Mrożone kawy na bazie aromatów Variations od Nespresso to znakomity sposób na upalne dni
Warszawa, lipiec 2013 r. – Grzejące w twarz słońce, wysokie temperatury i wakacyjna atmosfera – jednym słowem lato w pełni! W upalne dni każdy z nas szuka skutecznego sposobu na orzeźwienie i relaks. Jednym z nich jest chwila wytchnienia na tarasie ze smakowitą, mrożoną kawą.
W okresie wakacji warto pobawić się ulubionymi smakami, mieszając różne składniki: sezonowe owoce, lody czy słodkie syropy. Brak pomysłów? W czerwcu firma Nespresso wprowadziła na stałe do swojego asortymentu trzy wcześniej limitowane Variations: wanilię (Vanilio), ciemną czekoladę (Ciocattino) i karmel (Caramelito). Podsuwamy kilka inspiracji, na podstawie których można przygotować kawę w wersji na zimno!
MROŻONE CAPPUCCINO PAVLOVA VANILIO
Składniki:
• 1 kapsułka kawy Vanilio Grand Cru
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 2 białka
• 15 g białego cukru
• kostki lodu
• marakuja (do ozdoby)
Przygotowanie:
Przygotować kawę i przelać do shakera. Dodać kilka kostek lodu oraz ekstrakt waniliowy, następnie wymieszać. Przygotować bezę: ucierać białka jajek z cukrem do uzyskania sztywnej masy. Przelać zawartość shakera do filiżanki oraz przykryć bezą. Całość ozdobić kawałkami marakui.
KAWA CHOCO GRANITA
Składniki na 6 porcji:
• 15 kapsułek kawy Ciocattino Grand Cru (w celu przygotowania600 ml kawy espresso)
• 60 g białego cukru
Przygotowanie:
Przygotować kawę, następnie rozpuścić w niej cukier, stale mieszając. Odstawić do ostudzenia. Całość przelać do naczynia, które można wstawić do zamrażarki. Wstawić do zamrażarki na 3 godziny. Następnie widelcem skruszyć lód, który przybrał postać drobnych kryształków. Ponownie umieścić w zamrażarce, powtarzając poprzedni krok co 15 minut przez godzinę, aż całość kawy przybierze postać kruszonego lodu. Umieścić w lodowce na 20 minut, aby kryształki lodu nieco rozmiękły. Ponownie wymieszać Granitę widelcem. Podawać w małych schłodzonych szklankach.
MROŻONA KAWA CARAMELA
Składniki:
• 2 kapsułki kawy Caramelito Grand Cru
• 2 gałki lodów o smaku karmelowym
• słony syrop karmelowy
• 100 ml mleka waniliowego
• kruszony lód
Przygotowanie:
Przygotować dwie kawy Caramelito Grand Cru, następnie przelać do shakera. Dodać dwie gałki lodów, wymieszać. Po wymieszaniu całość powinna mieć konsystencję koktajlu smoothie. Przelać do szklanki, następnie dodać 3 łyżki stołowe kruszonego lodu. Przygotować piankę mleczną przy użyciu dyszy z parą lub spieniacza Aeroccino, następnie powoli przelać do szklanki. Krawędź szklanki ozdobić syropem karmelowym.
Więcej smakowitych przepisów można znaleźć na stronie:
www.nespresso.com/ultimate-coffee-creations/PL/pl/przepisy-kawowe
***
Informacja o Nestlé Nespresso S.A.
Nestlé Nespresso S.A. jest pionierem i liderem rynku najwyższej jakości porcjowanej kawy premium. Spółka Nespresso z siedzibą w Lozannie, Szwajcaria, obecna jest w ponad 60 krajach i zatrudnia ponad 8000 pracowników. W 2012 roku spółka zarządzała globalną siecią sprzedaży detalicznej liczącą ponad 300 butików. Więcej informacji pod adresem: www.nespresso.com/mediacenter.
* * *
Kontakt dla prasy:
Olga Talarska, Weber Shandwick
tel: + 48 22 210 12 96, e-mail: otalarska@webershandwick.com
* * *
Dodatkowe informacje dostępne są:
W butiku Nespresso - Warszawa, ul. Nowy Świat 47
godziny otwarcia: poniedziałek – piątek 10.00-19.00, sobota 10.00-17.00,
pod numerem bezpłatnej całodobowej Infolinii 800 51 52 53,
na stronie www: www.nespresso.com/pl
na oficjalnym profilu marki w seriwise Facebook: www.facebook.com/Nespresso