Robiąc przetwory musisz pamiętać o odpowiedniej jakości składników. Ważne jest, jakiego użyjesz octu, bo to on zapewni odpowiednio kwaśny smak. Warto wykorzystać octy Develey, które powstają
w wyniku naturalnego procesu fermentacji octowej z najlepszych, wyselekcjonowanych składników. Możesz wybierać spośród octu
z białego i czerwonego wina, jabłkowego i octu balsamicznego. Pozwolą one na urozmaicenie Twoich weków i dodadzą im niezwykłego aromatu. Możesz wykorzystać je również do tworzenia sosów oraz jako dodatek do surówek i sałatek.
Specjalnie dla miłośników zimowych przetworów Develey przygotował większe, wygodne butelki octu jabłkowego i octu winnego - 500 ml. Dzięki temu przygotujesz więcej zaprawy, za mniejszą cenę.
Wykorzystaj poniższy przepis do przygotowywania marynaty, której smak
z pewnością zachwyci Ciebie i Twoją rodzinę.
Korzenne śliwki w occie
Składniki:
• 2 kg śliwek węgierek
• 1 l octu winnego Develey
• 40 dag cukru
• kilka sztuk goździków
• 2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestkę. Zalać zimną wodą i gotować ok. 1 minutę. Odcedzić i przełożyć do słoiczków. Ocet zagotować z cukrem
i przyprawami. Gorącą marynatą zalać śliwki. Słoiki wstawić do dużego garnka i pasteryzować przez 15-20 minut. Pozostawić do wystudzenia, stawiając je na zakrętkach.
Na sklepowych półkach Ocet Develey w butelce 250 ml kosztuje ok. 5 zł,
a w butelce 500 ml – 5,5 zł.