Imbir w krajach azjatyckich to podstawowy dodatek do potraw i roślina lecznicza. Pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, walczy z cellulitem. Leczy przeziębienia, zawiera substancje przeciwzapalne, przynosi ulgę chorym stawom, ma działanie rozgrzewające.
Masala Chai jest to najpopularniejsza, spotykana powszechnie również w świecie zachodnim, forma przygotowania aromatycznej indyjskiej herbaty ćaj o ostrym smaku. Słowo masala w języku hindi oznacza przyprawę.
W Indiach każda rodzina kultywuje swoją własną metodę przygotowania masala ćaj. I chociaż nie istnieje jeden precyzyjny przepis, bazę stanowią: czarna, mocna herbata, mleko, cukier lub miód, przyprawy: kardamon, cynamon, imbir, pieprz, goździk i inne.
Również sam proces przygotowania może być różny. Zazwyczaj jednak polega on na doprowadzeniu do wrzenia zestawu przypraw z dodatkami słodzącymi, a następnie dodaniu herbaty i mleka oraz ponownym doprowadzeniu do wrzenia, po czym pozostawieniu całości na kilka minut do zaparzenia.
Sieć „Czas na Herbatę” ma w swojej ofercie Masala Chai w skład której wchodzi herbata Assam Dekorai z dodatkiem imbiru, kardamonu, trawy cytrynowej, cynamonu, goździka, czerwonego pieprzu, anyżu i gałki muszkatołowej. Filiżanka tak aromatycznej herbaty rozgrzeje nas na pewno i wprowadzi w pozytywny nastrój.