Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2016-02-24

A A A POLEĆ DRUKUJ

Różne odcienie jednej herbaty

Nie od dzisiaj wiadomo, że herbata niejedno ma imię – a w zasadzie kolor i smak. Pomimo wykorzystywania tych samych liści przy produkcji zielonej i czarnej odmiany tego napoju, obydwa otrzymywane napary zasadniczo różnią się zarówno intensywnością aromatu oraz barwą. Co jest tego przyczyną?

Barwa herbaty zależy przede wszystkim od stopnia jej fermentacji. Według głównej klasyfikacji używanej przez chińskie społeczeństwo istnieje „sześć wielkich rodzajów”: zielona, biała, żółta, turkusowa, czerwona i czarna. Wspomniana jednak klasyfikacja herbat odbierana jest zgoła inaczej przez europejskich wielbicieli herbaty! I tak na przykład uznawane za czerwone przez Chińczyków herbaty w Europie nazywane są po prostu czarnymi. Z kolei herbaty Oolong, które w Polsce zaliczane są do herbat czerwonych w Chinach uznawane są za turkusowe. Kluczowe są trzy czynniki: proces fermentacji, rodzaj herbaty i długość parzenia. To one odgrywają w przypadku herbaty największą rolę.

Najpopularniejsza czarna herbata swój głęboki i intensywny smak zawdzięcza dłuższemu procesowi fermentacji. Zgodnie z legendą została ona odkryta przez… przypadek! Podczas transportu z Chin do Anglii przewożone liście zielonej herbaty zamokły i sfermentowały, w wyniku czego nabrały brązowego koloru. Smak, który wówczas odkryto tak bardzo przypadł do gustu wielbicielom tego napoju, że postanowiono wykorzystać ten proces do jej dalszej produkcji. Jednak nie tylko fermentacja wpływa na intensywność smaku i odcień herbaty. Są one zależne także od takich czynników jak twardość wody, jakość herbaty oraz stopień rozdrobnienia liści. Aby uzyskać wyjątkowo mocny aromat należy parzyć czarną herbatę przez okres 3,5 do 5 minut. Co istotne, jej najlepszy aromat utrzymuje się jedynie przez pierwsze 6 minut!

W odróżnieniu od czarnej – zielonej herbaty nie uzyskuje się w procesie fermentacji. Po jej zerwaniu liście wykorzystywane do produkcji więdną, a następnie zostają poddane suszeniu – to właśnie ten proces pozwala na zachowanie zielonego odcienia naparu. Oprócz samej intensywności barwy odmienny od czarnej herbaty jest również jej delikatny smak oraz sposób jej przyrządzenia.

Półfermentowaną herbatą, której proces fermentacji zatrzymuje się poprzez wysuszenie liści jest jej czerwona odmiana. Dzięki temu procesowi napar ten posiada piękny, czerwony kolor oraz bardzo charakterystyczny, ziemisty aromat. Co ciekawe, odmiana czerwonej herbaty jaką jest Pu-Erh może być przechowywana nawet przez kilkadziesiąt lat, a i tak nie straci swojego aromatu oraz drogocennych właściwości. Jej przygotowanie przebiega tak samo jak w przypadku czarnej odmiany.

Biała herbata z kolei to przykład najbardziej przetworzonego rodzaju herbaty. Jej charakterystyczny delikatny, słodkawy smak uzyskuje się poprzez wykorzystanie młodych pęków liści. Zebrane pączki więdną, a następnie są poddawane suszeniu. Ciekawostką jest fakt, że liście zbierane są jedynie raz w roku – co z pewnością wpływa na unikatowość tego napoju.

Różnorodność smaków i rodzajów herbat, które ma do dyspozycji współczesny konsument sprawia, że każdy może znaleźć swój ulubiony typ herbaty. Jedni rozkoszują się czarną herbatą, inni nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki zielonego naparu. – mówi Joanna Fijałkowska, Trade Marketing Specialist TEEKANNEWłaśnie dlatego w naszym portfolio dostępnych jest tak wiele, różnorodnych smaków - od niezwykle intensywnego Rooibosa, przez klasyczny i intensywny smak Earl Grey aż po subtelną, białą herbatę. - dodaje.

Dzięki różnorodności herbacianych smaków każda filiżanka herbaty może stanowić odrębną podróż do dalekich krajów, w których zbierane są zaparzane przez nas codziennie listki herbaty.


dostarczył infoWire.pl




Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS