Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2011-10-03

A A A POLEĆ DRUKUJ

Moda na sorbety

150x110
Zgrabna figura idąca w parze ze niepohamowanym apetytem na słodkości? Brzmi jak paradoks, prawda? Niekoniecznie! Wszyscy wiemy, że posiłki, zwłaszcza te nadprogramowe, należy odpowiednio wybierać i ostrożnie komponować.

Planowanie i pilnowanie diety to niemałe wyzwanie dla każdego, ale największe dla tych, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez deseru. A rzadko kto chociaż czasami nie ma apetytu na słodkie… Warto więc czasem odłożyć na bok kalorycznego batonika i czekoladę, odwrócić wzrok od tłustych śmietanowych przysmaków i wybrać coś mniej oczywistego a równie pysznego. Zamiast opychać się ciężkostrawnymi – i często pełnymi chemii – przekąskami sięgnijmy po deser lekki i orzeźwiający, stworzony na bazie wody, naturalnych soków owocowych i samych owoców. Sięgnijmy po sorbet.

Tureckie słowo szerbet, od którego pochodzić może nazwa sorbetu, oznacza gęsty syrop, stanowiący bazę dla wszelkiego rodzaju chłodzących napojów i deserów. Historia tej słodkości sięga bardzo głęboko w przeszłość. Moda na sorbet panowała już w starożytnym Rzymie, którego mieszkańcy w przerwach między posiłkami orzeźwiali się chłodnym napojem, który ochrzcili nazwą pochodzącą od łacińskiego czasownika sorbeo oznaczającego „piję”. Deser znany był też na Dalekim Wschodzie, a przepis na podobną do sorbetu słodkość przywiózł ze swoich wypraw sam Marco Polo. Niektórzy wynalazcę recepty upatrują w znanym z powieści Sienkiewicza cesarzu Neronie, który zmieszać miał śnieg z winem i miodem. Inni zaś początki tego prostego a jakże wyrafinowanego deseru wiążą z XVI-wieczną Francją i postacią Katarzyny Medycejskiej. Sukces – a takim niewątpliwie pozostaje od wieków sorbet – ma zwykle wielu ojców.

Jakby tajemnicze nie były początki sorbetu i dalsze meandry jego historii, ten klasyczny deser po dziś dzień cieszy się niesłabnącą popularnością. Postępy technologiczne w postaci chłodziarek i zamrażalników zaprowadziły sorbet pod strzechy, stał się on ogólnodostępnym dobrem a z jego uroków korzystać można każdego dnia. Trudno jeszcze powiedzieć, że ogarnął nas szał mody na sorbety, ale w tego typu orzeźwiających deserach lodowych gustują coraz częściej już nie tylko dzieci, ale także szeregi dbających o linie dziewcząt i kobiet, które pozwalają sobie od czasu do czasu na małe, słodkie przyjemności. Sorbety bowiem w porównaniu do klasycznych lodów są zdecydowanie mniej kaloryczne, gdyż nie zawierają w swoim składzie mleka oraz jajek. Potrafią stanowić doskonały deser same w sobie, ale mogą także być bazą dla innych słodyczy, koktajli oraz napojów. Nie należą przy tym może do potraw bardzo skomplikowanych w przygotowaniu, ale to właśnie w prostocie oraz odpowiednio dobranych składnikach tkwi największa tajemnica smacznego sorbetu. Najlepsze są te o delikatnej, lekkiej i puszystej konsystencji, a jednocześnie cechujące się intensywnym smakiem oraz zapachem świeżych owoców.

Sorbety w klasycznych smakach, w tym przez wielu ulubionych truskawkowym i malinowym, już od kliku sezonów są w ofercie renomowanego producenta lodów „Zielona Budka”. Tradycyjne smaki to jednak tylko dobry początek. „Zielona Budka” oferuje bowiem także słodkie sorbety wiśniowe, wyrafinowane gruszkowe, czy cytrynowe przyjemnie kwaskowate, oraz egzotyczne ananasowe – wszystkie one codziennie znajdują kolejnych miłośników. Producent wprowadził do oferty orzeźwiające mrożone słodkości w zarówno w segmencie lodów familijnych jak i impulsowych, przy czym znaczącą rolę odgrywa ilość użytych przy produkcji owoców, dzięki czemu sorbety mają zróżnicowaną zawartość kaloryczną. W ten sposób wybrać możemy taki deser, który jak najlepiej odpowiada naszym potrzebom. Warto zatem zwracać uwagę na opakowanie przy samym już zakupie. Sorbety „Zielona Budka” można znaleźć w niemal każdej sklepowej lodówce z lodami, ale nie tylko. Od niedawna można także delektować się ich smakiem w firmowych lodziarnio-kawiarniach, których liczba się stale się powiększa. Może to jeszcze nie lodowa obsesja, ale moda na sorbety zbliża się wielkimi krokami.





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS