Dzień Matki to wyjątkowy czas, w którym dziękujemy mamom za ich miłość i trud włożony w nasze wychowanie. To również znakomita okazja, aby powiedzieć jak bardzo je cenimy i szanujemy. Mimo że sposobów na wyrażanie uczuć jest wiele, zdecydowana większości Polaków (86%) okazuje je przez pieczenie dla bliskich. Dlatego jesteśmy przekonani, że Torcik cytrynowo-limonkowy, przygotowany ot tak… prosto z serca, będzie doskonałym prezentem dla każdej mamy.
Torcik cytrynowo-limonkowy
Składniki:
Ciasto:
· 1 opakowanie ciasta Leśny Mech Delecta
· 3 jaja
· 100 ml oleju
· 50 ml wody
Nadzienie:
· 250 ml śmietanki kremówki
· 250 g mascarpone
· sok z ½ cytryny
· sok z ½ limonki
· skórka starta z 1 cytryny
· 50 g cukru pudru
· 1 owoc granatu
· ½ łyżeczki herbaty matcha
· 100 ml soku jabłkowego do nasączenia
Sposób przygotowania:
1. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180oC bez termoobiegu. Przygotuj Leśny Mech zgodnie z instrukcją na opakowaniu mieszając jaja z wodą, olejem oraz zawartością torebki z ciastem. Masę przelej do tortownicy i wstaw całość do piekarnika na 30 minut. Po upieczeniu odstaw do całkowitego ostudzenia. Chłodne ciasto przekrój na trzy blaty.
2. Zmiksuj ser mascarpone z sokiem z cytryny i limonki, cukrem oraz skórką z cytryny (zostaw część skórki do posypania wierzchu ciasta). Ubij kremówkę na sztywno. Do kolejnej miseczki wlej wodę, wsyp zawartość torebki z mieszanką do masy śmietanowej i miksuj przez 1 minutę. Następnie dodaj mieszankę do ubitej śmietany i wymieszaj całość. Dodaj śmietanę do sera mascarpone i miksuj na najniższych obrotach aż do połączenia wszystkich składników.
3. Nasącz każdy z blatów sokiem jabłkowym, przełóż kremem (zostaw 2 łyżki kremu do dekoracji) i przykryj kolejnym blatem. Wierzch ciasta także pokryj kremem i posyp skórką cytrynowa. Odłożoną część kremu połącz z herbatą matcha, udekoruj szprycą wierzch torciku i posyp całość ziarnami granatu.
*Dane: Panel badawczy Ariadna, na zlecenie marki Delecta