Jak stworzyć pyszne konfitury? Wykorzystując zaangażowanie, wyobraźnię i pasję tworzenia do śliwek bez pestek Hortex dodajemy kakao i cukier waniliowy, truskawki bez szypułek Hortex łączymy z pomarańczą i kokosem lub kawą, by dodać pikanterii wiśnie bez pestek Hortex komponujemy z czekoladą i chili, dodajemy cukier i gotujemy. Gorące konfitury przekładamy do słoiczków. Teraz niezależnie od pory roku przygotowanie smakowitych przetworów możliwe jest dzięki w pełni naturalnym, mrożonym owocom.
Jak powstają pyszne owoce przez cały rok?
Do stworzenia mrożonych owoców Hortex Śliwek bez pestek Hortex, Truskawek bez szypułek Hortex i Wiśni bez pestek Hortex starannie wybrano najwyższej jakości owoce. Umyto je i zamrożono tuż po zbiorach. Dzięki wykorzystaniu najnowszej technologii głębokiego, szokowego (bardzo szybkiego) mrożenia, zachowują smak i walory zbliżone do świeżych owoców. Doskonale smakują przez cały rok, tuż po rozmrożeniu. Dodając do nich szczyptę zaangażowania i pasji tworzenia przygotujemy pyszne konfitury, które umilą każdy dzień.
Sugerowane ceny mrożonych owoców za opakowanie 450 g:
- Śliwki bez pestek Hortex - 4,99 PLN
- Truskawki bez szypułek Hortex - 7,49 PLN
- Wiśnie bez pestek Hortex - 6,49 PLN
Konfitura z mrożonych śliwek w czekoladzie
- Śliwki bez pestek Hortex- 900 g (2 opak)
- Cukier – 200-250 g
- Kakao- 50g
- Cukier waniliowy- 50 g
Śliwki wsypać do garnka i podgrzewać bez pokrywki, na małym ogniu ok. 1,5 godziny, od czasu do czasu dokładnie mieszając. Po tym czasie śliwki „rozpadną się” i w znacznym stopniu zagęszczą. Zdąć je z ognia i pozostawić do całkowitego ostudzenia -nie przykrywać, aby mogła odparować woda - najlepiej na całą noc. Rano ponownie podgrzeć na małym ogniu, tym razem częściej mieszając, aby dość gęsta konfitura nie przywarła do dna. Po ok. 1 godzinie jest wystarczająco gęsta. Dodać cukier, dokładnie wymieszać. Kakao wraz z cukrem wanilinowym rozpuścić w jak najmniejszej ilości wrzątku, tak aby miało konsystencję gęstej śmietany i wlać do konfitury stale mieszając Trzymać na ogniu 5 - 10 minut. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i odwrócić do góry dnem na kilkanaście minut. Po całkowitym wystudzeniu przenieść w chłodne miejsce.
Pikantna konfitura z mrożonych wiśni z czekoladą i chili
- Wiśnie bez pestek Hortex – 900 g (2opak)
- Cukier - 350 g
- Chili 1 sztuka
- Sok z 1 cytryny
- Czekolada gorzka- 100 g
Wiśnie zasypać cukrem, gotować ciągle mieszając, aż sok odparuje i dżem zgęstnieje. Czekoladę roztopić w wodzie, dodać do konfitury, wymieszać. Dodać sok z cytryny. Papryczkę przekroić na pół, wyjąć pestki, połówki chilli włożyć do rondla z konfiturą, podgotować razem kilka minut, następnie wyjąć papryczkę (chili można posiekać i pozostawić w konfiturze). Gorącą konfiturę nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić, postawić do góry dnem na kilkanaście minut . Po całkowitym wystudzeniu przenieść w chłodne miejsce.
Konfitura z mrożonych truskawek z nutą kokosową
- Truskawki bez szypułek Hortex- 900 g
- Cukier – 200 g
- Wanilia laski – 2 szt
- Skórka pomarańczowa kandyzowana-100 g
- Wiórki kokosowe – 50 g
- Malibu- 100 ml
Truskawki wrzucić do garnka i zasypać cukrem. Gotować na dużym ogniu przez kilka minut, aż puszczą sok. Zmniejszyć ogień i gotować powoli mieszając od czasu do czasu. Laski wanilii przeciąć wzdłuż i wydłubać z nich ziarenka. Wrzucić je bezpośrednio do gotujących się truskawek. Dodać skórkę pomarańczową i wiórki kokosowe. Pod koniec gotowania, po upływie ok. godziny, gdy konfitura będzie miała odpowiednią, gęstą konsystencję dodać Malibu. Pomieszać i podgrzewać je jeszcze kilka minut .
Gorącą konfiturę nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić, postawić do góry dnem na kilkanaście minut.
Po całkowitym wystudzeniu przenosimy w chłodne miejsce.
Letni dżem z mrożonych truskawek z nutą kawową
- Truskawki bez szypułek Hortex- 900g
- Cukier- 250-300 g
- Cukier wanilinowy- 35 g
- Kawa rozpuszczalna- 20g
- Likier typu Kahlúa- 100 ml
Truskawki przełożyć do garnka i dosypać do nich cukier, wymieszać. Gdy truskawki puszczą sok przestawić garnek na palnik i gotować na małym ogniu. W trakcie gotowania dosypać do podgrzewanych truskawek z cukrem kawę rozpuszczalną. Całość mieszać gotując. Truskawki podgrzewać około godziny, aż owoce stracą swoją strukturę i powstanie z nich słodka masa z lekko wyczuwalnymi kawałkami truskawek. Na końcu dodać likier kawowy i gotować jeszcze około 5 minut. Gorącą konfiturę nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić, postawić do góry dnem na kilkanaście minut. Po całkowitym wystudzeniu przenosimy w chłodne miejsce.
dostarczył infoWire.pl