Salud! – wznieśmy toast za zdrowie
Hiszpanie zarażają pogodą ducha, dobrym humorem i chęcią do zabawy. Nieodzownym elementem fiesty jest również oliwka, czyli królowa przystawek, która jest składnikiem niemal każdego hiszpańskiego dania. Świetnie smakuje zarówno solo jak i w towarzystwie. Oprócz dawki pozytywnej energii, kryje w sobie niewiele kalorii (tylko 150 kcal na 100g), oraz całe bogactwo wartości odżywczych, witamin i mikroelementów. Ponadto idealnie nadaje się do drinków, sałatek, koreczków, pizzy czy kanapek. Na najbliższe Święto Niepodległości proponujemy towarzystwo hiszpańskiej oliwki, dzięki której w kilka minut wyczarujemy proste i smaczne dania, które sprawią, że poczujemy smak hiszpańskiej fiesty!
Hiszpańskie Czarne Oliwki z ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
• Hiszpańskie czarne oliwki
• pomidorki koktajlowe
• świeży ogórek, posiekany w drobną kostkę
• świeże listki oregano
• sól morska
• świeżo zmielony czarny pieprz
• posiekana natka pietruszki
Sposób przyrządzenia: Pokrój pomidorki
koktajlowe w ćwiartki. Następnie dodaj wszystkie inne składniki oprócz pietruszki, delikatnie mieszając. Odstaw do lodówki na godzinę, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.Danie tuż przed podaniem oprósz posiekaną pietruszką i dobrze wymieszaj.
Wytrawne Martinii z Hiszpańską zielona oliwka
Składniki:
• 50 ml ginu
• 50 ml wytrawnego wermutu
• 2 zielone oliwki
• Kostki lody
• Sok z cytryny
Sposób przyrządzenia: Do shakera wkładamy kilka kostek lodu, wlewamy alkohol i wstrząsamy. Przelewamy
do wysokiego kieliszka koktajlowego. Dodajemy odrobinę soku z cytryny oraz zielone oliwki. Drinki podajemy ozdobione cienko skrojonymi paseczkami skórki cytrynowej.
Salud!
Więcej informacji na temat hiszpańskich oliwek na: www.hiszpanskieoliwki.pl
Bądź z nami też na: www.facebook.com/HISZPANSKIEOLIWKI
Kontakt: Agata Falęcka, Contrust, tel.: 501-121-701, e-mail: a.falecka@contrust.pl