Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2012-07-27

A A A POLEĆ DRUKUJ

Rafinowany czy tłoczony na zimno?

150x110
W którym oleju więcej kwasów omega – 3? Często głoszona jest teza, że oleje rzepakowe tłoczone na zimno zawierają o wiele więcej kwasów omega-3, w porównaniu z olejami rafinowanymi. Tezę tą postanowili zweryfikować naukowcy z Instytutu Biotechnologii i Przemysłu Rolno – Spożywczego. Przeprowadzili niezależne badania oleju rzepakowego rafinowanego i tłoczonego na zimno, w celu porównania zawartości kwasów omega-3. Wyniki wskazują, że zawartość kwasów omega-3 w olejach rafinowanych jak i tłoczonych na zimno jest na tych samych poziomach!

Przedmiotem badania przeprowadzonego przez ekspertów z Instytutu Biotechnologii i Przemysłu Rolno – Spożywczego, była ocena zawartości kwasów omega- 3 w oleju rzepakowym rafinowanym
i tłoczonym na zimno.

W teście naukowcy badali pięć najbardziej popularnych marek olei rzepakowych rafinowanych, porównując je z dwoma olejami tłoczonymi na zimno. Badania wykazały, że zawartość kwasu omega-3 w olejach rafinowanych wahała się od 7% do 9%, natomiast w olejach tłoczonych na zimno od 8,3% do 9,2%.

Z badania wynika, że zawartość kwasów omega-3 w olejach rafinowanych i nierafinowanych jest porównywalna. Niesłuszne jest również twierdzenie, ze oleje rzepakowe rafinowane są uboższe
w kwasy omega -3 w porównaniu z olejami tłoczonymi na zimno.

Badania wykazały jeszcze jedną istotną kwestię, dotyczącą wpływu okresu przechowywania oleju na zawartość w nim kwasu omega – 3. Okazało się, że czas przechowywania nie wpływa na poziom zawartych w oleju kwasów omega – 3. O ich poziomie decyduje przede wszystkim skład kwasów tłuszczowych nasion oraz czynniki hodowlane i środowiskowo – uprawne. Dzięki takim wynikom udało się obalić mit, że olej rzepakowy ze sklepowej półki różni się od tego, który dopiero zdjęto z linii produkcyjnej w fabryce.

Komentarz profesora Krzysztofa Krygiera – Przewodniczącego Rady Programowej kampanii "Pokochaj olej rzepakowy"

Badania przeprowadzone na olejach rzepakowych o różnym pochodzeniu (5 producentów) i różnych metodach produkcji (tłoczony na zimno oraz rafinowany) wykazały bardzo zbliżony skład kwasów tłuszczowych. Odnosi się to szczególnie do dwóch grup tych kwasów:

1. Najbardziej niekorzystnych żywieniowo kwasów nasyconych: zawartość ta wyniosła jedynie ok. 7% czyli - jak wiadomo - najmniej ze wszystkich olejów!! Przy czym wspomniana zawartość jest bardzo zbliżona we wszystkich badanych olejach.

2. Najbardziej korzystnych i deficytowych w polskiej diecie kwasów omega-3, których z kolei w oleju rzepakowym jest najwięcej, spośród powszechnie dostępnych olejów. Ich zawartość wyniosła od 7 do 9% czyli utrzymała się na typowym poziomie. Należy podkreślić, że wartości te nie różnią się pomiędzy olejami rafinowanym a tłoczonymi na zimno.

Potwierdza to powszechnie znaną opinię, że sposób produkcji olejów, niezależnie do tego czy produkowane są na zimno czy poprzez rafinację, nie ma istotnego wpływu na skład zawartych w nich kwasów tłuszczowych. Interesujący jest fakt, że na skład kwasów tłuszczowych w olejach nie miał wpływu czas ich przechowywania. Potwierdza to znaną wysoką odporność oleju rzepakowego na utlenianie oraz fakt, że producenci prawidłowo określili okres przydatności do spożycia tych olejów.




Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS