Nespresso wprowadza do stałej oferty kawy Kazaar i Dharkan o niezwykłej intensywności smaku
Warszawa, sierpień 2013 r. – Firma Nespresso wzbogaca linię kaw intensywnych o Kazaar i Dharkan, zwiastując tym samym przełom w zakresie intensywności kawy. Tworząc dwie nowe Grand Cru, Nespresso nie tylko na nowo definiuje znaczenie wyrazistości smaku i aromatu, ale także dostarcza nowych, niepowtarzalnych doznań pochodzących z jej picia.
Łamiąc schematy i poszukując innowacji, eksperci firmy Nespresso stworzyli charakteryzujące się wyjątkową wyrazistością kawy Kazaar i Dharkan. Dzięki doświadczeniu i mistrzostwu w swojej dziedzinie przekroczyli oni granice dotychczasowej skali intensywności (od 1 do 10). Zamknięte w dwóch nowych kapsułkach egzotyczne, wyraźne aromaty zabiorą konsumentów Nespresso do świata najwyższej przyjemności.
Kazaar to oryginalna, mocna Grand Cru o głębokiej intensywności: 12 - w nowej, dwunastostopniowej skali Nespresso. Mieszanka ta po raz pierwszy została wprowadzona na rynek w 2010 roku jako edycja limitowana, a następnie wznowiona w ograniczonej ilości w 2012 roku. Kazaar, który zyskał niezwykłą popularność wśród członków Klubu Nespresso, trafia teraz do stałej oferty marki. Wraz z kawą Dharkan (intensywność: 11) uzupełnia dotychczasową linię kaw intensywnych, która staje się tym samym najbogatsza w historii firmy. Obydwie kawy wykraczają poza dotychczasową skalę intensywności Nespresso, definiując ją na nowo (od 1 do 12).
Swoją wyrazistość Kazaar zawdzięcza dwóm kongijskim kawom Robusta, uprawianym w Gwatemali i Brazylii. Ich egzotyczne pochodzenie, sposób mieszania i moc zapewniają jedyne w swoim rodzaju doznania smakowe. Aby osiągnąć ognisty charakter, eksperci Nespresso użyli najwyższej jakości brazylijskiej kawy Conillon, nigdy wcześniej nie wykorzystywanej w kawach z rodziny Grand Cru. W celu uniknięcia gorzkawego posmaku zastosowano specjalną technikę palenia oraz nowatorską metodę suszenia. Zielone owoce kawowca poddane zostały działaniu słońca, a nie maszyn, by nie „zmęczyć” i nie przepalić ziarna. Dodana do kawy Kazaar i uprawiana od niedawna Robusta dodaje aksamitności, a najwyższej klasy Arabika Cerrado zapewnia jej zbalansowany smak i delikatną słodycz. Goryczka i nuty pieprzowe równoważone są w niej przez gęstą, kremową konsystencję.
Innowacyjny proces produkcji dopełnia nowy sposób mielenia, pozwalający ziarnom uwolnić naturalne właściwości, a jednocześnie zachować wyjątkową moc kawy. By móc cieszyć się pełnią słodko-gorzkiego aromatu, Kazaar najlepiej podawać w formie ristretto (25 ml) lub nieco łagodniejszego espresso (40 ml).
Drugą intensywną nowością od Nespresso jest Dharkan – kawa nieco subtelniejsza, podawana z większą ilością wody, której ostrzejsze akcenty smakowe wydobywane są dzięki długiemu procesowi palenia w niskiej temperaturze. Technika ta nadaje jej mocny, ognisty charakter, uzupełniony przez unikalne połączenie mieszanek Arabika z Ameryki Łacińskiej i Azji. Ponadto kawę Dharkan charakteryzuje intensywność palonych ziaren, którym towarzyszy aromat gorzkiego kakao i nuty zbożowe, nadające jej aksamitną konsystencję. Podczas picia wyczuwalna jest przyjemna, delikatna goryczka, która przez pewien czas utrzymuje się w ustach.
Wprowadzając na rynek Kazaar i Dharkan, dwie jak dotychczas najintensywniejsze kawy z rodziny Grand Cru, firma Nespresso po raz kolejny dostarcza swoim konsumentom niezrównanych doznań, wychodząc poza przyjęte konwencje. Kazaar i Dharkan poszerzają asortyment intensywnych kaw Nespresso Grand Cru, obejmujący już mocno skontrastowaną z nimi kawę Ristretto (10), kremową kawę Arpeggio (9) oraz kawę Roma o doskonale zrównoważonym smaku (8) i czynią tę linię najbogatszą w historii marki.
Kawy Kazaar i Dharkan dostępne będą w sprzedaży od 2 września br.
Pikantne cappuccino od Nespresso
Do przygotowania kawy potrzebny będzie:
- ekspres Nespresso
- filiżanka do cappuccino
- spieniacz do mleka Aeroccino
oraz
- 1 kapsułka kawy Kazaar
- mleko
- szczypta czarnego pieprzu
- szczypta cynamonu
- cukier
Zaparz 1 kapsułkę kawy Kazaar w filiżance do cappuccino, tak aby objętość kawy stanowiła 25 ml. Do Aeroccino wlej 50 ml mleka i dodaj szczyptę czarnego, zmielonego pieprzu, a następnie całość spień na ciepło. Spienione mleko przelej do filiżanki z kawą. Aby uzyskać jeszcze bardziej wyrazisty smak możesz dodać trochę cukru i wymieszać. Całość udekoruj cynamonem. Ciesz się wyjątkowo gęstą i intensywną mieszanką kawy Kazaar zrównoważoną kremową, mleczną pianką.
Smacznego !
***
Informacja o Nestlé Nespresso S.A.
Nestlé Nespresso S.A. jest pionierem i liderem rynku najwyższej jakości porcjowanej kawy premium. Spółka Nespresso z siedzibą w Lozannie, Szwajcaria, obecna jest w ponad 60 krajach i zatrudnia ponad 8000 pracowników. W 2012 roku spółka zarządzała globalną siecią sprzedaży detalicznej liczącą ponad 300 butików. Więcej informacji pod adresem: www.nespresso.com/mediacenter.
* * *
Kontakt dla prasy:
Olga Talarska, Weber Shandwick
tel: + 48 22 210 12 96, e-mail: otalarska@webershandwick.com
* * *
Dodatkowe informacje dostępne są:
W butiku Nespresso - Warszawa, ul. Nowy Świat 47
godziny otwarcia: poniedziałek – piątek 10.00-19.00, sobota 10.00-17.00,
pod numerem bezpłatnej całodobowej Infolinii 800 51 52 53,
na stronie www: www.nespresso.com/pl
na oficjalnym profilu marki w serwisie Facebook: www.facebook.com/Nespresso