Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2016-03-23

A A A POLEĆ DRUKUJ

Rodzinne przygotowania do Wielkanocy!

150x110

W okresie przedświątecznym zwykle mamy pełne ręce pracy – zakupy, sprzątanie, gotowanie, czy dekorowanie domu… obowiązków jest naprawdę sporo! Aby więc zdążyć ze wszystkim na czas i jeszcze przed świętami cieszyć się miłą, rodzinną atmosferą warto w wielkanocne przygotowania włączyć także naszych najbliższych. W świąteczne obowiązki chętnie angażuje się aż 36% dzieci, zwykle pomagając w przygotowywaniu wielkanocnej święconki. Panie domu w tym okresie mogą liczyć również na wsparcie partnera. Aż 55% mężczyzn włącza się do przedświątecznych prac, zwykle pomagając w przygotowaniu świątecznych potraw*.

Każdy z nas przepada za miłą atmosferą Świąt Wielkanocnych, której zwykle towarzyszy budząca się do życia, wiosenna aura. Zanim jednak rozsmakujemy się w wielkanocnych potrawach i wspólnie będziemy cieszyć się spotkaniami w rodzinnym gronie, przed nami jeszcze trudne zadanie! Przedświąteczne obowiązki – jest ich naprawdę sporo - sprzątanie, zakupy, gotowanie… Aby nie tylko święta, ale i okres przedwielkanocny upłynął w miłym nastroju warto zaplanować je z odpowiednim wyprzedzeniem i podzielić między domowników. W świątecznych pracach chętnie uczestniczy, aż 55% mężczyzn, zwykle angażując się w robienie zakupów (64%) i pomoc w gotowaniu tradycyjnych potraw (46%). Panie domu w tym okresie mogą liczyć również na wsparcie dzieci, które najczęściej biorą czynny udział w dekorowaniu święconki (67%), mniej niż połowa z nich uczestniczy natomiast w przygotowywaniu wielkanocnych dań. Jak wynika z badania konsumenckiego przeprowadzonego na zlecenie marki WINIARY ulubionymi potrawami pociech, które pojawiają się w tym okresie na świątecznym stole są tradycyjne jajka (48%) i wielkanocna babka (32%)*. W tym roku zaprośmy więc dzieci do kuchni i zaangażujmy je w przygotowanie tych potraw, które najbardziej lubią!

Jajka na wielkanocnym stole to nieodzowny element, my proponujemy wspólne przygotowanie tych w sosie majonezowym! Do ich przyrządzenia potrzebujemy: 200 ml Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, 100 ml jogurtu naturalnego, po łyżce posiekanego szpinaku, koperku i szczypiorku, 50 g szynki konserwowej, 2 łyżki kukurydzy konserwowej, soli, pieprzu oraz ośmiu ugotowanych na twardo jaj. Na początek szynkę kroimy w kostkę. W tym czasie możemy poprosić nasze pociechy o to by wymieszały Majonez Dekoracyjny WINIARY z jogurtem, szpinakiem, koperkiem, szczypiorkiem, kukurydzą oraz szynką. Następnie doprawiamy przygotowany sos solą i pieprzem. Wystarczy jeszcze obrać jajka, przekroić je na połówki, ułożyć na półmisku, polać wspólnie zrobionym sosem i pyszna przystawka na wielkanocny stół gotowa!

Nie każdy z nas wie, że Majonez Dekoracyjny WINIARY możemy wykorzystać także podczas przygotowania ulubionej pozycji ze świątecznego menu dzieci - babki cytrynowej. Do jej przyrządzenia oprócz Majonezu Dekoracyjnego WINIARY potrzebne nam będą: łyżeczka Proszku do pieczenia WINIARY, pół szklanki mąki ziemniaczanej i mąki pszennej, 1,5 cytryny, 4 jajka, ¾ szklanki cukru, 200 g cukru pudru oraz 3 łyżki wrzącej wody. Mąkę z Proszkiem do pieczenia WINIARY przesiewamy do miski, w tym samym momencie zaproponujmy naszym pociechom małą zabawę w oddzielanie żółtek od białek i nauczmy je tej nie zawsze łatwej sztuki! Gdy nasze pociechy mają już swoje zajęcia my w tym czasie odparzamy cytryny i ścieramy skórkę. Świeżo oddzielone białka ubijamy na sztywną pianę, oczywiście z pomocą naszych małych pomocników. Następnie dodajemy cukier i ubijamy na najwyższych obrotach przez około 1-2 minuty. Dodajemy żółtka i skórkę z cytryny i znów miksujemy. Później masę jajeczną z mąką mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy Majonez Dekoracyjny WINIARY, sok z połowy cytryny i znów mieszamy. W międzyczasie nasze pociechy smarują formę do babki masłem i posypują ją bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C. Pieczemy przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy na 2-3 minuty w formie, następnie odwracamy ją do góry dnem i pozostawiamy do odparowania. W tym czasie możemy przygotować lukier. Mieszamy ze sobą sok z połowy cytryny, cukier puder i wrzącą wodę, a następnie smarujemy gorącą babkę. W ten sposób pyszny świąteczny deser mamy gotowy! Smacznego!

* Badanie konsumenckie „Odkrywamy smaki rodzinnych chwil”, przeprowadzone przez firmę Millward Brown na zlecenie marki WINIARY, 2014.

Po więcej pomysłów na Wielkanocne dania zapraszamy na www.winiary.pl.


dostarczył infoWire.pl




Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS