Najszybszym sposobem na rozgrzanie się jest wypicie gorącej herbaty. Najlepiej nadaje się do tego herbata czarna. Zielona, mimo iż ogólnie jest zdrowsza, ma niestety właściwości wychładzające. Popularnie czarną herbatę przyrządza się z sokiem malinowym lub cytryną i miodem czy też imbirem. Natomiast niewielu pamięta o pigwie, nazywanej „polską cytrynką”, którą również można dodać do herbaty. - Pigwa jest bogata nie tylko w witaminy, ale i w kwasy organiczne. Posiada witaminy A, C i z grupy B, wiele cennych substancji np. wapń, magnez, fosfor. Wzmacnia odporność i pobudza trawienie. Korzystnie wpływa na pracę serca i obniżenie ciśnienia krwi - wylicza zalety owocu Barbara Stelmach z firmy Eterno , której „Pigwa do herbaty” i „Syrop malinowy z miodem” mogą pochwalić się prestiżowym certyfikatem „Doceń polskie”. Wyróżnienie to przyznawane jest przez niezależnych ekspertów, w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, realizowanego pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Godło programu otrzymują jedynie artykuły spożywcze wysokiej jakości. Loża Ekspertów przyznaje dodatkowo tytuł TOP PRODUKT, zarezerwowany dla wyrobów, które uzyskały maksymalną liczbę punktów. Wyróżnieniem tym uhonorowano m.in. produkty firmy Eterno. Jak zaznacza Barbara Stelmach syropy firmy Eterno wytwarzane są tylko z naturalnych składników. - W czasie zwiększonej zachorowalności należy wzmacniać system odpornościowy, a najlepsze są naturalne metody. Dlatego w zimowe dni, aby zabezpieczyć się przed chorobami, polecamy pić herbatę z pigwą, która ma właściwości antybakteryjne oraz dobroczynnie wpływa na układ krwionośny. Żeby jeszcze bardziej wzmocnić działanie można dodać łyżeczkę miodu. Również ze względów zdrowotnych połączyliśmy w syropie malinę z miodem. Składniki te były stosowane przez nasze babcie dla poprawy samopoczucia i rozgrzania. Ich połączenie daje niesamowity smak – dodaje Barbara Stelmach. Nawet najlepsza herbata nie zastąpi sycącego posiłku. Oczekiwanie na rozgrzewającą i pożywną potrawę może uprzyjemnić małe co nieco. Wbrew powszechnej opinii słodkości lepiej jeść przed głównym posiłkiem, gdyż cukier szybciej się trawi i rozgrzewa żołądek, dodatkowo pobudzając apetyt. Deser spożywany po obiedzie spowalnia trawienie. Smacznym „starterem” może być „Śliwka Nałęczowska” Firmy Cukierniczej „Solidarność” Apetyczny wyrób „Solidarności” otrzymał certyfikat „Doceń polskie” nie tylko ze względu na swoje walory smakowe. Jedną z głównych cech tej czekoladowej przekąski jest bowiem zawartość substancji odżywczych i energetycznych. Kardamon, imbir czy kurkuma to rozgrzewające przyprawy, dodające potrawom wyraźnego aromatu. Doskonale komponują się z wieloma artykułami spożywczymi, chociażby brązowym ryżem. Ten gatunek ryżu dostępny jest w większości supermarketów, na przykład w sieci sklepów Intermarche , której produkty zdobyły certyfikat „Doceń polskie” w kategorii marki własne. Ponad 80 artykułów spożywczych sprzedawanych jako marki własne Intermarche zdobyło uznanie Loży Ekspertów. Jednym z takich produktów jest właśnie brązowy ryż. Żeby ryż nabrał właściwości rozgrzewających przed gotowaniem prażymy go w gorącym garnku, a potem dolewamy do niego wrzątek. Tuż przed końcem gotowania (po około 40 minutach) dodajemy rozgrzewające przyprawy. Potrawa nabierze słodyczy po dodaniu miodu lub suszonych owoców. Taki posiłek warto przygotować jeszcze przed naszym wyjściem z domu i pozostawić pod ciepłą kołderką do naszego powrotu, żeby nie tracić czasu i energii na jego sporządzanie po wyczerpującym dniu. Zima to trudny czas nie tylko dla zmarzluchów. Ciepłe ubranie i rozgrzewające posiłki pomogą przetrwać najzimniejsze dni. Byle do wiosny! * * * PRZEPIS I: Brązowy ryż na słodko: Składniki: 100 gr brązowego ryżu wrzątek (tyle, by sięgał ok 2 cm powyżej poziomu ryżu) garść suszonych owoców (mogą to być: rodzynki, śliwki, morele, figi) kilka kropel soku z cytryny po szczypcie: kardamonu, suszonego imbiru, soli, kurkumy Wykonanie: Do rozgrzanego garnka wsypujemy brązowy ryż i mieszając go na wolnym ogniu czekamy, aż zacznie pachnieć. Ostrożnie zalewamy go wrzątkiem i przykrywamy pilnując by nie kipiał. Trzeba pamiętać o tym, że brązowy ryż gotuje się nieco dłużej niż biały. Po około 30 minutach, zanim ryż wchłonie całą wodę, dodajemy do niego pozostałe składniki w następującej kolejności: garść suszonych owoców, kardamon, suszony imbir, sól, kilka kropel soku z cytryny i kurkumę. Wszystko mieszamy i gotujemy do miękkości. Na koniec, gdy ryż troszkę ostygnie, możemy dodać do niego miód. PRZEPIS II: Wykwintne pieczone jabłka: Składniki: 4 kwaskowe jabłka 1 słoik „Pigwa do herbaty” 1 laska cynamonu w wersji słodszej – 4 łyżeczki miodu Wykonanie: Umyte jabłka należy wydrylować, tak aby nie uszkodzić dna. Do każdego z nich włożyć parę łyżeczek pigwy ze słoiczka, polać łyżeczką miodu, zalać syropem pigwowym. Wstawić do piekarnika na 180 stopni C. Piec około 10 -15 minut, sprawdzać czy jabłka za bardzo się nie zarumieniają, w czasie pieczenia można polewać resztą syropu ze słoika. Po wyjęciu zetrzeć na tarce cynamon. Podawać na gorąco. Dla urozmaicenia można dodać bitą śmietanę. (przepis pochodzi z bloga Eterno od kuchni http://przysmakieterno.blogspot.com/)
* * * ZDJĘCIE: PODPIS : „Pigwę do herbaty” firmy Eterno można wykorzystać np. do przygotowania wykwintnych pieczonych jabłek. (fot. Eterno) * * * Ogólnopolski Program Promocyjny "Doceń polskie" Program „Doceń polskie” ma na celu promocję wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Związek Polskie Mięso czy Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Honorowy patronat nad programem „Doceń polskie” sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.