obie jego półkule, a przecież jeszcze nie tak dawno uważano, że jedynym możliwym siedliskiem wyobraźni jest część prawa, natomiast racjonalności – lewa. Jednak w przypadku tak wielowymiarowego zjawiska jak odkrywczość nie można mówić o takim podziale. Sukces sprawności naszego umysłu polega przede wszystkim na nieustannym jego treningu poprzez dostarczanie mu ciekawych wyzwań, zadań czy łamigłówek, które pobudzają jego sprawność. Gen kreatywności możemy ponadto wzmocnić dzięki praktykowaniu zdrowego i zrównoważonego stylu życia oraz unikaniu czynników środowiskowych, obniżających naszą efektywność.
Czego potrzebuje mózg
Wysoko rozwinięta inteligencja twórcza to podstawowa cecha każdego menadżera. Na bystrość jego umysłu ma też wpływ działalność wykonywana poza pracą, np. regularna aktywność fizyczna, która wyzwala nie tylko pokaźne pokłady kreatywności, lecz także wzmacnia pamięć czy refleks – nieodłącznych jej towarzyszy. Ćwiczenia poprawiają sprawność układu oddechowego, w związku z czym mózg jest optymalnie dotleniony. Dla naszego funkcjonowania ogromne znaczenie ma również odpoczynek, czyli sen (najlepiej w zupełnej ciszy), w trakcie którego organizm może zregenerować siły oraz przetworzyć dane i informacje niezbędne do dalszych procesów kreacyjnych. Dodatkowo nie bez znaczenia jest pozwolenie sobie na odrobinę relaksu, nawet podczas trudnego dnia w firmie. Gdy na chwilę lub dwie odgradzamy się od trudnych problemów zawodowych, odrywając od nich swoje myśli, mózg zajmuje się nimi niejako w tle i wtedy przychodzą nam do głowy genialne pomysły i rozwiązania. Taką tezę głosi chociażby niemiecki fizyk i dziennikarz Ulrich Achnabel w swojej książce pt. „Sztuka leniuchowania. O szczęściu nic nierobienia”. Czas poświęcony na błogie „leniuchowanie” będzie jak kompres dla zmeczonego intelektualnie ciała, stopniowo elminując z niego balast stresu. Napięcia ograniczają nasz umysł oraz obciążają serce i tętnice.
Dieta dla kreatywnych
Na funkcję mózgu możemy oddziaływać także poprzez właściwy sposób odżywiania. Wykorzystuje on przecież aż 60% glukozy z krwioobiegu, więc potrzebuje nieustannego zasilania energią. Należycie dobrane pokarmy, zawierające w odpowiednich proporcjach substancje odżywcze, białka i węglowodany, wpływają znacząco na jego wydajną pracę. Ponadto ważnym elementem jest dostarczenie do wszystkich komórek ciała witamin, minerałów i antyoksydantów, których doskonałym źródłem są owoce i warzywa, zwłaszcza te pochodzące z ekologicznych upraw. W walce o naszą kreatywność istotnymi pierwiastkami są witaminy z grupy B, witamina A i C, kwas foliowy, wapń, żelazo, cynk, fosfor oraz potas. Należy zwrócić szczególną uwagę na ten ostatni, gdyż usprawnia on pracę mózgu, ulastyczniając m.in. naczynia mózgowe czy minimalizując ryzyko udaru. – Największe źródło potasu można znaleźć w: bananach suszonych, fasoli, otrębach pszennych, awokado, ziemniakach, brukselce, kiwi, groszku zielonym, pomidorach czy pomarańczach. Potas kompleksowo zadba zarówno o nasze serca, jak i mózg, czyli dwa podstawowe organy wewnętrzne naszego ciała – podpowiada lek. med. Arkadiusz Zieliński. Niedostaki w diecie tego makroelementu może zrekompensować sobie suplementacją. Łatwo przyswajalny i całkowicie bezpieczny dla zdrowia potas to chociażby dostępny bez recepty Katelin+SR, który zawiera go w postaci mikropeletek, uwalniających substancję w jelicie cienkim, czyli tam, gdzie jest najlepiej wchłaniana. Istotną pozycją w naszym menu powinny być również tłuszcze nienasycone (najlepiej z rodziny Omega), ponieważ są podstawowym budulecem tego najważniejszego organu. Natomiast należy unikać produktów wysoko przetwożonych, które nie wykazują faktycznie żadnych pozytywnych właściwości energetycznych.
Kreatywność jest jedną z najbardziej cenionych cech pracowników w wielu zawodach. O ludzi wykazujących się ponadprzeciętną pomysłowością walczą największe światowe koncerny. Postaw zatem na twórcze myślenie! To się opłaca. Zrównoważony styl życia i troska o zdrowie od wieków pozwalają zachować wyśmienitą sprawność mózgu.