Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2019-02-26

A A A POLEĆ DRUKUJ

Przez żołądek do serca – pomysły na walentynkową kolację we dwoje

 

Przed nami walentynki, czyli światowy dzień wszystkich zakochanych. Jak zaskoczyć drugą połówkę? Romantyczna kolacja we dwoje i wspólne gotowanie to punkt obowiązkowy tego dnia. Jakie menu przygotować, by walentynki na długo zapadły w naszych wspomnieniach? Podpowiadamy.

Zbudować atmosferę i nastrój

W przygotowaniu niezapomnianego wieczoru warto zacząć od zadbania o odpowiedni nastrój. Walentynki kojarzą się z czerwienią, dlatego postawmy na dodatki i akcenty w odcieniach tego koloru. Ozdobienie mieszkania czy domu w walentynkowe akcesoria to dobry sposób na pokazanie, że zależy nam na drugiej osobie. Spróbujmy wykonać je samodzielnie, przygotowując m.in. girlandy i lampiony. Zapewnią one romantyczny klimat, a w połączeniu z przygaszonymi światłami i świecami zapachowymi wprowadzą odpowiedni nastrój. Nie zapomnijmy o ulubionej muzyce, która przywoła dobre wspomnienia i chwile spędzone razem. Przygotowując kolację, zadbajmy także o odpowiednią dekorację stołu – wspólne pamiątki i czerwone akcenty dopełnią walentynkową atmosferę. Pamiętajmy, by dekorować z umiarem i pozostawić miejsce na danie główne!

Przez żołądek do serca

W tym starym powiedzeniu jest wiele prawdy, dlatego w tym dniu zadbajmy o wyjątkowe menu, które zaskoczy ukochaną osobę. Lekkie dania w oryginalnym wykonaniu z pewnością staną na wysokości zadania. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie kolacji wspólnie, co zapewni doskonałą zabawę. Zaprośmy więc swoją połówkę do kuchni i razem wyczarujmy walentynkowe dania.

 

Na start - sałatka z polędwiczkami w ziołowym dressingu

Składniki na sałatkę:

  • 1 opakowanie mixu sałat
  • 1 słoik czarnych oliwek
  • 1 opakowanie mozzarelli (w kulce)
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • pół cebuli szalotki
  • kilka suszonych pomidorów
  • polędwiczki panierowane z kurczaka marki Konspol

 

Składniki na dressing:

  • oliwa z oliwek
  • ocet winny
  • liście pietruszki
  • gałązka tymianku (lub szczypta suszonego)

 

Przygotowanie:

Mix sałat wrzucić do miski. Oliwki i pomidorki przekroić na połówki, mozzarellę w kostkę i dodać do miski. Szalotkę pokroić w pióra lub drobną kostkę. Polędwiczki z kurczaka marki Konspol pokroić w mniejsze paski, następnie podgrzać na patelni lub w mikrofali zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wymieszać z pozostałymi składnikami.

 

Dressing:

Trzy łyżki oliwy i octu winnego wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodać posiekane liście ziół, dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Można użyć także mieszanki suszonych ziół prowansalskich. Tak przygotowanym dressingiem polać sałatkę i całość wymieszać.  

 

Danie główne – paprykowa zapiekanka z gryosem z kurczaka

Składniki:

  • opakowanie gyrosa paprykowego z kurczaka marki Konspol
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g parmezanu lub mozzarelli w wiórkach
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • garść pokrojonych czarnych oliwek
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Pieczarki, cebulę i czosnek poszatkować, doprawić do smaku i podsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Pomidory pokroić w plastry. W naczyniu żaroodpornym ułożyć gyrosa z kurczaka marki Konspol oraz dodać podsmażone pieczarki z cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Udekorować na wierzchu plastrami pomidora. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut do czasu aż warzywa będą miękkie. Na 5 minut przed końcem, całość posypać serem i zapiecz.

 

Na dokładkę - Mousaka z curry i mleczkiem koksowym

Składniki:

  • 3 bakłażany
  • 200 g mozzarelli (najlepiej w wiórkach)
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 200 g kiełbasy wiejskiej z kurczaka Konspol Natura
  • 100 g pomidorów w puszce
  • puszka mleczka kokosowego
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki curry
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 g imbiru
  • 1 pęczek kolendry

 

Przygotowanie:

Bakłażany pokroić w długie plastry i zgrillować na patelni z odrobiną oliwy, odłożyć na bok. Imbir i cebulę posiekać, a następnie zeszklić na oliwie. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę, a kiełbasę wiejską z kurczaka marki Konspol w plastry. Wrzucić całość na patelnię, zalać pomidorami z puszki i dusić przez około 10 min, na koniec udekorować posiekaną kolendrą. Na osobnej patelni przesmażyć masło z mąką do zarumienienia. Dodać kilka łyżek mleczka kokosowego do uzyskania gęstego sosu. Doprawić do smaku solą, pieprzem, curry i imbirem. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwy – plastry bakłażana, sos pomidorowy z warzywami i kiełbasą oraz mozzarella. W ten sposób przygotować trzy warstwy, z czego ostatnią przykryć makaronem, polać sosem kokosowym i posypać większą porcją startego sera.  Przykryć naczynie folią aluminiową i piec w 180 stopniach przez około 15 minut.

 

Podczas waszego wieczoru nie może zabraknąć lampki szampana, gier planszowych czy ulubionych filmów – w końcu to doskonała okazja do świętowania. Nie zapomnijcie o deserze, jednak to pozostawiamy już waszej wyobraźni.





Słowa kluczowe:Konspol

Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS