Czas przed Wielkanocą to okres intensywnych porządków oraz kulinarnych zmagań. Co zrobić, aby nieco go uspokoić? Skorzystać z pomocy bliskich, dobrze zaplanować pracę oraz sięgnąć po sprawdzone kompozycje przypraw, np. od Galeo.
Przygotowując się do Wielkanocy, warto wcześniej zaplanować menu i zrobić przynajmniej częściowe zakupy, zaopatrując się w rzeczy o dłuższych terminach przydatności – bakalie, mąkę, przetwory warzywne i owocowe oraz przyprawy i dodatki spożywcze, a wśród nich majeranek lub przyprawę do żurku i barszczu białego, pieprz ziołowy, przyprawę do indyka po staropolsku i do mięsa wieprzowego oraz proszek do pieczenia Galeo. Wiele dań możemy również zrobić wcześniej lub wstępnie je przygotować.
Zamiast sernika zdecydujmy się na paschę. Będzie smaczna również po zamrożeniu – podana jak lody. Można przygotować ją spokojnie kilka tygodni przed Świętami. Wybierzmy też mazurek na kruchym spodzie. Upieczony placek możemy przechowywać nawet dwa tygodnie, a zamrożony jeszcze dłużej. W Wielką Sobotę wystarczy zrobić tylko polewę, np. z czekolady z cynamonem Galeo, i ozdobić go bakaliami.
Dwa tygodnie przed Wielkanocą możemy przygotować pasztet i zamiast upiec, również go zamrozić. Przed Świętami wystarczy tylko wstawić go do piekarnika. W Wielki Piątek z kolei dobrze jest zamarynować mięsa, najwygodniej korzystając z gotowych mieszanek, np. przyprawy do mięsa wieprzowego czy przyprawy do indyka po staropolsku Galeo.
W świąteczne dni warto też zadbać o to, żeby na stołach pojawiły się świeże warzywa i owoce, a także dania z wykorzystaniem ziół i przypraw ułatwiających trawienie, takich jak np. pieprz ziołowy Galeo, który świetnie pasuje chociażby do jajek. A jeśli świąteczne śniadanie zaczynacie od żurku, możecie ułatwić sobie gotowanie i sięgnąć po kompozycję do żurku i barszczu białego Galeo.
Przyprawy Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc w cenie ok. 1,29 zł.
***
Przyprawa do żurku i barszczu białego to oryginalna mieszanka ziół i przypraw najwyższej jakości, która doskonale wzbogaca smak i aromat żurku i białego barszczu. Polecana również do przyprawiania innych domowych zup, np. kartoflanki.
Składniki: czosnek, sól, majeranek, cebula, pasternak, marchew, pieprz czarny, koperek, liście laurowe, ziele angielskie, liście selera
Masa netto: 20 g
Cena: ok. 1,29 zł
Przyprawa do mięsa wieprzowego podkreśli m.in. smak pieczonego schabu, podawanego na zimno podczas wielkanocnego śniadania. Kompozycja doskonała do smażenia, pieczenia i duszenia mięsa, pasuje również do sosów.
Składniki: sól, czosnek granulowany, gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka słodka, majeranek, chili, cząber, rozmaryn.
Masa netto: 16 g
Cena: ok. 1,29 zł
Przyprawa do indyka po staropolsku wzbogaci smak wykwintnego i delikatnego mięsa z indyka. Pasuje zarówno do filetów jak i udźców, niezależnie od wybranego sposobu przyrządzenia.
Składniki: sól, czosnek granulowany, cząber, papryka słodka, cukier, pieprz czarny, tymianek, kwas: kwas cytrynowy, kminek, rozmaryn, majeranek.
Masa netto: 20 g
Cena: 1,25 zł
Pieprz ziołowy to mieszanka aromatycznych ziół i przypraw, której ostrość jest porównywalna z pieprzem naturalnym. Idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole podkreślając smak jajek i ułatwi odzyskanie dobrego samopoczucia po zjedzeniu zbyt dużej ilości tłustych i ciężkostrawnych dań.
Składniki: gorczyca biała, kolendra, papryka słodka, majeranek, kminek, chili.
Masa netto: 12 g
Cena: 1,19 zł
Majeranek ma korzenny smak i wyrazisty aromat. Nadaje charakteru daniom mięsnym, pasztetom, wędlinom i potrawom z grzybów. Obowiązkowy składnik wielkanocnego żurku.
Masa netto: 6 g
Cena: 1,15 zł
Proszek do pieczenia to sekret wielu puszystych wypieków. Opakowanie wystarcza na 1 kg mąki.
Składniki: substancje spulchniające: difosforan disodowy, wodorowęglan sodu, mąka pszenna.
Masa netto: 30 g
Cena: 1,29 zł