Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2019-05-23

A A A POLEĆ DRUKUJ

Sezon na grilla - wypróbuj 3 przepisy z rusztem w roli głównej

 

Za nami początek sezonu grillowego. Amatorzy jedzenia na świeżym powietrzu odkurzają ruszty, a w głowie opracowują nowe przepisy. Niewątpliwie bohaterem każdego przyjęcia z grillem w roli głównej są kiełbaski. Jak je podać i co jeszcze warto wrzucić na ruszt? Podpowiadamy.

Prosto i kolorowo

Wiosna to festiwal kolorowych, pachnących nowalijek. Pięknie skomponowane talerze cieszą oko i fantastycznie smakują. A co najważniejsze – dają energii, której tak bardzo potrzebujemy po długiej zimie. Warto poeksperymentować ze znanymi warzywami w nowej odsłonie, żeby zaskoczyć rodzinę i znajomych czymś pysznym. Boisz się, że to skomplikowane? Wcale nie! Często to, co najprostsze jest najsmaczniejsze, dlatego na grillu warto położyć tradycyjną kiełbasę, która jest bohaterem każdego grillowego przyjęcia. Jednak, by nie popaść w rutę, można podać ją w nowej odsłonie w towarzystwie sezonowych warzyw. Jednym z pomysłów może być zaserwowanie np. kiełbasek śląskich marki Konspol z pesto liści rzodkiewek.

Oto kilka pomysłów na grillowe proste w wykonaniu smakołyki z wykorzystaniem sezonowych warzyw.

Na patyku

Składniki:

·       kiełbasa śląska Konspol

·       chleb żytni

·       2-3 łyżki musztardy rosyjskiej

·       cebula 

·       papryka

·       cukinia

·       ogórki małosolne

·       koperek

·       olej

Przygotowanie:
Kiełbasę, cukinię i pieczywo pokrój w plastry o szerokości ok 1 cm, paprykę w kostkę, a cebulę w ćwiartki.

Pieczywo, papryka i cukinia powinny być w kawałkach podobnej wielkości co plastry kiełbasy. Małe kromki chleba posmaruj musztardą. Na drewniany patyczek do szaszłyków (wcześniej warto go wymoczony w wodzie) nabij naprzemiennie: kiełbasę, chleb, cebulę, paprykę i tak do momentu aż skończą się składniki. Smaż na grillu aż wszystko się ładnie zrumieni.
Jako dodatek do szaszłyka świetnie sprawdzą się ogórki. Pokrój je w drobną kostkę, dodaj koper, musztardę francuską i niedużą ilość oleju. Na tak przygotowanej salsie, szaszłyk będzie wyglądał smacznie i zaskakująco.

Kiełbaski z pesto z liści rzodkiewki

Składniki:

  • 2 mini bagietki lub bagietka
  • 4 kiełbaski śląskie marki Konspol
  • 1 pomidor
  • cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • kilka liści sałaty
  • pęczek rzodkiewek
  • garść pestek słonecznika
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku
  • jogurt naturalny

Przyprawy:

·       sól

·       pieprz

·       słodka i ostra papryka

·       zioła prowansalskie i inne ulubione przyprawy

Przygotowanie

Pieczone rzodkiewki i pesto trzeba przygotować wcześniej. Zacznij od odcięcia liści rzodkiewki, umyte przełóż do blendera, dopraw solą i pieprzem. Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika. Jak będą miały złoty kolor, przełóż do blendera, dodaj dwie łyżki oliwy. Wszystko zblenduj na gładką masę.  Jeżeli trzeba, dodaj więcej oliwy.

Rzodkiewki, umyj i przekrój na pół. Włóż do naczynia żaroodpornego, dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą, dokładnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz przez 10 min. Mamy gotowe dodatki, można więc przygotować kiełbaski. Grilluj je aż się zrumienią. Przekrój bagietkę, ale tylko z jednej strony. Posmaruj dolną część pesto a drugą majonezem. Włóż kiełbaskę, porwane na mniejsze kawałki liście sałaty, pieczone rzodkiewki, krążki cebuli i pomidora i gotowe.

Skrzydła z grilla z pomidorową salsą

Składniki:

·       4 skrzydła pieczone z kurczaka marki Konspol

·       sok z 1/2 limonki

·       3 drobno posiekane papryczki chili bez pestek

·       2 świeże pomidory

·       1 cebula

·       3 łyżki oliwy

·       Pęk świeżej kolendry

·       pieprz

Przygotowanie:

Skrzydła z kurczaka grillujemy na rozgrzanym ruszcie przez około 8 minut, kilkakrotnie obracając. W tym samym czasie szykujemy salsę. Pomidory kroimy w kostkę, cebulę, kolendrę i papryczki chili drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy, mieszamy z oliwą, sokiem z limonki. Całość doprawiamy pieprzem i odstawiamy na 20 minut do lodówki. Upieczone skrzydełka przekładamy na półmisek i podajemy z przygotowaną wcześniej salsą.

Smacznego!

 





Słowa kluczowe:Konspol

Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS