Herbata jest napojem spełniającym wiele różnorodnych funkcji. Doskonale gasi pragnienie, jest nieodłącznym elementem spotkań z rodziną lub znajomymi oraz stanowi dodatek do dobrej książki podczas długich zimowych wieczorów. Dzięki herbacie możemy także pozbyć się uczucia sytości po ciężkostrawnym obiedzie lub późnej kolacji, a także odstresujemy się po dniu ciężkiej pracy.
Dodając odpowiednie składniki do czarnej herbaty możemy stworzyć napój, który będzie nie tylko pysznie smakował, ale także w korzystny sposób oddziaływał na nasz organizm. Eksperci marki Akbar przygotowali przepisy na herbaty doskonale sprawdzające się po sytym posiłku, dzięki którym pozbędziemy się uczucia ciężkości oraz łatwiej zaśniemy.
Orzeźwiająca herbata z kardamonem, cynamonem, miętą i daktylami
Daktyle to owoce niezwykle bogate w minerały i inne składniki odżywcze. Już w czasach starożytnych ceniono ich prozdrowotne właściwości. W związku z tym, iż są bogate w błonnik, regulują pracę układu pokarmowego. Stanowią także naturalne remedium na problemy żołądkowe. W połączeniu z cynamonem, kardamonem i miętą będą idealnym napojem (a jedocześnie deserem) po obfitym posiłku.
Składniki:
· Herbata np. Akbar Pure Ceylon
· Kardamon
· Cynamon
· Świeża mięta
· Kilka suszonych daktyli
Przygotowanie:
2 ziarna kardamonu oraz niewielką ilość cynamonu kruszymy na mniejsze kawałki. Do zaparzacza wrzucamy herbatę, mieszankę przypraw oraz ok. 5 listków mięty i zalewamy wodą o temperaturze ok. 95oC. Parzymy przez 5 minut i przelewamy do filiżanek. Serwujemy z kilkoma daktylami.
Herbata z wiśniami
Wiśnie poza cudownym smakiem i intensywnym aromatem, zawierają w sobie melatoninę – związek odpowiedzialny za zasypianie. Spożywając wiśniową herbatę wieczorem, z większą łatwością zrelaksujemy się i wyciszymy, co zagwarantuje nam spokojniejszy i mocniejszy sen.
Składniki:
· Herbata Akbar Pure Ceylon
· 3-5 suszonych wiśni
· 20 ml soku wiśniowego (najlepiej bez dodatku cukru)
· Opcjonalnie miód do posłodzenia
Przygotowanie:
Do zaparzacza wsypujemy herbatę oraz dodajemy suszone owoce wiśni. Zalewamy wodą o temperaturze 95oC i parzymy przez 5 minut. Przelewamy do filiżanki, dodajemy sok wiśniowy i opcjonalnie łyżeczkę miodu.
Herbata z miętą, pieprzem i kolendrą
Przyprawy mają korzystny wpływ na pracę naszego układu pokarmowego. Pomagają pozbyć się uczucia ciężkości po obfitym posiłku oraz działają pobudzająco.
Składniki:
· Herbata Pure Akbar Ceylon
· Kilka liści mięty
· 3 ziarna kolendry
· 3 ziarna pieprzu
Przygotowanie:
Przyprawy lekko kruszymy w moździerzu lub za pomocą płaskiej strony noża. Dodajemy do herbaty, wsypujemy do zaparzacza, zalewamy wodą o temperaturze 95oC i czekamy 3 minuty. Po tym czasie dodajemy liście mięty, parzymy dodatkowe 2 minuty i nalewamy do kubków.
Smacznego!