Forum Rynku Gastronomicznego Food Business to jedna z najważniejszych oraz najbardziej prestiżowych konferencji tego typu w Polsce. Wydarzenie organizowane jest już od dziesięciu lat, a każda jego edycja podejmuje najważniejsze i najbardziej aktualne problemy branży HoReCa. Do udziału w prelekcjach i dyskusjach panelowych zaproszeni zostają co roku profesjonaliści z wieloletnim doświadczeniem w sektorze gastronomicznym, a także analitycy i liderzy opinii. Managerowie największych sieci, właściciele mniejszych restauracji oraz firm cateringowych, a także dostawcy mają szansę wspólnie przyjrzeć się najnowszym trendom oraz zastanowić się nad obecną i przyszłą kondycją rynku. Food Business Forum to również świetna okazja do wymiany doświadczeń czy nawiązania nowych kontaktów biznesowych.
Jakość najważniejsza
Tegoroczną edycję konferencji zdominował temat kryzysu w branży. Uczestnicy rozmawiali o trudnościach, które coraz częściej zauważają w swojej codziennej pracy. Podczas panelu „Formaty sukcesu” restauratorzy wspólnie zastanawiali się również nad receptą na problemy branży. Do udziału w dyskusji zaproszony został m.in. Paweł Kwiatkowski, właściciel warszawskiej restauracji Tamka 43, która skutecznie opiera się kryzysowi: „Food Business Forum to bardzo ciekawa inicjatywa, która pozwala poznać różne opinie na temat obecnej kondycji rynku. Liczne dyskusje zgromadziły bowiem szeroką reprezentację branży gastronomicznej – od przedstawicieli dużych sieci nastawionych na klienta masowego, przez restauratorów butikowych, na dostawcach kończąc. Pozwala to spojrzeć na naszą branżę w sposób holistyczny i dostrzec odmienne punkty widzenia. Wspólnie doszliśmy do wniosku, że przyszłością gastronomii jest jakość i elitarność. Tylko najwyższe standardy pozwolą zdobyć nowego Klienta, a tym samym utrzymać się na rynku. W Tamce 43 od zawsze przykładamy wielką wagę do standardów i dbamy o najwyższą jakość usług. Jestem pewien, że to jedyna recepta na sukces.”
Dziesiąta edycja konferencji Food Business Forum zgromadziła ponad dwustu uczestników. Ranga wydarzenia rośnie z roku na rok ponieważ restauratorzy coraz częściej widzą potrzebę wymiany doświadczeń. Inicjatywy, takie jak ta, pozwalają lepiej zrozumieć panujące na rynku zależności.
DOSSIER:
Tamka 43 to kawiarnia, wine bar i restauracja w jednym, która mieści się w modernistycznym budynku Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina w Warszawie. Nowoczesna sceneria doskonale pasuje do serwowanej tam kuchni, która łączy tradycję z nowoczesnością. To zasługa szefa kuchni – Roberta Trzópka – pasjonata smaków na najwyższym poziomie, konesera poszukującego zarówno zaginionych smaków jak i innowacyjnych pomysłów na kuchnię, oparta przede wszystkim na lokalnych i sezonowych produktach, zwolennika gotowania w niskich temperaturach metodą sous-vide. Krótkie i przejrzyste menu, często zmieniana lista dań przygotowywanych z najlepszych polskich i europejskich produktów sezonowych to jego autorski pomysł.
Kontakt prasowy: Beata Grzybek, Anna Głos, MORE PR, ul. Poborzańska 8 lok.14, 03-368 Warszawa, tel. (22) 401 73 73, e-mail: beatagrzybek@more-pr.com, annaglos@more-pr.com