Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2016-04-20

A A A POLEĆ DRUKUJ

Nie ma jak u mamy...

150x110

26 maja to dzień celebracji miłości do najważniejszej osoby w życiu każdego człowieka, czyli Matki. To Ona jest najwyższym autorytetem we wszystkich dziedzinach – również w kuchni. Ogólnopolskie Badanie IBRIS wykonane na zlecenie marki Lubella pokazuje, że 52% pytanych nabyło umiejętność gotowania właśnie od swoich Mam. Skoro tak, to może w Dzień Matki w tym roku warto przygotować dla Nich coś specjalnego?

Dziecięca ciekawość świata

Nasze najmłodsze lata to czas, kiedy czerpiemy wiedzę ze wszystkiego, czego uczą nas rodzice – na początku na poziomie nieświadomym, a im jesteśmy starsi, dzieje się to coraz bardziej intencjonalnie. Wpływ domowego otoczenia i schematów postępowania jest tak duży, że nie da się ich pozbyć całkowicie, nawet jeśli byśmy sobie tego życzyli – mówi Monika Perkowska, psycholog marki Lubella. Te prawidłowości mają także przełożenie na kulinaria. To właśnie dlatego często przyłapujemy się na tym, że najprostsze czynności kuchenne wykonujemy identycznie jak nasze mamy. Tych przyzwyczajeń nie jest w stanie zachwiać nawet buntowniczy okres dojrzewania – kiedy to z góry nie zgadzamy się ze wszystkim, co mówią nam ówcześni dorośli.

Z pokolenia, na pokolenie

Polacy bardzo chętnie kontynuują tradycje zaczerpnięte ze swoich domów – deklaruje to już 66% badanych. To zjawisko ma również swoje podłoże psychologiczne. – Pokarm, który podaje nam matka jest dla nas tym, co najlepsze. Nic więc dziwnego, że jako dorośli chcemy powielać schematy kulinarne zaczerpnięte od ważnych dla nas osób. Podtrzymywanie tradycji zapewnia nam także poczucie bezpieczeństwa i stabilizacji – tłumaczy psycholog marki Lubella. Do najczęściej serwowanych dań w domowych kuchniach należą zupy, kotlety a także produkty pełnoziarniste takie jak płatki, kasza czy makarony.

Jak zaplanować wyjątkowy Dzień Matki?

Postarajmy się, aby 26 maja był dla naszych Matek dniem szczególnym. Oprócz rzeczowego upominku, bezcennym wyrazem wdzięczności będzie wtedy dla nich wspólnie spędzony czas. Zaplanujmy takie aktywności, które w codziennym zgiełku były ostatnio pomijane – chociażby wiosenny spacer w ulubionym parku. Warto pomyśleć także nad oprawą kulinarną tego dnia. Wykorzystajmy w tym celu swoje umiejętności nabyte w rodzinnym domu – aż 52% Polaków przyznaje, że nauczyło się kulinariów właśnie od swoich mam. Badania przeprowadzone na zlecenie marki Lubella potwierdzają także, że 82% Polaków to osoby gotujące. Co więcej, zarówno Panie jak i Panowie radzą sobie z kulinariami na równie wysokim poziomie. Dlatego też Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella, przygotował z okazji Dnia Matki przepis, który jest w stanie przyrządzić każdy.

Kulinarny prezent dla Mamy

Przygotujmy na tę okazję obiad, który będzie pyszny i jednocześnie wartościowy dla organizmu. W tej roli świetnie sprawdzi się makaron z nietypowymi dodatkami. Ciekawą propozycją są makarony produkowane z mąki pełnoziarnistej, np. Pełne Ziarno od Lubelli. Taka mąka zawiera mangan oraz fosfor, które wpływają na prawidłowy metabolizm energetyczny a sama pasta pozostaje sprężysta i nie skleja się podczas gotowania. W ten sposób podziękujemy naszym Mamom tym, co dla nich najlepsze – zbiorem witamin i minerałów, które są nieodłącznym elementem właściwie zbilansowanej diety. Aby nadać makaronowym wstęgom ciekawego smaku, dodajmy do nich warzywa, mięso oraz słodkie dodatki: masło orzechowe i miód. Oto krótki przepis, jak w tym dniu wywołać uśmiech na twarzy każdej Matki!

 

Makaronowe gniazda wstążki w orzechowym sosie z warzywami i kurczakiem

Czas przygotowania: 20 minut

Liczba porcji: dla 4 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 400g makaron Lubella Pełne Ziarno Gniazda Wstążki
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • Sok z 1 cytryny
  • 200g piersi z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 100 g groszku mrożonego lub groszku cukrowego
  • 2 – 3 liście kapusty pekińskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • Kolendra
  • Garść orzechów ziemnych
  • Olej

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń producenta: twardość al dente 10 minut, normale 12 minut.

Masło orzechowe, miód, sos sojowy oraz sok z cytryny mieszamy w miseczce, aby powstał nam aromatyczny dodatek do dania.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojonego kurczaka. Następnie dodajemy pokrojone w słupki warzywa oraz posiekany czosnek i groszek. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy do nich przygotowany wcześniej sos.

Sugerujemy tutaj wybór ciemnej pasty, np. z serii Lubella Pełne Ziarno. Dzięki niej, będziemy mieli gwarancję, że makaronowe gniazda wstążki idealnie oblepią się sosem.

Danie podajemy posypane listkami kolendry i orzeszkami ziemnymi.

***

Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella.

Szef kuchni restauracji Kaskrut oraz szef i patron restauracji Kitchen. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.


dostarczył infoWire.pl




Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS