Uroczysta kolacja, która podkreśli wyjątkowe chwile, wcale nie musi być trudna. Każdy poradzi sobie z przygotowaniem lekkich i smacznych dań, pod warunkiem, że skomponuje odpowiednie menu. Skoro Cezar pod presją czasu wymyślił kultową dzisiaj sałatkę, dlaczego nie pójść w jego ślady?
Sałatka Cezara, czyli w swej podstawowej wersji kompozycja sałaty rzymskiej, grzanek, parmezanu i sosu czosnkowego, miała powstać w latach 20. XX wieku. Jej autorstwo przypisuje się włoskiemu emigrantowi - Caesarowi Cardiniemu, właścicielowi restauracji w Tihuanie w Meksyku. Pewnego dnia, gdy wszystkie stoliki zostały zajęte przez głodnych gości, a zapasy w spiżarni zaczęły się kurczyć, sięgnął on po składniki, które miał pod ręką. Naprędce połączył kilka z nich i tak powstała sałatka, którą dzisiaj, w różnych wariantach, można dostać niemal w każdej szanującej się restauracji.
Spotkamy wersję sałatki Cezara z grillowanym kurczakiem, krewetkami, łososiem i cząstkami ugotowanego na twardo jajka. Jeśli nie planowałaś wystawnej kolacji, a masz w lodówce filety drobiowe, sałatę, kawałek bagietki i dobry olej rzepakowy - na przykład Beskidzki, podaj swoją interpretację słynnego „Cezara”!
Podsmażaj na dobrym oleju
Filety z kurczaka dopraw solą i pieprzem, skrop rzepakowym olejem Beskidzkim i podsmaż na patelni na złoty kolor. Olej rzepakowy to idealny tłuszcz do krótkiego smażenia, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia. To znaczy, że można podgrzewać go do wysokiej temperatury, zanim zacznie się palić, wydzielać dym i nieprzyjemny zapach, które wpływają negatywnie na smak i walory zdrowotne smażonej potrawy. Olej Beskidzki przyda się także do podsmażenia grzanek z pokrojonej bagietki lub bułki.
Sos do sałatki
Aby przygotować sos do sałatki, utrzyj w miseczce kilka łyżek rzepakowego oleju Beskidzkiego, ząbek czosnku, żółtko, łyżkę ostrej musztardy i sok z cytryny. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Jeśli lubisz posmak rybny, dodaj do sosu posiekane fileciki anchois. Świetnym dodatkiem będzie utarty parmezan lub inny twardy ser o wyrazistym smaku. Sos powinien mieć konsystencję gładkiej emulsji. Olej rzepakowy, np. Beskidzki to idealny wybór do sałatek. Zawiera najwięcej kwasów omega-3 (kwas linolenowy) spośród olejów roślinnych. Pod tym względem ustępuje tylko olejowi lnianemu. Oliwa z oliwek ma ich dziesięciokrotnie mniej niż olej rzepakowy! Co więcej, w oleju rzepakowym relacja kwasów omega-6 do omega-3 wynosi około 2:1 i jest niemal idealna z punktu widzenia naszych potrzeb żywieniowych.
Grande finale!
Umyte i osuszone listki sałaty rzymskiej ułóż na talerzu. Udekoruj pokrojonym w plastry filetem z piersi kurczaka, posyp grzankami i polej sosem. Voila! Prawda, że to nie takie trudne? Twoja romantyczna kolacja musi się udać. Pożywna sałatka, dzięki składnikom wysokiej jakości, doda energii lecz nie obciąży nadmiernie żołądka.
***
Olej Beskidzki Spółki Bielmar to czysty olej rzepakowy, tłoczony przez polskiego producenta z nasion rzepaku o obniżonej zawartości kwasu erukowego, a następnie poddawany rafinacji, czyli oczyszczaniu.
Odznacza się wysoką wartością odżywczą ze względu na zawartość składników takich, jak:
· jednonienasycony kwas oleinowy - 65%
· NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe) - 26%, w tym 33% stanowi wielonienasycony kwas linolenowy z grupy omega-3, pozostałą część stanowi kwas linolowy z grupy omega-6.
· witamina E (tokoferol) - 63mg/100g
Doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia oraz przygotowywania sosów i dressingów do sałatek.
Olej Beskidzki Spółki Bielmar jest dostępny w butelkach o pojemności: 0,5l, 1l, 3l i 5l.
Sugerowana cena detaliczna za butelkę o pojemności 1l to ok. 6,85 zł.